Çocuklar İçin Dil ve Konuşma Etkinlikleri

Çocuklar İçin Dil ve Konuşma Etkinlikleri

Çocuğunuzun ilerilemesini desteklemek için dil ve konuşma etkinlikleri çok faydalı olabilir. Oyunlar, çocukları etkinliğe katmaya ve ondan bir şeyler öğrenmeye teşvik etmenin harika bir yoludur. Farklı oyunlar, çocukların çeşitli konuşma sorunlarını eğlenceli ve rahat bir şekilde çözmelerine yardımcı olabilir ve konuşma terapisini günlük rutinlerine uyarlamalarına yardımcı olabilir. Bu yazıda, deneyebileceğiniz birkaç farklı oyuna ve çocuğunuzun gelişimine yardımcı dil ve konuşma etkinliklerine ve neler yapabileceğinize bakacağız.

 

Çocuklar İçin Dil ve Konuşma Etkinlikleri Nelerdir?

 

Bil Bakalım Kim?

Bu asırlık aile klasiği, çocukları her türlü konuşma problemiyle meşgul etmek için harika bir yol olabilir. Sıfat kullanımı veya kelime grupları olsun, çocuğunuzun konuşmasını sağlayacak birçok kelime seçeneği vardır. Diğer avantajları, oyunun diğer çocuklarla oynanabilmesidir ve ayrıca otizmi olan çocuklara yardımcı olabilecek farklı karakterleri tanımlamayı öğrenmelerine yardımcı olur.

 

Yapışkan Notlar

Kolayca oynayabileceğiniz etkinliğe ihtiyacınız olursa, bu oyun doğru bir seçimdir. Yapmanız gereken tek şey, bir dizi yapışkan notun arkasına bir kelime yazmak ve sonra bunları odanın çevresine yapıştırmaktır. Daha sonra çocuklar; bir kağıt almalı, arkalarını okumalı ve kelimeyi telaffuz etmelidir. Doğru yaparlarsa notu kazanırlar ve sonunda en fazla notu olan kişi kazanır. Bu aktivite; sadece ucuz ve hareketli değil, aynı zamanda farklı dil becerilerine sahip bir grup çocukla çalışmak için de kullanılabilir.

 

Baloncuk Çıkarma Oyunu

Baloncuk çıkarma oyunu; dil ve konuşma etkinlikleri ile ilişkilendireceğiniz bir aktivite olmayabilir, ancak bu oyunun çocukların öğrenmesine yardımcı olabileceği birçok neden vardır. Birincisi, oldukça ilgi çekici bir etkinliktir. Baloncukları yakalama ve patlatmaya çalışma heyecanı çocukların ilgisini çekmeye ve güvensizliklerini geride bırakmaya yardımcı olur. Oyunu oynarken, çocukları konuşturma fırsatı yaratmak için birçok yol vardır. Örneğin; çocuklara “Kaç tane küçük kabarcık istersin?” diye sormak bu fırsatı yaratabilir. Son olarak, baloncuğu yaparken, ağızlarıyla yaptıkları hareketleri ve koordinasyonları öğrenebilirler.

 

Tebeşirle Çizme

Güneşli güzel havada, çocukları evden çıkarmak harika olacaktır ve yeni kelimeler öğrenmelerine ve kendilerini nasıl ifade etmeleri gerektiğine yardımcı olacak birçok yol vardır. Bunlardan biri; hayvan gibi belirli bir nesne çizmelerini veya ne çizdiğinizi tahmin etmelerini isteyebilirsiniz. Ne çizdiklerini açıklamalarını ve hatta seksek gibi tebeşir kullanarak yeni oyunlar öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.

 

Bahçe Oyunları

Bahçe oyunları da dışarda oynayabileceğiniz harika oyunlardan biridir. Bu oyun; biraz daha fazla mahremiyet tercih eden, ancak yine de dışarı çıkmak isteyen çocuklar için faydalı olabilir. Dil ve konuşma terapisinde bahçe oyunlarının temel avantajlarından biri; seçebileceğiniz çok fazla kelime olması, her zaman başlayacak ve gidecek bir yere sahip olmanızdır. Bitkilerin farklı isimlerini öğreniyor olsun ya da görünüşünü ve kokusunu anlatıyor olsun, çocuğun dil ve konuşma becerisini desteklememek için hiçbir sebep yoktur.

Her çocuğun farklı ihtiyaçları vardır, fakat bu oyunlar, en azından birkaçı, size ve çocuğa yardım edebilecek kadar faydalı olabilir. Çocuğunuzu biraz zorlayacak oyunlar oynamaya çalışabilirsiniz, ancak yine de eğlendiklerinden emin olun. Bu bir terapi olabilir, ancak bu oyunlardaki başarı eğlenceyi sürdürmekte yatar. Yani, çocuğun neyi sevdiğini dinleyin ve buna göre oyunlar seçin.

Almanya kökenli bir firma olan Prolog firmasına ait DİLGEM tarafından ithal edilen Dil ve Konuşma Terapilerinde kullanılacak oyunlar için sitemizi ziyaret edin. 

 

Down Sendromu Olan Çocuklar İçin Dil ve Konuşma Terapisi Etkinlikleri

Down sendromlu çocuklar, konuşmayı öğrenirken genellikle önemli bir gecikme yaşarlar, ancak sıklıkla ifade edebildiklerinden daha fazlasını kavrarlar. Down sendromlu çocuğunuzun konuşma hatalarını düzeltmesine yardımcı olmak her yaşta önemlidir, ancak yürümeye yeni başlanılan zamanlarda kelimeler ve deyimler yeni söylenmeye başlandığı için bu dönem çocuğunuzun konuşma ve dil gelişiminde ki en etkileyici dönemini kapsamaktadır.

Down sendromlu olan ve yeni yürümeye başlayan bir çocuğa ebeveynlik yapıyorsanız, burada hem sözlü hem de görsel ipuçlarıyla iletişim kurmayı öğrenirken, çocuğunuzu eğlendirecek bazı eğlenceli dil ve konuşma etkinliklerini bulabilirsiniz.

 

Bana Daha Fazlasını Anlat

Down sendromlu çocuklar, çok kelimeli ifadeler oluşturmaya başlamak için akranlarının çoğundan daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar. Bunu yapmaya başlamadan önce tipik olarak 100 kelimelik bir kelime dağarcığına sahip olmaları gerekir. Taklit ve genişletme içeren bir teknik kullanarak, yürümeye başlayan çocuğunuzun tek kelimeden iki kelimelik ifadelere geçişine yardımcı olabilirsiniz. Önce bebeğinizin söylediği bir kelimeyi tekrarlayacak ve onu yeni bir kelimeyle genişleteceksiniz. Örneğin, çocuğunuz “bardak” derse, “Bardak, Kırmızı bardak” diyebilirsiniz.

 

Göster ve Söyle

Görsel öğrenme genellikle Down sendromlu çocuklar için kolay olabilir, ancak sözlü iletişimi anlamak ve hatırlamak daha zordur. Yürümeye başlayan çocuğunuzun kelimelerle birlikte basit görsel ipuçları kullanarak günlük nesnelerin adlarını öğrenmesine yardımcı olun. Örneğin telefon çaldığında parmağınızı kulağınıza koyun ve “telefon” deyin ya da bir şeyler içiyormuş gibi yaparken “içecek” deyin.

 

Birlikte, Sen ve Ben

Bir oyuncak veya resim gibi çocuğunuzun dikkatini çekecek bir nesneyi seçin ve siz nesneden bahsederken çocuğunuzun ona bakmasını teşvik edin. Bir öğeyi tanımlama süresini çocuğunuzun dikkati arttıkça kademeli olarak artırabilirsiniz. Hem siz hem de çocuğunuz aynı şeye baktığınızda ve aynı şey hakkında iletişim kurduğunuzda bu bir ortak ilgidir ve bu dili daha hızlı öğrenmelerine ve dikkat sürelerini geliştirmelerine yardımcı olur.

 

Gökkuşağı Öğrenme

Evin içerisinde mavi gömlek, mavi bardak ve mavi top gibi aynı renkteki birkaç eşyayı toplayın. Onları mavi bir torbaya veya mavi bir kutunun içine koyun. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz tek sözcük düzeyindeyse, bir öğeyi çıkardığınızda yalnızca rengini adlandırın. İki kelime öbeği düzeyinde ise, nesnenin rengini ve adını söyleyin.

Down sendromlu çocuğunuz ve konuşma ve dil gelişimi hakkında sorularınız veya endişeleriniz varsa, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

 

Kaynakça

Bu makalenin yazımında Speechandot ve Spectrum Speech kaynak olarak kullanılmıştır.