Çocuğunuzla Birlikte Kitap Okurken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

Çocuğunuzla Birlikte Kitap Okurken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler

Dil ve konuşma gecikmeleri olan çocukların ebeveynlerinin birçoğu bana çocuklarının iletişim becerilerini evde nasıl destekleyebileceklerini soruyor. Her zaman birlikte kitap okumayı, bunu her gece ve dikkat dağıtmadan yapmayı öneriyorum. Kitabı paylaşmak ve birlikte okumak sadece çocuğunuzla bağlantı kurmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onun dilini, okuryazarlık becerilerini ve sosyal duygusal gelişiminin desteklemede de oldukça etkili olur. Aşağıda bu çok değerli zamandan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için ipuçları verilmiştir.

“Okuma, çocuklara bir görev olarak sunulmamalıdır. Hediye olarak sunulmalıdır.”

KATIE DICAMILLO

Yapılması Gerekenler

Aynı kitabı tekrar tekrar okuyun: Bu size biraz sıkıcı gelebilir, ancak çocuğunuz belirli bir hikâyeyi seviyorsa, o istediği zaman aynı hikâyeyi tekrar tekrar okuyarak edebi çıkarlarını destekleyin. Aynı hikâyeyi tekrar tekrar duyduklarında, bir anlatının yapısını öğrenirler ve içeriği daha derinlemesine anlamaya başlarlar. Bir hikâyeyi gerçekten iyi öğrendiklerinde, sonra gelecek olaylar ve karakterler veya tahminler hakkında çıkarımlar yapmalarını isteyebilirsiniz.

Açık bir hikâyesi olan ve tekrarlayan ifadeler içeren kitapları seçin: Anlatı yapısına sahip kitaplar, dil gelişimi için kavram öğreten kitaplardan çok daha iyidir. Çocuğunuz için sıkıcı olacaklar ve sonunda “bu ne” ya da “o ne” gibi gereksiz sorular sormaya başlayacaksınız. Tekrarlayan cümlelere sahip kitaplar, birlikte okurken çocuğunuzun sözlerini kullanarak pratik yapmasına izin verecektir, çünkü bir sonraki sırada hangi satırların geleceğini bilecektir.

Duygu, vurgu ve duraklamaları kullanın: Çocuğunuzla birlikte okurken ilgi çekici tonlama ve yüz ifadeleri kullanın. Bu, çocuğunuzun ilgisini çekecek ve onlara anlatının hangi bölümlerinin en önemli olduğunu öğretecektir. Her sayfadan veya sorudan sonra duraklamayı unutmayın, birlikte okurken çocuğunuza konuşma şansı verin.

Sorular sorun ve yorumlar yapın: Çocuğunuzu test eden 1 kelimelik cevap veya soru sormak yerine (Örneğin, ‘Bu nedir?’ … ‘Bir köpek.’) çocuğunuzu cesaretlendiren sorular sorun. Soracağınız soru türü çocuğunuzun dil gelişimi seviyesine bağlı olmalıdır. Çoğu konuşmaya göre terapistler hikâye başına sadece birkaç soruyu teşvik eder. Fakat çocuğunuzun tüm sorularına veya sözlü tepkilerine cevap verdiğinizden emin olun.

Resimleri yorumlayın: Dil gelişimini desteklemenin harika bir yolu da, dili modellemektir. Yorumlar, çocuğunuzu tanımlayıcı bir dile ve yeni kelimelere maruz bırakabilir. Örneğin, “O köpek ne yapıyor?” diye sormak yerine, “O büyük kırmızı köpek evde büyük bir karışıklık yarattı!” diyebilirsiniz.

Kendi yaşamlarıyla bağlantı kurmalarına yardım edin: Çocuğunuzun hikâyeyi kendi yaşamlarına bağlamasına yardımcı olacak yorumları modelleyin veya birkaç basit soru sorun.

Yapılmaması Gerekenler

Birlikte okumaya başlamak için henüz çok erken olduğunu düşünmeyin: Bebeğinizle birlikte doğumdan itibaren kitap okumaya başlayabilirsiniz. Bebeğinize okumak, onların duyularını harekete geçirir ve onları dile getirir. Aynı zamanda uyumasına yardımcı olabilecek sakinleştirici bir aktivitedir

Büyüdüklerini düşündüğünüzde durmayın: Birlikte okuduğunuz kitaplar değişebilirken, okuma rutini aynı kalabilir. Çocuğunuzun liderliğini takip edin. Çizgi roman okumak ister mi? Harry Potter? vb. her ne seçerse seçsin, bu hobiyi mümkün olduğunca devam ettirerek okumaya olan aşkını sürdürmesine yardım edin.

Onları sorularla boğmayın: Kitap paylaşımının ve hikâye okumanın, çocuğunuzun bağlanabileceği ve okumayı sevmeyi öğrendiği bir zaman olduğu varsayılır. Çok fazla soru sorarsanız, kendilerini baskı altında hissetmeye başlayabilirler ve bu faaliyetten uzaklaşacaklardır. Bunun yerine, yalnızca bir ya da iki tane yüksek kaliteli soru sorun ve kendileri için model olacak düşüncelerinizi anlatın.

Kaynakça
https://www.lgspeechtherapy.com/blog/2018/9/25/dos-and-donts-of-reading-to-your-child

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94