Çocuklarda Zihinsel Rahatsızlık: İşaretleri Öğrenin
Çocuklar da yetişkinlerdeki gibi zihinsel rahatsızlıklar geliştirebilirler ancak onların semptomları farklı olabilir. Seyrini nasıl izleyebileceğinizi ve nasıl yardım edebileceğinizi öğrenin.
Çocuklarda zihinsel rahatsızlığı belirlemek ebeveynler için zor olabilir. Sonuç olarak, tedaviden yararlanabilecek birçok çocuk ihtiyaç duydukları yardımı alamamaktadır. Çocuklarda zihinsel rahatsızlığı uyarıcı işaretlerini nasıl tanıyacağınızı ve çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğinizi anlayın.
Zihinsel rahatsızlık nedir?
Zihinsel rahatsızlık, nasıl düşündüğünüzün, duygularınızı düzenlediğinizin ve nasıl davrandığınızın genel sağlığıdır. Zihinsel rahatsızlık, sıkıntıya neden olan ya da bir kişinin işlev yeteneğini bozan düşünce, duygu ya da davranışlardaki örüntüler ya da değişiklikler olarak tanımlanır.
Çocuklarda zihinsel bozuklukları genellikle yaşa uygun düşünme, davranış, sosyal beceriler veya duyguların düzenlenmesinde gecikmeler veya bozulmalar olarak tanımlanır. Bu sorunlar çocukları üzer ve evde, okulda veya diğer sosyal ortamlarda işlevselliklerini engeller.
Çocukluk çağı zihinsel rahatsızlıkların tedavisinin önündeki engeller:
Çocuklarda zihinsel bozuklukları anlamak zor olabilir çünkü normal çocukluk gelişimi değişim içeren bir süreçtir. Ek olarak, bir bozukluğun belirtileri çocuğun yaşına göre farklılık gösterebilir ve çocuklar nasıl hissettiklerini veya neden belirli bir şekilde davrandıklarını açıklayamayabilirler.
Diğer faktörler, ebeveynlerin zihinsel rahatsızlıktan şüphelenilen bir çocuğa bakım aramasını da engelleyebilir. Örneğin, ebeveynler zihinsel rahatsızlığı, ilaç kullanımı ve tedavinin maliyeti veya lojistik zorlukları ile ilişkili damgalanma konusunda endişe duyabilirler.
Çocuklarda sık görülen zihinsel rahatsızlıklar:
Çocuklarda zihinsel bozukluklar – veya ruh sağlığı uzmanları tarafından ele alınan gelişimsel bozukluklar – aşağıdakileri içerebilir:
- Anksiyete bozuklukları: Çocuklarda kaygı bozuklukları, çocukların oyuna, okula veya yaşa uygun tipik sosyal durumlara katılma yeteneklerini bozan kalıcı korkular, endişeler veya kaygılardır. Teşhisler arasında sosyal kaygı, yaygın kaygı ve obsesif-kompulsif bozukluklar yer alır.
- Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB): Aynı yaştaki çoğu çocukla karşılaştırıldığında, DEHB olan çocuklar dikkat, dürtüsel davranışlar, hiperaktivite veya bu sorunların bazı kombinasyonlarında zorluk yaşarlar.
- Otizm spektrum bozukluğu (ASD): Otizm spektrum bozukluğu, erken çocukluk döneminde – genellikle 3 yaşından önce ortaya çıkan nörolojik bir durumdur. OSB’nin şiddeti değişse de, bu bozukluğu olan bir çocuk başkalarıyla iletişim kurmakta ve etkileşim kurmakta güçlük çeker.
- Yeme bozuklukları: Yeme bozuklukları, ideal bir vücut tipi ile meşgul olma, kilo ve kilo verme konusunda düzensiz düşünme ve güvenli olmayan yeme ve diyet alışkanlıkları olarak tanımlanır. Anoreksiya nervoza, bulimia nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi yeme bozuklukları, duygusal ve sosyal işlev bozukluğuna ve yaşamı tehdit eden fiziksel komplikasyonlara neden olabilir.
- Depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları: Depresyon, çocuğun okulda işlev görme ve başkalarıyla etkileşim kurma yeteneğini bozan kalıcı üzüntü ve ilgi kaybı duygularıdır. Bipolar bozukluk, depresyon ile korumasız, riskli veya güvensiz olabilecek aşırı duygusal veya davranışsal yükselmeler arasında aşırı ruh hali dalgalanmalarına neden olur.
- Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB): TSSB, şiddet, istismar, yaralanma veya diğer travmatik olaylara yanıt olarak uzun süreli duygusal sıkıntı, endişe, rahatsız edici anılar, kabuslar ve yıkıcı davranışlardır.
- Şizofreni: Şizofreni, kişinin gerçeklikle temasını kaybetmesine (psikoz) neden olan algı ve düşüncelerdeki bir bozukluktur. Çoğunlukla 20’li yaşların sonlarında ergenlik döneminde ortaya çıkan şizofreni, halüsinasyonlar, sanrılar ve düzensiz düşünce ve davranışlarla sonuçlanır.
Çocuklarda zihinsel rahatsızlığın uyarıcı işaretleri nelerdir?
Çocuğunuzun zihinsel rahatsızlığa sahip olabileceğine dair uyarı işaretleri şunları içerir:
- İki hafta veya daha uzun süren kalıcı üzüntü
- Sosyal etkileşimlerden çekilme veya kaçınma
- Kendine zarar vermek veya kendine zarar vermekten bahsetmek
- Ölüm veya intihar hakkında konuşmak
- Patlamalar veya aşırı sinirlilik
- Zararlı olabilecek kontrol dışı davranışlar
- Ruh hali, davranış veya kişilikte büyük değişiklikler
- Yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler
- Ağırlık kaybı
- Uyumakta zorluk
- Sık baş ağrıları veya mide ağrıları
- Konsantrasyon zorluğu
- Akademik performanstaki değişiklikler
- Okuldan kaçma veya okuldan kaçma
Çocuğumun zihinsel rahatsızlığı olduğundan şüpheleniyorsam ne yapmalıyım?
Çocuğunuzun zihinsel sağlığıyla ilgili endişeleriniz varsa, çocuğunuzun uzmanına danışın. Sizi ilgilendiren davranışları açıklayın. Çocuğunuzun davranışındaki değişiklikleri fark edip etmediklerini öğrenmek için çocuğunuzun öğretmeni, yakın arkadaşları, akrabaları veya diğer bakıcılarıyla konuşun. Bu bilgileri çocuğunuzun sağlık hizmeti sağlayıcısıyla paylaşın.
Sağlık profesyonelleri çocuklarda zihinsel rahatsızlığı nasıl teşhis eder?
Çocuklarda ruh sağlığı sorunları, belirti ve semptomlara ve durumun çocuğun günlük yaşamını nasıl etkilediğine göre teşhis ve tedavi edilir. Tanı koymak için çocuğunuzun sağlık hizmeti sağlayıcısı, çocuğunuzun psikiyatrist, psikolog, klinik sosyal hizmet uzmanı, psikiyatri hemşiresi veya başka bir ruh sağlığı uzmanı gibi bir uzman tarafından değerlendirilmesini önerebilir. Değerlendirme şunları içerebilir:
- Tam tıbbi muayene
- Tıbbi geçmiş
- Fiziksel veya duygusal travma öyküsü
- Ailede fiziksel ve zihinsel sağlık öyküsü
- Ebeveynlerle semptomların ve genel endişelerin gözden geçirilmesi
- Çocuğun gelişimsel ilerlemesinin zaman çizelgesi
- Akademik öykü
- Ebeveynlerle görüşme
- Çocukla konuşmalar ve gözlemler
- Çocuk ve ebeveynler için standartlaştırılmış değerlendirmeler ve anketlerAmerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan bir rehber olan Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM), belirti ve semptomların doğasına, süresine ve etkisine dayalı bir tanı koymak için kriterler sağlar. Yaygın olarak kullanılan bir diğer tanı kılavuzu, Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’dır (ICD).Çocuklarda akıl hastalığını teşhis etmek zaman alabilir, çünkü küçük çocuklar duygularını anlamakta veya ifade etmekte zorlanabilirler ve normal gelişim farklılık gösterebilir. Çocuğunuzun sağlık hizmeti sağlayıcısı, zaman içinde bir teşhisi değiştirebilir veya hassaslaştırabilir.
Çocuklarda zihinsel rahatsızlık nasıl tedavi edilir?
Zihinsel rahatsızlığı olan çocuklar için yaygın tedavi seçenekleri şunları içerir:
- Psikoterapi: Psikoterapi, konuşma terapisi veya davranış terapisi olarak da bilinir. Psikoterapi, bir psikolog veya başka bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşarak ruh sağlığı sorunlarını ele almanın bir yoludur. Küçük çocuklarla psikoterapi, oyun oynama veya oyun oynamanın yanı sıra oyun oynarken neler olduğu hakkında konuşmayı içerebilir. Psikoterapi sırasında çocuklar ve ergenler, düşünce ve duygular hakkında nasıl konuşacaklarını, onlara nasıl yanıt vereceklerini ve yeni davranışları ve baş etme becerilerini nasıl öğreneceklerini öğrenirler.
- İlaç tedavisi. Çocuğunuzun sağlık hizmeti sağlayıcısı veya ruh sağlığı uzmanı, tedavi planının bir parçası olarak uyarıcı, antidepresan, anksiyete önleyici ilaç, antipsikotik veya duygudurum düzenleyici gibi bir ilaç önerebilir. Çocuğunuzun sağlayıcısı, ilaç tedavilerinin risklerini, yan etkilerini ve faydalarını açıklayacaktır.
Çocuğumun zihinsel rahatsızlığıyla başa çıkmasına nasıl yardımcı olabilirim?
Çocuğunuzun tedavi planını desteklemede önemli bir rol oynayacaksınız. Kendinize ve çocuğunuza bakmak için:
- Hastalık hakkında bilgi edinin.
- Tedavi planında tüm üyelere ortak olarak davranan aile danışmanlığını düşünün.
- Çocuğunuza nasıl tepki vereceğiniz ve zor davranışlarla nasıl başa çıkacağınız konusunda çocuğunuzun ruh sağlığı uzmanından tavsiye isteyin.
- Özellikle zihinsel rahatsızlığı olan çocukların ebeveynleri için tasarlanmış ebeveyn eğitim programlarına kaydolun.
- Sakin bir şekilde yanıt vermenize yardımcı olacak stres yönetimi tekniklerini keşfedin.
- Çocuğunuzla rahatlamanın ve eğlenmenin yollarını arayın.
- Çocuğunuzun güçlü yanlarını ve yeteneklerini övün.
- Gerekli desteği sağlamak için çocuğunuzun okulu ile birlikte çalışın.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.