Çocuğunuzla Kuracağınız İletişimi Günlük Rutinlerinizi Eklemek İçin 5 Yol

Çocuğunuzla Kuracağınız İletişimi Günlük Rutinlerinizi Eklemek İçin 5 Yol

Çocuğunuzun dil becerilerini artırmak için yapabileceğiniz en iyi şeyler onlarla konuşmanız, onlarla beraber okumanız, onlarla beraber şarkı söylemeniz, onlarla birlikte oyun oynamanızdır. Çocuğunuzla iletişim kurmak için ne kadar çok zaman harcarsanız, o kadar iyidir. Doğdukları andan itibaren çocuklar iki tür iletişim becerisi geliştirmeye başlar: Alıcı ve ifade edici dil becerileri.

• Alıcı beceriler çocuğunuzun işitme ve verileni anlama becerisini içerir.

• İfade edici beceriler çocuğunuzun kendini veya bir şeyi ifade ederken gerekli yapıları kullanma becerilerini içerir.

 

Bebekler konuşmadan önce, etraflarında neler olup bittiğini dinleyerek bazı iletişim becerileri geliştirirler. Çocuklar büyüdükçe ve daha üretken hale geldikçe, onlarla karşılıklı konuşmaya başlarsınız.
İşte günlük rutininize dil oyunlarını eklemek için birkaç kolay yol:

Giyinme

Giyinmek, okul öncesi ve anaokulu çağındaki çocukların dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için harika bir aktivitedir. Ayrıca, yönergeleri takip etmelerini ve günlük işleri organize etmelerini öğrenmelerine yardımcı olur. Örneğin, kazağın altına önce bir atlet giymeyi öğrenirler.

Çocuğunuza “Çorabını alır mısın?” diyerek veya “Gömleğini alır mısın?” diyerek alıcı dil becerilerini harekete geçirin. Ne söylediğinizi anlayıp anlamadığına bakın. Giysilerinden bahsederek, ifade edici beceriler üzerinde çalışın. Çocuğunuzdan gömleğinin rengini tarif etmesini isteyin.

Ayrıca çocuğunuzdan kıyafetlerini sınıflara ayırmasını veya bugün giymesi gereken diğer şeyler hakkında konuşmasını isteyin. Dışarısı soğuk olduğunda, ceket, bere, atkı, eldiven gibi giymesi gereken şeyleri sorun.

Yemek Vakti

Çocuklar, masanın hazırlanmasına yardımcı olarak, yönetici işlev becerilerini (bellek, öz kontrol ve esneklik) ve alıcı dil becerilerini geliştirebilirler. Onlara belirli görevler verin ve talimatlarınızın her birini takip edip edemediklerini izleyin.

İfade edici dili kullanmasını teşvik etmek için de çocuğunuzdan ne yaptığını ve her bir öğeyi nasıl kullandığını tarif etmesini isteyin. Örneğin, “Bir kaşıkla hangi yiyecekleri yeriz?” diye sorun. Onu yakından takip ettiğinizden emin olun, ağır nesnelerle yapılan görevlerde (tabaklar, boş bardaklar) ona yardım edin ve keskin nesneleri ondan (çatallar, bıçaklar) uzak tutun.

Ayrıca yürümeye yeni başlayan çocuğunuzla da yemek yapımı ile ilgili konuşabilirsiniz. Çocuğunuzu, neler yaptığınızı (dökme, karıştırma) açıklamak ve ifade edici dilini kullanmak için teşvik edin ve sonra yemek yapmak için atılan adımları tekrar söylemesini isteyin. Örneğin, bir kek yaparsanız, çocuğunuz ilk önce hamuru hazırladığınızı, sonra bir kaba koyduğunuzu, sonra kabı fırına yerleştirdiğinizi ve şimdi kekin yenmeye hazır olduğunu açıklayabilir.

Çocuğunuzdan günde bir öğün için size yardım etmesini isteyin. Hangi öğün vakti sizin için en stresli ise onu seçebilirsiniz.

Oyuncakları Ayıklama

Ayıklama aktivitesi, çocuklara yönergeleri takip etmeyi ve geri dönüt vermelerini öğretir. Ayıklama yapmak için çocuğunuza iki veya üç oyuncağından vazgeçmesini söyleyin ve hangi iki ya da üç oyuncağı atmanız gerektiğini sorun. Kasten yanlış oyuncağı tutun ve çocuğunuzun sizi düzeltmesine izin verin. Bu aktivite onların hafızalarını ve ifade edici dil becerilerini geliştirir.

Bir sonraki seviyeye geçmek ister misiniz? Çocuklara cümleler öğretmek için ayıklama aktivitesini kullanın. Örneğin, çocuğunuzdan kitabı rafa koymasını isteyin ve ifadeyi tekrar etmelerini isteyin.
 

 

{!GALLERY}