Çocukların Kendilerini Savunmaları İçin Güçlendirmek
Çocukları Kendilerini Savunmaları İçin Güçlendirmek
Dil ve Konuşma Terapistleri, kekemeliğin yaygın olarak yanlış anlaşılan bir iletişim bozukluğu olduğu konusunda hemfikirler. Toplumun genellikle kekemeliğin gerçekte ne olduğu konusunda kafası karışıktır ve bu kekemelik yapan çocuklar için olumsuz sonuçlara yol açabilir. İyi niyetli yakınlar, “yavaşla” veya “konuşmadan önce derin bir nefes al” gibi yararlı olmayan tavsiyelerde bulunabilir.” Yabancılar ise kekeme bir çocuğa karşı sabırsız olabilirler çünkü birinin kekelediğini gördüklerinde neler olduğunu anlamıyorlar. Her gün çocuklarla etkileşimde olan öğretmenler ve okuldaki diğer çocuklar da buna dahildir ve kekemeliğe nasıl tepki vereceğini bilemeyebilirler. Bütün bunlar bir çocuğun sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve akademik anlamda başarılı olmasını zorlaştırabilir.
Birinci Adım: Güçlendirme ve Güven Oluşturma
Çocuklarla etkileşimde bulunan herkesi kekemelik konusunda eğitebilmeyi ya da öğrencilerimizi karşılaşabilecekleri kişilerin tüm olumsuz tepkilerden koruyabilmeyi çok istiyor olsak da, bunu yapacak zamanımız ya da gücümüz olmadığını biliyoruz.
Kekemelikle ilgilenen sivil toplum örgütleri ve bireysel olarak Dil ve Konuşma Terapistlerinin eğitim çabaları kesinlikle yardımcı olur, ancak herkese ulaşamayız. Bu nedenle, öğrencilerimizin kendilerini bu konuda savunmaları için güçlü hissetmeleri gerekir. Kendini savunmaya yönelik ilk adım, aileleriyle, okullarında ve çok çeşitli sosyal ortamlarda kekemelik hakkında konuşmak için ihtiyaç duyacakları bilgi ve güveni geliştirmektir.
İşte çocukları güçlendirmek için bazı ipuçları, böylece kendi kendini savunan bireyler olmaya hazır olacaklar. Bu kavramlar Okul Çağındaki Kekemelik Terapisi boyunca ayrıntılı olarak incelenmiştir:
Pratik Bir Rehber, özellikle Bölüm 10’da vardır, “Hiçbir çocuk bir ada gibi tek başına değildir.”
– Konuşma ve kekemelik hakkında bilgi edinin: Küçük çocuklar bile konuşmanın nasıl yapıldığını ve kekelediklerinde neler olduğunu daha iyi anlamanın yararından istifade eder. Bu durum, kekemeliği uzun vadede yönetmeyi öğrenmenin ilk adımıdır. Artan bilgi ve güç sonuç olarak güvene yol açar.
– Terapi sürecini anlayın: Çocuklar terapide yaptıklarının nedenlerini bilerek kendi becerilerine güven kazanırlar. Terapi tekniklerinin gerekçesini ve kekemeliğe olumsuz tepkileri azaltmayı amaçlayan etkinlikleri anlayarak çocuklar problem çözmede daha fazla yer alabilirler. Bu aynı zamanda yaşamları boyunca karşılaşacakları durumlara uyum sağlama yeteneklerini de arttırır. (Terapi “Özet Sayfalarımız”, çocukların tedavide yaptıkları her şeyin gerekçesini anlamalarına yardımcı olmak için özellikle yararlı bir kaynak kümesidir.)
– Kekeme çocukların ne söylemek istediklerini siz söyleyin: Çocukların ne söyledikleri, nasıl söylediklerinden daha önemlidir. Bu mesajı içselleştirmek, çocuklara kendileri için savunmaları gereken “öz gücünü” verir. Kekelerken bile mesajlarının değerli olduğunu bilen çocuklar, zorlu konuşma durumlarına güvenle yaklaşmaya daha hazırdırlar, söylemek istediklerini söyleyebileceklerinin inancına güvenirler.
– Desteğe katılım: Öğrencilerimiz kekemelikle başa çıkmayı öğrenirken yolculuklarında yalnız değiller. Kaynaklardan ve destek faaliyetlerinden yararlanarak, ailenin, arkadaşların, öğretmenlerin ve kekeleyen diğer kişilerin bu ekibin yararlı bir parçası olabileceğini görebilirler.
Çocuklar olgunlaştıkça, kekemelikle başa çıkma sorumluluğu ebeveynlerden, dil ve konuşma terapistlerinden ve bakıcılardan çocuklara doğru geçer. Kekemelik konusunda çocukların kendilerini savunması, çocukların iletişim zorluklarıyla güvenle yüzleşebilecek ve kendi başarılarını yaratabilecek kadar güçlü hissetmeleri anlamına gelir. Dil ve konuşma terapistleri terapi sırasında güçlendirme ve kendini savunma için ilk adımları atabilir, ebeveynlerin ve bakıcıların süreçteki rollerini onlara anlatma konusunda yardımcı olabilir. Gelecek bolümde, bu konuya “İkinci Adım: Kendini savunma ve Başkalarını Eğitme” ile devam edeceğiz.”
İkinci Adım: Öz Savunma ve Diğerlerini Eğitme
Birçok insan kekemeliğin ne olduğunu bildiğini düşünür. Sorulduğunda ise kekemeliğin tekrarlar ve blokları içeren bir konuşma bozukluğu olduğunu söylüyorlar. Bu doğru olsa da, hikayenin sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Çocuğun kekemelik yaşantısı sadece konuşma bozukluklarının yaşanmasından çok daha fazlasını içerebilir, bu yüzden insanlara her zaman kekemeliğin bildiğimiz kekemelikten daha fazlası olduğunu söyleriz! Bir çocuğun etkileşimde bulunduğu insanlar (ebeveynler, öğretmenler, akranlar ve hatta konuşma dili patologları dahil) kekemeliğin sadece bir “konuşma sorunu” olduğunu düşünürlerse, kekemelikle mücadele etmenin çocuğun hayatında neden olabileceği problemleri de anlamaları muhtemel değildir.
Kekemeliğin gerçek doğasını anlamak, çocuğun bozukluğu aşmasında yardım edip bu konuda destek olabilir. Bu nedenle, çocuklara günlük yaşamlarında yardımcı olmak için atabileceğimiz en önemli adımlardan biri, başkalarını kekemelik konusunda eğitmektir. Öğrencilerimiz bu eğitim sürecinde başrol oynayabilirler. Başkalarına kekemeliği ve kekemeliğin onları nasıl etkilediğini öğretmede ne kadar başarılı olurlarsa, yaşamlarında karşılaşacakları tüm yeni durumlarla yüzleşmek için o kadar donanımlı olacaklardır.Bu konuyla ilgili öğrencilerin kendileri için savunabilecekleri bazı yollar şunlardır:
* Başkalarını kekemelik hakkında bilgilendirin: Geçen bölümün Pratik Tavsiyesinde, öğrencilerin kekemelik hakkındaki gerçekleri nasıl öğrenebilecekleri hakkında konuştuk. Şimdi, bu bilgiyi başkalarıyla paylaşmanın zamanı geldi! Örneğin, ebeveynlerine konuşmaya yarayan vücut kısımlarını (“konuşma makinesi”) anlatabilir, kekelerken konuşma makinelerinde(speech machine) neler olup bittiğini öğretmenleriyle paylaşabilir ve arkadaşlarına konuşma faaliyetinin ağız ve yüzdeki kasları gerginleştirdiğini anlatmaya başlayabilirler. Başkalarının kekemeliği daha detaylı bir şekilde anlamalarına yardımcı olmanın yanı sıra, bu etkinlikler öğrencinin terapide öğrendiği bilgileri aklında daha iyi tutmasına da yardımcı olur.
* Başkalarına kekemelik deneyimini öğretin: Başkalarını eğitmek sadece gerçekleri paylaşmayı içermez. Çocukların kekemelikle yaşamanın nasıl bir şey olduğunu açıklaması, insanların kekemeliğin neden bu kadar zor olabileceğini anlamalarına yardımcı olur. Bunu yapmaktan ilk başta çekince duyabilirsiniz, ancak kekeme çocukların ebeveynlerine neden bazen konuşmaktan kaçındığını söylerseniz veya öğretmenlerinize bazen sessiz kalmanın neden konuşmaktan daha kolay olduğunu anlamalarına yardımcı olabilirseniz; ebeveynleriniz ve öğretmenleriniz daha anlayışlı hale gelecektir. Bu fikir akranlarınız için bile geçerlidir. Diğer öğrencilerin kekemeliğin nasıl bir şey olduğunu anlamalarına yardımcı olabilecek sınıf sunumları ve etkinlikler, kekemeliği olan öğrencilere karşı diğer öğrencilerin empati duygularını artırabilir ve genel olarak daha destekleyici bir ortam yaratabilir.
* Öğretilebilir anlardan yararlanın: Çocuklar kendi savunucuları olarak, başkalarının kekeleyen bir kişiyle konuşurken ne yapmaları gerektiğini ve ne yapmamaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olabilirler. Örneğin, insanların karşısındaki kekeme bir bireyi konuşurken onu bölmenin yararlı olmadığını ve ona gülmenin incitici olduğunu bilmelerini sağlayabilirler. Öğrencilerinize dinleyicilerin tepkilerine karşı farklı tepkiler geliştirmek konusunda rol oynayabilirsiniz. Bu gibi durumları kendi çıkarları için ne kadar çok kullanabilirlerse, kekeleyen bir kişiyle konuşurken başkalarına nasıl tepki verecekleri konusunda onları eğitmek için o kadar fazla fırsat doğacaktır. Öğrencileriniz kendilerini daha güçlü hissedecek ve aynı zamanda daha destekleyici bir ortam geliştireceklerdir!
Dil ve konuşma terapistleri olarak öncelikli hedefimiz öğrencilerimizin refahını sağlamaktır. Başkalarını eğitme ve kendilerini savunabilme yeteneklerini artırmalarına yardımcı olurken, yaşamları boyunca akıcılığın bozulduğu konuşma durumlarıyla güvenle başa çıkmaları için güçlü bir temel oluşturuyoruz.
DİLGEM olarak yayınlamış olduğumuz diğer makaleleri buradan inceleyebilirsiniz.
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.