İletişim Becerilerinin Geliştirilmesinde Sanatın Kullanımı

İletişim Becerilerinin Geliştirilmesinde Sanatın Kullanımı

Sanat eserleri dilimizin farklı formlarıdır. Resimler, şekiller, kağıtlar, renkler ve farklı materyaller anlamlı görsel şölenler için bir araya gelirler. İletişim de aynı ilkelerden oluşur. Sesler, tek başlarına pek anlam ifade etmeyebilirler. Fakat belirli bir düzen içinde birleştiklerinde anlamlı ve değerli insan etkileşimleri oluştururlar.

‘Bu yüzden sanatı dil ve konuşma terapilerinde kullanmayı çok uygun buluyorum.

Hocalarımın dil-konuşma patolojisini her zaman ‘bilim ve sanat’ olarak nitelendirmesi beni etkilemiştir. Dil-konuşma terapistleri olarak, danışanlarımızı motive etmek için kanıt temelli müdahaleler uygularız. Aynı zamanda işlevsel süreçler elde ederiz.

Sanat aracılığıyla terapi yapmanın kolaylığı, alanımda çalışırken bana öğretilen ilklerden biriydi. Tüm ders boyunca sanat size pek çok alanda çalışma fırsatı verir. Mesela sanatla, talimatları takip etme, edat kullanımı, yürütücü işlev becerileri ve daha fazlasını çalışabilirsiniz. Ben bir adım öne gitmeye karar verdim ve sanat derslerinde kullanılan bileşenleri konuşma terapisi odama taşıdım. Böylece ‘Sanat Galerisi Günü’ ortaya çıktı.

Projemi destekleyen pek çok fikri internetten buldum. Çünkü atık malzemeden materyal yaratmak için yeterince zamanım yoktu. Hazırlık zamanı ne kadar azalırsa, o etkinliği gerçekleştirmek için harcanan süre de o kadar artar.

Her ay öğrencilerime analiz edip tartışmaları için ünlü sanat eserleri verdim. Sadece bir sanat eserini tartışarak;

  • Artikülasyon becerilerini çalışabilirsiniz.
  • Sıralı bir şekilde konuşma becerisine odaklanabilirsiniz.
  • Diğer kişilerin resme baktığında ne düşündüğünü ya da ne hissettiğini yorumlama becerisi çalışabilirsiniz.
  • Bağlamsal ipuçları hakkında çalışıp ‘Bu fikri oluştururken sana hangi ipucu yardım etti?’ sorusunu sorabilirsiniz.
  • Detaylı betimleme becerilerini geliştirebilirsiniz.
  • Tahminler üzerinde çalışıp ‘bu tabloda daha sonra ne olacağını düşünüyorsun?’ sorusunu sorabilirsiniz.
  • Fikirlerini öğrenebilir ve bir resmi sevip sevmemesi üzerinde fikir alışverişi yapabilirsiniz.

Bu aktiviteler her yaştaki çocuklar için kullanılabilir. İlk olarak doğru ya da yanlış cevabın olmadığını hatırlatarak başlıyorum. Bütün çocukların fikirleri ve yorumları, onları destekleyebildikleri sürece önemli ve değerlidir.  Sanat yoluyla öğrencilerin de kendine güvenleri gelişir ve fikirlerine daha da güvenmeye başlarlar.

Hedeflenen beceriler öğrenciler tarafından daha da geliştirildikçe diğer yöntemler de denenmeye başlanır.  Hedeflenen becerilerden bazıları;

  • Sosyal senaryolar;Sence arkadaşların bu durumda nasıl hissettiler? Bu problemi çözmek için gelecek sefer ne söylemen gerekecek?
  • Bağlamsal İpuçları;  Kelime becerilerini ve okuyup anlama sorularını cevaplamak için öğrenci ile beraber metinler okuyup bağlamsal ipuçlarını çalışmak.
  • Fikirleri paylaşmak;Düşük dil becerileri, güven eksikliği ve düşük kavram anlama becerileri dolayısıyla öğrenciler fikirlerini ifade etmede zorluk yaşayabilirler. Sanat eserleri hakkında fikir ifade etme sayesinde öğrenciler sırayla konuşma becerileri kazanabilir ya da hikayede bir sonraki adımda ne olacağı hakkında konuşabilirler.
  • Kendi sanat eserini oluşturma;  Öğrenciler kendi eserlerini oluşturma fırsatı buluyorlar.  Bu eserleri sergileme şansı elde ediyorlar ve arkadaşlarının sanatlarını yorumlama şansı elde ediyorlar. Sanatçılar fikirlerini, motivasyonlarını ve eserlerinin amaçlarını anlatıyorlar. Bazen el yapımı aktiviteler öğrencileri sözel dilden daha iyi anlatır.

Bu genç beyinler büyüyecek ve dünyayı daha bilimsel ve yenilikçi olma yolunda ilerletecekler. Onlara öğretmen, lider, sanatçı, şef, bili insanı veya başka bir mesleğe sahip olmaları için yardımcı olmalıyız. Hazır verilen ödevler ve bilgiler öğrencilerin toplumda işlevsel bir birey olmalarına yetmeyecek. Orijinal fikirler üretmelerini sağlayan aktiviteler ve iletişimlerini güçlendirecek beceriler bulmalarını sağlamak bu dünyayı bir sanat eserine dönüştürmenin bir yolu sayılabilir.

Öğrencilerin hayatında kendi rolümü önemsiyorum. Onları her gördüğümde onlara şunu hatırlatıyorum, “Sesin duyulmaya değer.”

Erin Elizabeth Milewski-çeviridir.

Orijinal Makale: https://blog.asha.org/2018/02/12/the-art-of-treating-communication-issues/