Çocuklarda Endişe Ve Korku

Çocuklarda Endişe Ve Korku

Ebeveynler çocuklarına, belirli tehlikelere karşı temkinli olmalarını öğretirler. Bu gibi durumlarda kaygı yararlı olabilir, çünkü çocuğun zarar görmesini önler. Ancak, bazen çocuklar yetişkinlerin tehdit edici bulmadığı durumlardan veya nesnelerden de korkabilirler.

Çocuk büyüdükçe korku kaynakları değişebilir. Örneğin, küçük yaşta yatağın altındaki karanlığın veya canavarların korkusu görülebilirken, yaş ilerledikçe hırsızlık veya şiddetten korkma görülebilir.

Çocuğunuzun duygularını ciddiye alarak, endişesi hakkında konuşmasını teşvik ederek, gerçekleri söyleyerek ve korkularıyla yüzleşmesi için fırsat vererek, korku ile başa çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğu korkuları ile korkutmak ve korkutucu durumlarla yüzleşmeye zorlamak işe yaramayan yöntemlerdendir.

Korkan Çocuk

Bazı çocuklar diğerlerinden daha fazla korkuyor olabilir. Durumu tetikleyen faktörler şunları içerebilir:

  • Genetik duyarlılık: Bazı çocuklar mizaçlarında genellikle daha hassas ve duygusaldır.
  • Endişeli ebeveynler: Çocuklar ebeveynlerini izleyerek nasıl davranacaklarını öğrenirler.
  • Aşırı korumacı ebeveynlik: Ailesine bağımlı olan bir çocuğun kendisini çaresiz hissetme olasılığı daha yüksektir ve bu durum genel kaygıya yol açabilir.
  • Stresli olaylar: Ebeveynlerin ayrılması, yaralanma veya hastanede kalmak gibi stresli olaylar korkulara yol açabilmektedir.

Bebekler İçin Ortak Korkular

Bir bebek altı ya da yedi aylık olduktan sonra, ebeveynleriyle ya da bakıcılarıyla güçlü bağlar kurar. Kısa bir süre için bile olsa “özel insanlardan” ayrılmak, kaygı ve bol miktarda ağlamaya neden olabilir. Benzer şekilde birçok bebek ebeveynlerinden ayrılma ve yabancılardan korkma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu durum aslında bebek ve ebeveyn arasındaki ilişkinin ve bebeğinin gelişiminin doğal bir parçasıdır ve bebekler zamanla bu evreyi aşarlar. Ancak korkular uzun süreli ve şiddetliyse, bebek çok zor sakinleşiyorsa yardıma ihtiyacı olabilir.

Bebeğinizin ayrılık kaygısı ve yabancılardan korkması ile başa çıkmasına yardımcı olacak öneriler şunlardır:

  • Evdeyken bebeğiniz, yanından ayrıldığınızda sinirlenirse, onu yanınıza alın veya görüşü dışında olduğunuzda onunla konuşun.
  • Odadan çıkarken (veya dışarı çıkarken) bunu bebeğinize söyleyin ve geri döndüğünüzde geldiğinizi duyurun. Bu, size güvenmesine yardımcı olur.
  • Bebeğinizin kucağınızda olmasının verdiği güven ile yeni insanları tanımasını sağlayın. Yeni kişinin iyi olduğunu bildiğinizi görmelerini sağlayın.
  • Bebeğiniz endişeli ise, sakin ve kendinden emin bir ifadeyle onları rahatlatın.
  • Bebeğinizi “ağlaması” için bırakmak, yalnızca endişelerini daha da kötüleştirecektir.

İlkokul Çağındaki Çocuklar İçin Ortak Korkular

Bir çocuk dünya hakkında daha çok şey öğrendiğinde, korktuğu şeylerin listesi büyümeye meyillidir. Bazı korkular gerçek, bazıları ise hayalidir. Yaygın korkular arasında karanlık korkusu, hırsızlık, savaş, ölüm, ebeveynlerin boşanması ve doğaüstü varlıklar (hayaletler ve canavarlar gibi) sayılabilir.

Çocuğunuza Yardım Edebilmeniz İçin Bazı Öneriler

  • Çocuğunuza korkularını ciddiye aldığınızı bildirin.
  • Çocuğunuza ölüm veya savaş gibi konularda doğru bilgiler verin ve sorularını cevaplamak istediğinizi ona bildirin.
  • Çocuğunuz köpeklerden korkuyorsa bu korku ile yavaş yavaş yüzleşmesini için onu destekleyin. Örneğin ilk olarak resimlerle başlayın, sonra bağlı olan çok küçük yumuşak bir köpeği sevmesini sağlayın, böylece çocuk köpeğe ne kadar yaklaşacağına kendi karar verebilir. Uygulamaları kolaydan zora doğru ilerletin.
  • Çocuğunuzun bazı konuları kontrol etmesine izin verin. Örneğin, gece korkuları varsa, yatak odası penceresini kapatıp kilitleyerek kendini güvende hissettirecek bir önlem almasına müsaade edebilirsiniz.
  • Günlük rutinler ve ritüeller çocuğa istikrar ve güven duygusu verir, bu da genel kaygıyı hafifletebilir.

Çocuklarda korku ve endişe için profesyonel yardım

Bazen bir çocuğun korkusu günlük yaşantısına ve oynadığı oyunlara yansıyabilir. Çocuğunuzun özellikle yoğun korku veya fobiler yaşadığını düşünüyorsanız, profesyonel yardım almayı deneyebilirsiniz. Uzman bir psikolog çocuklara kendi kaygılarını nasıl yönetecekleri öğretilebilir, aynı zamanda ebeveynler de uzmanlardan çocukları için yardım stratejilerini öğrenebilirler.

Hatırlanması gereken şeyler

  • Bazen çocuklar yetişkinlerin tehdit edici bulmadığı durumlardan veya nesnelerden korkabilirler.
  • Çocukla dalga geçmek ya da korkularıyla yüzleşmeleri için onları zorlamak işleri daha da kötüleştirecektir.
  • Çocuğunuzun korkularını ciddiye alarak ve duyguları hakkında konuşmaları için cesaretlendirerek onlara yardım edebilirsiniz.

 

Kaynakça: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/fear-and-anxiety-children

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42 
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94