DiLGEM ABD’deki ASHA Kongresinde

DiLGEM ABD’deki ASHA Kongresinde
Amerikan Konuşma-Dil ve İşitme Derneği (ASHA) Kongresi 21-23 Kasım 2019 tarihlerinde Florida eyaletinde gerçekleştirildi. DİLGEM olarak ASHA Kongresini gezi ve eğlenceye dönüştürmek adına ASHA Kongresi Katılımlı ABD Gezisi organize ettik. Dünyanın farklı bölgelerinden katılan uzmanların sunumları ile zenginleşen kongrede birçok kurum ve kişi ile tanışma fırsatı yakaladık. Amerika’daki partnerlerimizden Beckman Oral-Motor Enstitüsü Kurucusu Debra Beckman, kongre esnasında bizi dostça ağırladı ve yeni insanlarla tanışmamıza yardımcı oldu. Yine kongreye katılan LSVT Global temsilcileri ile bir araya gelerek Şubat 2020’de İstanbul’da düzenleyeceğimiz programın detaylarını görüştük. Amerikan SuperDuper şirketi ile görüşerek iş birliğimizi karşılıklı olarak artırma kararı aldık. Türkiye’de en iyi hizmeti ve eğitimi sunmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

ASHA (Amerikan Konuşma- Dil ve İşitme Derneği) Nedir?

ASHA (Amerikan Konuşma- Dil ve İşitme Derneği) Amerika Birleşik Devletleri’nde Odyologlar, Dil Konuşma Terapistleri, Dil Konuşma ve İşitme bilim insanları, Odyoloji Asistanları, Dil Konuşma Terapisi Asistanları ve öğrencileri için ulusal düzeyde bir profesyonel, bilimsel, üyelik ve ruhsatlandırma derneğidir. Hâlihazırda ASHA’ya kayıtlı olan 188,143’ü Dil Konuşma Terapistleri olmak üzere 218,000’den fazla üye bulunmaktadır. Bu 188,143 Dil Konuşma Terapistinin %98.8’i sertifikalıdır.

ASHA Sertifikası nasıl alınır?

İlk olarak, Odyoloji ve Dil Konuşma Terapisi Klinik Yeterlik Konseyi’nin kriterlerine göre başvuru yapan kişilerin ilgili alanlardan üniversite derecesine sahip olması gerekir. Çoğu durumda bu derece bu alanda çalışmak için giriş derecesi olan ve Akademik Akreditasyon Konseyi tarafından tanınan ve onaylanmış bir lisansüstü programın tamamlanması ardından alınan bir yüksek lisans derecesidir.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nin dışında okumuş olan veya Akademik Akreditasyon Konseyi tarafından tanınmayan programlarda eğitim görmüş olan kişiler için de sertifika alma yolları açıktır. Uluslararası başvuru süreci için Ulusal Kredi Değerlendirme Derneği‘ne üye olan bir değerlendirme ajansı tarafından hazırlanmış ve aldığınız eğitimin Amerika Birleşik Devletleri’nden alınmış bir yüksek lisans derecesine denk olduğunu gösteren bir kredi değerlendirme raporu alınması yeterlidir.

Sonraki adim için tüm başvuranların karşılaması gereken sertifika kriterler vardır. 36 lisansüstü ders kredisi, minimum 325 saati lisansüstü bir programda eğitim görürken tamamlanmış toplam 400 saatlik süpervizyon eşliğinde klinik uygulama ile birlikte belirli  dersleri tamamlamak bu kriterler arasındadır.