6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü

6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü

Serebral Palsi

Serebral Palsi(Beyin Felci), çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde meydana gelen bir anormallik sonucunda doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket, denge bozukluğu ya da kısaca kas kontrol yetersizliğidir.

Ömür boyu süren bir hastalık olan Serebral Palsi’nin bilinen bir tedavisi yoktur ve progresif değildir. Travmaya uğramış beyne erken müdahale edilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilmektedir.

Serebral Palside, her çocuk farklı semptomlar gösterebilir. Serebral Palsili çocuklarda; Kaslarda güçsüzlük, sertlik; yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklik gösterebilir. 

Serebral Palsi’li bebeklerde sıklıkla görülen belirtiler aşağıdaki başlıklarda toplanabilir:

  • Motor gelişim aşamalarında gecikme (oturma, dönme, yürümenin gecikmesi gibi)
  • Kasların fazla gergin ya da gevşek olması
  • Kas kontrolünün zayıf olması
  • Beslenme ve yutma güçlüğü
  • Normalin dışında refleks hareketlerin görülmesi

Bebeğiniz, bir yaşından önce el tercihinde bulunuyorsa (sadece sağ eli ya da sadece sol eli kullanmak gibi) , 12 – 18 aylık olmasına rağmen yürüyemiyorsa, 24 aylık olmasına rağmen basit cümlelerle konuşamıyorsa en kısa sürede çocuk nöroloğuna danışmak gerekebilir.

Dünyada Serebral Palsi ile yaşayan 17 milyondan fazla insan vardır. Diğer 350 milyon insan, Serebral Palsili bir çocuk veya yetişkinle yakından bağlantılıdır. Serebral Palsili çocukların %31-88 inde dil ve konuşma bozukluğu gözlenir.

Selebral Palsi tek bir hastalık değil, merkezi sinir sistemindeki zedelenmeler sonucunda motor fonksiyonlardaki bozuklukların ön planda olduğu birçok hastalığı içine alan bir durumdur. SP’nin yol açtığı hasar konuşma düzeneği için gerekli kas, hareket kontrolüne olan etkileri yanı sıra, bireyin bilişsel gelişimine etkileri, günlük yaşama etkileri, öğrenmeye etkileri ve sözel iletişim gelişimine olan olumsuz etkileri nedeniyle dil ve konuşma problemlerine neden olur. SP’nin motor gelişime olan etkileri dil ve konuşmayı yakından ilgilendirir.

Selebral Palsili kişilerde görülen dil ve konuşma bozuklukları;

  • Konuşma öncesi becerilerin gelişiminde sorunlar
  • İletişim ve gelişimsel dil sorunları
  • Konuşma sorunlarıdır.

Özellikle ağız, yüz bölgesindeki kas gelişimini ve koordinasyonunu etkileyen sorunlar konuşmanın motor gelişimi için ön koşul sayılan emme, yutma ve artikülasyon hareketlerinin gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Serebral Palsili hastaların gerek tanı aşaması gerekse tedavi aşaması bir ekip olarak gerçekleştirilir. SP’li bireyler için desenlenmiş standart bir program yoktur. Bireylerin sözel iletişim gelişiminde gözlenen dil ve konuşma bozukluklarının tanısı ve tedavisi dil ve konuşma bozukluğu uzmanlarınca yürütülür. Tedavinin genel amacı SP’li bireyin yaşam kalitesini arttırmaktır. 

SP li çocuklarda konuşma terapisinde öncelikli olarak konuşma-öncesi becerilerin geliştirilmesiyle ilgilenilir. Yutma-beslenme ve konuşmanın motor gelişimini arttırmak için oral-motor becerilerin geliştirilmesi amaçlanır. Dil ve konuşma terapisi tarafından uygulanacak çeşitli terapi teknikleri oral fonksiyonun gelişmesine yardımcı olur. Bunun dışında iletişim ve dil gelişimi yönünden SPli bireylerin alıcı ve ifade edici dil becerilerinin geliştirilmesine yönelik yapılandırılmış terapiler uygulanır. Ayrıca konuşmanın anlaşılırlığını arttırmak için artikülasyon ve fonolojik sorunların giderilmesi için de terapiler düzenlenir.

Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.