Çocuğunuzun Dil Becerilerini 7 Yöntemle Nasıl Geliştirirsiniz?

Çocuğunuzun Dil Becerilerini 7 Yöntemle Nasıl Geliştirirsiniz?

Çocuğunuzla kurduğunuz her iletişim ona dil becerilerini geliştirmesi için olanak sağlar. Eğer çocuğunuz okul öncesi dönemdeyse, 3-5 yaş arası, günlük konuşmalarınızda 7 Yöntemi kullanarak dil becerilerinin gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Düşünme ve Dil Becerilerini Geliştiren 7 Yöntem Nedir?

7 Yöntem, çocuğunuzun düşünme ve dil kullanımını geliştiren yöntemlerdir. Bu yöntemler çocuğunuzun bilgi, tecrübe ve problem çözme becerini kullanarak

  • karşılaştırma yapabilme
  • olayların neden gerçekleştiğini anlatabilme
  • düşüncelerden fikir üretebilme
  • başkalarının bakış açılarını anlayabilme
  • gelecekte neler olabileceğini tahmin edebilme ve
  • yaratıcı çözümler üretebilmesini

sağlar.

Çocuğunuzu bu şekilde düşündürecek şekilde konuştuğunuzda sadece şu anı değil ötesini de düşünmesini sağlayacak dil becerisini geliştirmesine yardımcı olursunuz. Bu şekildeki sohbetler çocuğunuzun daha kompleks cümleler kurmasını sağlayacaktır. Ayrıca, çocuğunuz bu şekildeki bir dili akademik hayatında da kullanacağı için gelecekte okulda başarılı olmasına da yardımcı olabilirsiniz.

Sonbaharda Düşen Yaprakları 7 Yöntem ile Nasıl Birleştirebilirsiniz?

Sonbahar mevsimi ilginç sohbetler için birçok fırsat sunuyor. Çocuğunuz farklı renkteki yaprakları toplamayı ya da toplanmış yaprakları dağıtmayı seviyorsa 7 Yöntemi rahatlıkla çocuğunuzla konuşabilmek için kullanabilirsiniz.

Açıklayın

Çocuğunuzun bir şeyin nasıl gerçekleştiğinizi bilmesinin yanı sıra neden gerçekleştiğini de bilmesi önemlidir. Bu sayede neden-sonuç ilişkisi kurabilir ve olaylara kendi açıklamalarını getirmeyi öğrenebilir. “Sonbaharda ağaçlar uyuduğu için yaprakları dökülür. Bahar aylarında hava ısınınca tekrar yaprakları çıkacaktır” benzeri açıklamalar yapabilirsiniz.

Daha Önceki Tecrübelerini Hatırlatın

Çocuğunuzun daha önceden gördüğü veya tecrübe ettiği bir şeyle o an gördüğü şeyleri birbirine bağlayarak eskiden ve şimdi öğrendiği şeyler arasında bağlantı kurabilmesini sağlayabilirsiniz. “Şuradaki toplanmış yaprakları gördün mü? Geçen hafta gördüğümüze çok benziyor, onları dağıtıp oynadığını hatırlıyor musun?” gibi cümlelerde eski anılarıyla şu anki arasında bağ kurmasını sağlayabilirsiniz.

Duygulardan Bahsedin

Duygularınızdan bahsetmek çocuğunuzun kendi ve başkalarının duygularını anlayabilmesini sağlayacaktır. Bu sayede başkalarıyla daha kolay bir şekilde empati kurabilir. “Yaprakların yeşilden kırmızıya doğru renk değiştirmesi benim içimi kıpır kıpır ediyor. Sen nasıl hissediyorsun?” benzeri sorular sorarak çocuğunuzun duygularını tanımasını sağlayabilirsiniz.

Onun Ne Düşündüğünü Sorun

Çocuğunuzun kendi fikirlerinden bahsetmesi daha derin bir şekilde düşünmesini sağlar ve düşüncelerini açıkladığı için özgüvenini geliştirir. “Sence yapraklar dağınıkken mi yoksa topluyken mi daha güzel gözüküyor?” gibi sorularla çocuğunuzun ne düşündüğünü sorabilirsiniz.

Tahmin Yürütün

Çocuğunuza gelecekte neler olabileceğini sormak sadece şu anı değil geleceği de düşünmesini sağlayacaktır. “Sence o yerdeki yapraklara ne olacak?” gibi sorular sorarak çocuğunuzun tahmin yürütmesini sağlayabilirsiniz.

Hayal Edin

Çocuğunuzu yeni veya bilinmedik durumlarda bulunduğunu düşünmesini teşvik etmek, empati kurabilmesine ve başkalarının bakış açılarını daha iyi anlamasını sağlar. “Acaba ağaçtan düşen bir yaprak olmak nasıl olurdu?” gibi sorularla çocuğunuzun hayali durumlarda neler olacağını düşünmesini sağlayabilirsiniz.

Problem Çözme

Çocuğunuzun problem çözmesini sağlayacak fırsatlar oluşturmak daha önceden öğrendiklerini kullanmasını, mantık kurmasını ve daha kompleks bir dil kullanmasını sağlar. “Yağmurda ıslanmış yapraklarla oynadığın için pantolonun ıslanmış. Ne yapmalıyız?” gibi sorularla çocuğunuzun içinde bulunduğu problemden kurtulması için düşünmesini sağlayabilirsiniz.

Sonbaharda görülen durumlarla alâkalı başka yöntem önerileriniz var mı? Unutmayın ki, 7 Yöntemi her konuya uyarlayabilirsiniz ve çocuğunuzun eğlenceli bir şekilde dil becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzun okuma becerisini geliştirmek için 7 Yöntemi nasıl kullanabileceğiniz görmek için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.

 

Dil gelişimi ve bozuklukları için kullanabileceğiniz alternatif materyaller aramakta iseniz, DİLGEM olarak satış yapmakta olduğumuz Dil ve Konuşma Terapisi Materyallerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kaynak:

Marmara Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi Alperen Kanat tarafından çevirisi yapılmış ve Dilgem editörleri tarafından kontrol edilmiştir. Orijinal metne buradan ulaşabilirsiniz.

Orijinal Metnin Yazarı: Lynn Koohi, Janice Greenberg

Türkçeye Çeviren: Alperen Kanat