İnmeye Bağlı İletişim Problemlerinde Terapi Süreci

İnmeye Bağlı İletişim Problemlerinde Terapi Süreci

Bu yazımızda “Stroke Association” birliğinin 2012 yılında yayınladığı “İnme Sonrası İletişim Problemleri” isimli bildirisinden bir kesiti Türkçe olarak sunuyoruz. İnme sonrasında terapi sürecinin nasıl işlediği, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ve ne gibi işlemler yapıldığı hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu yazımızın faydalı olması dileğiyle…

İyi okumalar.

—– o —–

İnme sonrası iletişim problemi yaşayan herkes, inme ve rehabilitasyonu konusunda uzman bir dil ve konuşma terapisti (DKT) tarafından tam değerlendirmeye alınmalıdır. Hastanede, inmeden hemen sonra, en yakın zamanda multi-disipliner çalışan bir inme takımı ayarlanmalıdır. Eğer inme geçiren kişi evde bakılıyorsa, bakıcısı yerel bir DKT veya hastanenin Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü ile direkt iletişim kurabilir.

İlk olarak, DKT danışanın iletişimdeki güçlü yönlerini belirleyeceği bir değerlendirme yapacaktır. DKT sorunun asıl doğasını bulmak için bir takım farklı testler ve muayene yöntemleri kullanacaktır. İnmeden sonra afazi, dizartri, dispraksi veya bunların farklı kombinasyonlarının bulunması olasıdır. Sonrasında terapist iletişim kurmanın en iyi yolunu belirleyecek ve bu yolu hastaya, hasta yakınlarına ve hasta ile çalışacak bütün tıbbi ekibe açıklayacaktır.

Terapi, inmeden etkilenen kişiye iletişim güçlüklerinin türü, şiddetine ve hastanın inme sonrası genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterecektir. Büyük olasılıkla kişinin iletişim becerisini geri getirmek için ciddi miktarda pratik egzersiz uygulanması gerekecektir. Eğer kişide dizartri de varsa bu pratik egzersizlere kasları güçlendirmek için fiziksel egzersizler de eklenecektir.

DKT, terapi hedeflerini belirlerken hastanın ihtiyaçlarını ve iletişim önceliklerini göz önüne almalıdır. Terapi ilerleyişi izlenecek ve faydalı olduğu görüldüğü sürece gerekli tüm destek diğer sağlık ekipleri tarafından da sağlanacaktır.

Sağlık personeli, aile üyeleri ve arkadaşlar gibi diğer kişiler de terapi sürecine dahil olurlarsa bunun terapi açısından faydaları çok fazladır. Aynı zamanda DKT hastaya yakın kişilere hasta ile nasıl iletişim kuracakları konusunda danışmanlık yapmalıdır. İletişim becerileri üzerine çalışmak iyileşme sürecini ciddi derecede etkileyecektir.

Terapi aynı zamanda konuşma dışındaki iletişim yöntemlerini de içerebilir. Bu jestler, iletişim tabloları, hatta elektronik yardımları bile içerebilir. DKT, hastaya kısa veya uzun vadede hangi yöntemlerin faydalı olacağını değerlendirecektir. DKT, yardımı belirlerken hastanın okuma, yazma, görsel sorunlar gibi tüm durumlarını göz önüne alacaktır.

Birçok farklı iletişim yardımı mevcuttur. Bunlar, basit şekilde hastanın ihtiyacını gösterebilecek iletişim tabloları ya da elektronik cihazlar ve yazılımları içeren daha özelleştirilmiş ekipmanlar olabilir. Terapist, aynı zamanda iyileşmeye yardımcı olabilecek evde uygulanan bilgisayar temelli terapi yöntemlerinin kullanımını da değerlendirecektir.

KAYNAKÇA: Stroke Association – 2012