Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı

Emma sınıfta oturuyordu ve uzun, derin bir nefes alıp yavaşça geri verdi. Bu yaptığı, teste başlamadan önce kendini rahatlatmak için, öğrenmiş olduğu tekniklerden biriydi. Öğretmen elinde bir düzine kağıtla sınıftan içeriye girdi. Emma’nın ellerinin içi terlemeye ve kalbi hızla atmaya başladı. Emma, “Bunun için hazırsın. Tüm gece çalıştın” diyip kendine güven vererek kendini rahatlatmaya çalıştı. Ne yazık ki, kendi kendine söylediği her moral verici mesaj “Hazır olmak için yeterince şey yaptın mı? Keşke bir hafta öncesinden çalışmaya başlasaydın?” diyen bir diğer sesle çatışıyordu. Bu içsel bir savaş gibi hissettiriyordu. Yeniden derin bir nefes aldı ve gözlerini kapatıp kendini sakinleştirmeyi umdu. Elindeki göreve odaklandı ve iki saatlik sınava hazır olmak için masasını düzenledi. Öğretmen sınıfta dolaşmaya başladığında; Emma bir deste kağıt masasının üzerine gelene kadar, yaklaşan her bir adımı duyabiliyordu. Masasının üzerindeki bir deste kağıda baktı ve sanki biri büyülü bir silgi almış ve Emma’nın sınav için yaptığı tüm hazırlıkları silmiş gibi hissetti. Emma, tekrardan, sınav kaygısının tüm olumlu duyguları emici gücünün kurbanı oldu.

Emma gibi, tüm dünyada milyonlarca ergen sınavlara hazırlanmaktadır. Sınava girmekle ilgili endişe hissetmek çok normalken, sınav kaygısı bu duyguyu uç noktalara taşır.

Sınav kaygısı kurbanını hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkiler. Sınav kaygısını önceden tanımak ve semptomlarıyla baş edebilmek, ergenlerin sınav sırasında kendilerini daha güçlü ve kontrollü hissetmelerine yardımcı olur. Eğer sınav kaygısı ile mücadele eden biriyseniz, o zaman üzerinizdeki felç edici duyguya yabancı değilsinizdir. Şanslısınız ki, kaygının hüküm sürmesine izin vermek zorunda değilsiniz ve sınav döneminde hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Aşağıda olumsuz duygu, düşünce ve davranışlarınıza galip gelmeniz için size yardım edebilecek bazı stratejiler mevcuttur. İyi haber, sınav kaygısını yenebilirsiniz ve buna düşünce yapınızı değiştirerek başlayabilirsiniz.

 

Sınav Kaygısının Üstesinden Gelebilmek için 5 Strateji

1. Düşünce yapınızı değiştirin: Stresi bir arkadaş mı, düşman olarak mı görüyorsunuz? Birçok insan düşman olduğunu söyler, çünkü stres genellikle uykusuzluk, baş ağrıları, iştahsızlık gibi birçok olumsuz durumla ilişkilendirilir. Ama, farz edelim ki stres hakkindaki düşünceleriniz değiştirildi? Farz edelim ki stres hayatınızı mahvetmiyor ve aksine size yardım etmeye çalışıyor? Aslında, çalışmalar stresin hayatınız veya sağlığınız için çok büyük bir problem olmadığını göstermektedir. Problem; stresi düşman olarak mı, arkadaş olarak mı algıladığınızdır. Bir düşman olarak stres hayatınızda yıkıma neden olmaktadır, ama zaten siz bunu deneyimleyen biri olarak büyük olasılıkla biliyorsunuzdur. Gerçekte stres, sizin düşmanınız değildir. Stres, ne ile uğraşıyorsanız onda başarı göstermenizde fayda sağlar. Stresin hedefi sizi yok etmek değil, size yardımda bulunmaktır. Çalışmalarda, stresi anlayan ve kabul eden kişilerin daha mutlu yaşadıkları ve artık hastalıklara yatkın olmadıkları bulunmuştur. Eğer strese karşı tepkinizi değiştirmek istiyorsanız, düşünce yapınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

 

2. Zamanınızı akılllıca kullanın: Çok kısa bir zamanda, öğrenmeniz gereken birçok materyal vardır. Bu kadar görevin üstesinden nasıl gelmeyi planlamaktasınız? En etkili ve verimli yol bir çalışma planı hazırlamaktır. Neyi başarmak istiyorsanız, onu ayrıntılarıyla planlamanız ve görevi yönetilebilir küçük parçalara bölmeniz gerekir. Telaşla görevi yerine getirmek stres seviyenizi birden arttırır. Bu nedenle, uygun bir şekilde hazırlanmak için kendinize yeterli zaman verin. İlk olarak, organize olun. Öğrenmekle yükümlü olduğunuz materyali incelemekle başlayın ve daha sonra içerisindeki bilgilerden önemli olduğunu düşündüklerinizi not alın. Son olarak, materyali gözden geçirmek ve bunun üzerinde çalışmak için kendinize bir bitiş tarihi belirleyin. Bitiş tarihinizin sonrasında notlarınızı son olarak gözden geçirmek için kendinize birkaç gün ayırın. Unutmayın ki, son gözden geçirmeler sadece göz atmaktır, son dakika çok çalışmak anlamına gelmemektedir.

 

3. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayın:

1. Temel: Sağlıklı beslenin. Vücudunuzun etkili bir şekilde çalışmak için sağlıklı besinlere ihtiyacı vardır. Araştırmalar; stres olduğunda insanların kolay ulaşılabilir, abur cubur gibi, yiyecekleri tercih ettiğini göstermektedir. Eğer bir sınavda başarılı olmak istiyorsanız, deponuzu sağlıklı yiyeceklerle doldurmalısınız ve sağlıklı beslenmelisiniz. Bir başka önemli konu ise, bazı yiyeceklerin stresi ve kaygıyı arttırmasıdır. Stresli zamanlarınızda bu yiyeceklerden uzak durmak isteyebilirsiniz, çünkü bu yiyecekler kaygı seviyenizi arttırabilmektedir.

 

2. Temel: Biraz gözlerinizi kapatın. Uyumak stres ve kaygıyı hafifletmek için iyi bir yoldur. Uyumak; zihninizi ve vücudunuzu rahatlatarak sinirlerinizin yatışmasına yardımcı olur. Ne yazık ki, stresli olduğunuz zamanlarda, yeterli derecede uyuyamayabilirsiniz. Uykuyla ilgili yapılan bir ankette, ergenlerin ‘i daha az uyku uyuduklarında daha çok stres olduklarını ve %36’sı stresli oldukları için kendilerini daha yorgun hissettiklerini belirtmişlerdir. Bu nedenle, eğer iyi notlar almak istiyorsanız, gevşediğinizden emin olun ve kendinize uyku için fazladan zaman ayırın.

 

3. Temel: Hareket edin. Egzersiz yapmanın; ruh halinizi düzeltmek, daha çok enerji vermek, ve stresinizi azaltmak gibi birçok faydası vardır. Bütün bu faydalara rağmen, birçok insanın neden düzenli olarak egzersiz yapamadığı anlaşılmaz bir durumdur. Bu sınav döneminde zihninizi temizlemek için yürüyüş ve koşu yaparak, bisiklet sürerek veya yoga kursuna katılarak kendinize ekstra zaman ayırın.

 

4. “An”da yaşayın: Gün içerisinde düşüncelerinizi toplamak, yeniden gruplandırmak ve anda yaşamaya odaklanmak için vaktinizi ayırmak önemlidir. Anda yaşama becerisi “mindfulness (farkındalık)” olarak adlandırılır. Çoğunlukla gelecekte neler olacağına (sınavdan geçip geçemeyeceğinize dair) dair çok fazla düşünmek; burnunuzun ucunda neler olduğuna dikkatinizi vermeniz gerektiğini unutmanıza sebep olabilir. Şuanda hayatınızda neler olduğuna odaklanmak için vakit ayırın. Dışarıya çıkın ve havayı dolduran sesi dinleyin, etrafınızdaki doğanın renklerini görün, yüzünüzü okşayan meltemi hissedin, temiz havayı içinize çekin, ve sizi çevreleyen güneşin sıcaklığını hissedin. Anda var olmak için vaktinizi ayırmak; sadece duygularınızı tazelemez, aynı zamanda sinirlerinizin yatışmasına da yardımcı olur!

 

5. Kendinize iyi bakın: “Ben zamanı” oluşturmamız gerekmektedir. Bir keresinde şöyle bir şey duymuştum: “Hayat; bize ne olduğudur, ve %90 bize ne olduğuna verdiğimiz tepkidir.” Kendi kendinize pozitif bir şekilde konuşun. Hayat sizi ters köşeye yatırdığında; kendi kendinize “Ben üstesinden gelebilirim”, “Bu durum yakında sona erecek”, veya “Daha önce çok zor şeyler atlatmayı başardım, ve bunu tekrar yapabilirim” deyin. Unutmayın; stres sizin düşmanınız değil, stres hayatınızın bu dönemini başarılı bir şekilde atlatmanıza yardımcı olmaya çalışır.

Sınav döneminizin, sınav kaygısı olmadan geçmesi dileğiyle…

 

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/teen-angst/201605/test-anxiety