Ağız Kanseri ve Dudak Yarığı Terapisi

Ağız Kanseri ve Dudak Yarığı Terapisi

Bu makale dil ve konuşma terapisinin ağız kanseri ve yarık dudak tedavisine nasıl destek olabileceğini anlatmaktadır.

 

Ağız Kanseri

Ağız kanseri, konuşmanızda ve yemek yemenizde sorunlara neden olabilecek bir durumdur. Böyle bir şikayetiniz varsa bir dil ve konuşma terapistine danışabilirsiniz.

Bu yazıda bulacaklarınız;

  • Ağız kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
  • Belirtileri
  • Nedenleri
  • Testleri
  • Tedavileri

Dudaklarda, üst veya alt çenede, dilde, diş etlerinde, yanaklarda veya boğazda kanser olabilir. Bu ağız kanseridir. Ağzınızın herhangi bir parçasının hareket şeklini değiştirirse konuşma sorunlarına neden olabilir. Ayrıca çiğneme ve yutma ile ilgili problemleriniz de olabilir.

 

Ağız Kanseri Belirtileri

Bazı ağız kanseri belirtileri şunlar olabilir:

  • Bir aydan fazla bir süre ağzınızda bulunan kırmızılaşmış veya beyaz renkte olan bir bölge veya ağzınızda şişlik
  • Ağzınızda kolayca kanayan ya da iyileşmeyen bir yara
  • Çiğneme, yutma veya dilinizi ve çenenizi hareket ettirme sorunları

 

Ağız Kanseri Nedenleri

Aşağıdaki durumlara sahipseniz ağız kanseri için risk altında olabilirsiniz:

  • Sigara içmek
  • Tütün kullanımı
  • Çok fazla alkol tüketmek

 

Ağız Kanseri Testleri

Diş hekimleri ve doktorlar genellikle ağız kanseri belirtileri ilk fark edenlerdir. Doktor, ağzınızdan biyopsi adı verilen bir doku örneği alır ve kanser olup olmadığınızı görmek için dokuyu test eder. Ameliyattan önce veya sonra bir dil ve konuşma terapistine danışabilirsiniz. Dil ve konuşma terapisti ameliyat öncesi nasıl konuştuğunuzu dinleyebilir. Bu, Dkt’nin ameliyattan sonra size nasıl bir terapi yapması gerektiği konusunda ona yardımcı olur. Ameliyattan sonra dil ve konuşma terapisti, ağzınızı nasıl hareket ettireceğinize ve sesleri nasıl ürettiğinize bakacaktır. DKT, ne kadar iyi yemek yiyip içebileceğinizi de test edecektir.

 

Ağız Kanseri Tedavileri

Kanserli bölgeyi almak için ameliyat gerekebilir. Ameliyattan önce veya sonra kemoterapi tedavisi alabilirsiniz. Doktorunuz bu durumlar hakkında ve bunların sizi nasıl etkileyeceği hakkında size bilgi verecektir.

Dil ve konuşma terapisti, ameliyat sonrası veya kemoterapi sonrasında ağzınızdaki değişikliklere alışmanız konusunda size yardımcı olabilir. Dil ve konuşma terapisti, seslerin nasıl daha net çıkarıldığını öğrenmenize yardımcı olabilir. Ameliyattan sonra bazı kişilerin konuşmaları burunlarından çıkıyormuş hissiyatı yaratabilir.  Genellikle bu durum yumuşak damağınızda bir sorun olduğunda olur. Yutma problemlerinin tedavisi, yediğiniz yemek türlerini değiştirmenizi içerebilir. Ayrıca daha kolay yutmanın yollarını da öğrenebilirsiniz.

Bazı durumlarda cerrah ağzınızdan kanser olan parçayı ameliyatla alabilir. Konuşmanızda ve yutmanızda sorun yaşamamanız için bu alanın doldurulması gerekebilir. Dil ve konuşma terapistleri, bu alanları yeniden inşa etmenin farklı yollarını bulan doktorlarla veya diş hekimleriyle birlikte çalışırlar.

 

Dudak Yarıkları Nasıl Oluşur?

Yarık damak ve dudak, hamilelik sırasında ortaya çıkan fiziksel bir bozukluktur. Dudak ve damaktaki yarıkların kişinin konuşma kabiliyeti üzerinde bir etkisi olabilir, bu nedenle bu makalede dil ve konuşma terapisinin bu sorunların üstesinden nasıl gelebileceğine bakacağız.

Fetüsler rahimde gelişirken birleşmeler olur. Ağız veya dudak bölgesindeki dokuların yetersiz kalması sonucu, mevcut dokular yanlış şekilde birleşir veya birleşemezler. Yarıkların neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir, ancak genetiğin büyük bir rol oynadığına inanılmaktadır. Bununla birlikte, bazı durumlarda virüsler, bakteriler ve ilaçlar da rol oynayabilir. Erkeklerde görülme sıklığı kızlara göre iki kat fazladır.

 

Dil ve Konuşma Terapisti Nasıl Yardımcı Olabilir?

Yarık damak ve dudak tipleri hastadan hastaya değişse de, yıllarca süren cerrahi müdahale gerektirir. Dil ve konuşma terapistleri açısından ise, bu süreç dil ve konuşma gelişiminin izlenmesi ile başlar. Terapist çocuğa düzenli konuşma terapisi verir, ancak sadece dil ve konuşma becerilerini değil aynı zamanda ağızdan havanın çıkması gibi faktörleri de gözlemler ve kontrol eder. Terapist sorunu daha iyi anlamak için, cerrahide röntgenler ve nazendoskopiler (küçük bir tüp kameranın burnun içine yerleştirilmesi) de kullanılır.

Dil ve konuşma terapisinin ilk aşamaları tipik olarak 6 ila 12 ay arasında gerçekleşmeye başlar. Bu süre zarfında, terapist iki yönlü iletişimi teşvik etmek için çocukla değil ebeveynlerle birlikte çalışır. Bu çalışmalar, çocuğun duygularını ifade etmesini ve duygularını anlamasını sağlamaya yönelik ödevleri içerir. Aynı zamanda, ebeveynler çocuklarının ağızlarını, dillerini ve dudaklarını olabildiğince hareket ettirmeye, sağlamlık kazanma veya sertlik riskini en aza indirgemeye teşvik etmelidir. 1-3 yaş arasında, çocuğunuz terapist tarafından yılda en az bir kez gözden geçirilir. Bu ziyaretler sırasında, terapist müdahale sonuçlarını ve gelişmeleri izler.

Çocuk genellikle üç yaşa geldiğinde dil ve konuşma terapisi için uygun olur. Çocuk yönergeleri anladıktan ve terapistle iletişim kurduktan sonra, terapist çocuğu konuşmasını analiz edip herhangi bir disfonksiyonu saptayabilir.

Çocuğunuzun terapiden iyi ve kalıcı sonuç alması için dil ve konuşma terapisine bu süreç boyunca güvenin ve kontrollerinizi atlamayın, terapileri aksatmayın.

 

Kaynakça

Bu makale Asha ve Spectrum Speech kaynakları kullanılarak yazılmıştır.