Alerjiler ve Ses Arasındaki İlişki Nedir?

Alerjiler ve Ses Arasındaki İlişki Nedir?

Çoğu insan, alerjileri reklamlarda görülen klasik semptomlarla ilişkilendirir: kaşıntılı, sulu gözler; burun akması ve hapşırma… Bununla birlikte, çok daha sık olarak alerjiler geniz akıntısı olarak ortaya çıkabilir.


Geniz Akıntısı Nedir?

Geniz akıntısı, boğazın arkasından aşağıya damlayan mukoza için kullanılan bir terimdir. Mukus, solunum yolu boyunca bezlerde oluşur ve burun ve sinüslerde meydana gelir. Vücut, önemli miktarda mukoza üretir – günde yaklaşık 1-1,5 litre. Burun mukozasının büyük çoğunluğu burnun arkasından aşağıya, yutulduğu boğaza doğru kayar.

Geniz akıntısının semptomları, nazal mukoza nitelik veya nicelik olarak değiştiğinde not edilir . Örneğin, soğuk algınlığı çekildiğinde, daha büyük miktarda mukoza üretilir. Aynı zamanda kalınlaşır. Bu boğazın arkasından aşağıya damladığında, geniz akıntısı olarak algılanır.


Alerjiler Geniz Akıntısına Neden Olur Mu?

Alerjik reaksiyon meydana geldiğinde, mukoza üretimi artar ve mukoza içeriği daha inflamatuar hale gelir. Bu nedenle, hastalar sabahları genellikle boğaz ağrısıyla uyanırlar. 

Alerjiler, vücut, toz gibi iyi huylu bir parçacığı yanlışlıkla patojen (yani virüs veya bakteri) olarak tanımladığında ortaya çıkar. Burun iltihabı ve artan mukoza üretimi dahil olmak üzere immünolojik bir yanıt başlatır.


Bu Sesimi Nasıl Etkiler?

Alerjiler ve geniz akıntısı sesi iki şekilde etkiler:

  • Larenjit – Geniz akıntısı, özellikle geceleri ses kıvrımlarına temas eden tahriş edici mukoza neden olur. Bu ses telinin şişmesine neden olacaktır. Semptomlar şiddetli (ör., Bulanıklık, azalmış aralık) veya hafif (yani, gecikmeli başlangıçlar, uzun süreli ısınma süresi) olabilir. Zamanla bu, yaralanma riskini artırır ve kalıcı hale gelebilir.
  • Azalan nazal rezonans – türbin denen burun yapıları kronik alerjilerle iltihaplanır. Türbinli iltihaplanma, daha az nazal hava akışı ve ses için daha az rezonans odası ile sonuçlanır. Bu, şarkıcının sesini tıkanmış ve daha az rezonanslı hale getirir. Zamanla bu geri döndürülemez hale gelebilir ve ameliyat gerektirebilir.

Kaynakça

Bu makale Dr. Hootan Zandifar ve Dr. Reena Gupta tarafından yazılmıştır. Orjinal halini buradan okuyabilirsiniz.