DEHB’li Çocuğunuzun İyi Bir Gece Uyumasına Yardımcı Olacak 10 İpucu

 DEHB’li Çocuğunuzun İyi Bir Gece Uyumasına Yardımcı Olacak 10 İpucu

DEHB’li Çocuklar İçin Uyku Nasıl Farklıdır?

Uygun olmayan miktarda uyku çocuğun işlevselliğine zarar verebilir, sağlığının bozulmasına yol açabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Uykusuz kalan çocuklarda ruh hali bozuklukları da görülebilir. 

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar için iyi bir gece uykusu almak zor olabilir. Uykuya dalmakta, bu tanıyı almayanlara göre üç kat daha fazla zorluk çekerler. 

Ancak aşağıdaki ipuçları, DEHB’li çocuğunuzun geceleri uyumasını sağlamanıza yardımcı olabilir.

Neye İhtiyaç Olduğunu Bilin

İhtiyaç duyulan uyku miktarı çocuktan çocuğa değişir. Bu temel kurallar, çocukların düzgün bir şekilde çalışması için önerilenlerin ortalamasıdır:

1 yaşına kadar olan bebekler – 12 ila 16 saat

1 ila 2 yaş arası – 11 ila 14 saat

3 ila 5 yaş arası – 10 ila 13 saat

6 ila 12 yaş arası – 9 ila 12 saat

Ergenler – 8 ila 10 saat

Rutini Koruyun

Belirli bir yatma saati, tutarlı olduğu için çocukların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur. İdeal olarak, çocuklar ve yetişkinler her gün yaklaşık aynı saatte uyumalı ve uyanmalıdır. Buna hafta sonu da dahildir. Çocukların okul (veya kreş) için daha erken bir kalkış saati varsa, yatma saatlerinin geceleri tam olarak dinlenmelerine izin verdiğinden emin olun.

Çocukları Okuldan Sonra Aktif Tutun

Çocukları okuldan eve geldiklerinde fiziksel olarak aktif tutun. Mobil cihazlar çocukları hareketsiz bırakır, bu nedenle dışarıda egzersiz yapmaya veya bahçe işlerine teşvik edin. Okuldan sonra enerji yakmak, yatma zamanı geldiğinde yorgun hissetmelerine yardımcı olacaktır.

Pozitif Kalın

Saati söyleyemeyen çocuklar için, uyku ve uyanma zamanlarında renk değiştirebilen özel bir saat kullanın. Daha büyük çocuklar için, doğru zamanda yatağa gitmek için çaba gösterdikleri için onları ödüllendirin. Yataktan kalktığı için çocukları cezalandırmayın. Onları sürekli yatağa geri götürmek yorucu olsa da, onları geri götürmek yatma zamanı ile ilgili olumsuz çağrışımları ortadan kaldıracaktır.

İlaçlar ve Yiyecekler

Çocuk mamalarında çok fazla tatlı vardır. Bazı tatlılarda kafein vardır. Kafein her yaşta huzursuzluğa neden olur. Çocuğunuzun ne yediğini izleyin. Onlara sağlıklı atıştırmalıklar sunun. Çocuğunuzun DEHB ilaçlarının enerji seviyelerini nasıl etkileyebileceğine dikkat edin. İyi bir gece uykusu için saatlerin ayarlanması gerekebilir.

Birlikte Zaman Geçirin

İlgi özlemi, çocukların yatma vaktinde huzursuz olmalarına katkıda bulunabilir. Çocuklarla biraz zaman geçirmek, günlerinin nasıl geçtiğini sormak veya onlarla ortak ilgi alanları hakkında konuşmak, sakinleşmelerine yardımcı olabilir. Bebekler için birkaç dakikalık sarılma ve şarkı söyleme büyük bir fark yaratabilir.  

Katkıda Bulunan Faktörlerin Farkında Olun

DEHB’li çocukların kabus görme, anksiyete ve yatak ıslatma olasılığı daha yüksektir. Bunlar doğrudan tıbbi durumlarıyla ilgili olsa da, ebeveynlerin ilgili gerginliği azaltmak için yapabilecekleri şeyler vardır. Yatmadan bir saat kadar önce sıvı alımını durdurmak kadar basit bir şey, uykularında tuvalete gitme ihtiyacını hafifletebilir.

Rahatlama Teknikleri Uygulayın

Çocuklarınızın sakinleşmesine yardımcı olmak için yatmadan önce bazı şeyler yapmaya çalışmalısınız. Yatmadan önce hikaye okumak, meditasyon yapmak ve esnemek onları sakinleştirmeye ve yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bunları denemenize rağmen çocuğunuz hala halsiz uyanıyorsa yatağını kontrol edin. Bazen çok yıpranmış bir yatak huzursuz bir geceye katkıda bulunabilir.

Karanlıktan Korkuyor musunuz?

Her tür çocuk karanlıktan korkar. Doktorlar, çocuklara yardımcı olmak için başa çıkma ifadelerini ve cesur kendi kendine konuşmayı öğretmeyi önermektedir. El feneri ile hazine avı gibi oyunlar, korkan çocukların karanlığı olumsuzluklarla ilişkilendirmemelerine yardımcı olabilir.

Dayanın

Çocuğunuz başa çıkma tekniklerinize hemen yanıt vermezse endişelenmeyin. Bazen bu tür şeyler zaman alır. Bazı çocuklar gelişimlerinde yeni dönüm noktalarına yaklaştıkça gerilerler. İkiniz de ilerlerken değişimle ilgili sezgilerinize güvenin. 

Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.