Dil ve Konuşma Değerlendirmesi İçin Ne Kadar Erken?
Bebeğinizin dinleme veya iletişim kurma becerileri hakkında endişeleriniz varsa, bir dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilmesi için asla erken değildir.
Bebeğinizin hayatının ilk üç yılı, dil öğrenmesi için kritik bir dönemdir. Bebeğinizin beynindeki hızlı büyüme ve değişim, bu yıllarda öğrenmeyi en kolay ve en verimli hale getirir. Bebeğiniz sizi dinliyor, jestleri ve ifadeleri izliyor ve gelecekteki dil ve konuşma gelişiminin temelini oluşturan sözel iletişim becerilerini öğreniyor. Bu nedenle, bebeğinizin gelişiminin en başından itibaren devam etmesini sağlamak çok önemlidir.
Bebeğimin Dil ve Konuşma Becerileri İçin Değerlendirilmesi Gerekip Gerekmediğini Nasıl Bilebilirim?
Bebeğiniz dil ve konuşma alanındaki gelişim aşamalarına zamanında ulaşamıyorsa;
Bebeğiniz ilk kelimelerini çıkarana kadar, çeşitli şekillerde dinleme ve iletişim kurma becerileri sergiler:
- İlk 3 ayda, onunla konuştuğunda sessizleşir veya gülümser ve farklı ihtiyaçları ifade etmek için farklı ağlar.
- İlk 6 ayda, sesinizin tonundaki değişikliklere yanıt verir, birçok farklı sesle babıldama yapar ve heyecan ve hoşnutsuzluğu seslendirir.
- İlk 1 yılda, iletişim kurmak için jestleri kullanır, konuşma seslerini taklit eder ve bir veya iki kelime söyler.
Bu beceriler, diğer dil ve konuşma kilometre taşlarıyla birlikte, tipik olarak gelişmekte olan çocuklarda genellikle benzer bir gelişme dizisini takip eder ve tüm çocuklar arasında farklılık olmasına rağmen, bu kilometre taşlarının genellikle belirli yaşlarda olması beklenmektedir. Bebeğinizin dil gelişiminin öngörülebilirliği, dil ve konuşma terapistinin, bebeğinizin becerilerini ilk sözlerini söylemeye başlamadan daha önceki bir dönemde değerlendirmesini sağlar. Kilometre taşı çizelgelerine bakmak ve bunları bebeğinizin becerileriyle karşılaştırmak, bebeğinizin doğru yolda olup olmadığını hakkında ipuçları verecektir.
Bebeğiniz, iletişim bozuklukları bakımında aşağıdaki belirtilerden birini veya daha fazlasını gösterir:
- 9 aylıkken hala babıldama yoktur.
- İlk kelimeler 15-18 aya kadar gecikir.
- İletişime uygun şekilde yanıt yoktur
- Göz teması kurulmaz
- Ani beceri kaybı veya gelişimde yavaşlama görülür.
- İletişime ilgi göstermez
Bebeğinizde işitme sorunları veya daha önce teşhis edilmiş bir nörogelişimsel bozukluk varsa:
İşitme Sorunları: Dinleme becerisi çocuğunuzun dil gelişimi için önemlidir, çünkü azalan dil girdisi dili olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, orta kulak iltihabı (orta kulak enfeksiyonu) 0-3 yaş arası çocuklarda yaygındır. Bu nedenle, sık kulak enfeksiyonu olan çocuklar, dil becerilerine tam erişim sağlamak için işitme testlerine tabi tutulmalıdır.
Nörogelişimsel Bozukluk: Nörogelişimsel bozukluklar sinir sistemi ve beynin işleyişi ile ilişkili bozukluklardır. Bu rahatsızlıklara sahip olan çocukların dil ve konuşma problemlerini yaşama riskleri daha yüksektir.
Bu Belirtilerden Birini Görürsem Ne Yapabilirim?
Bebeğiniz gelişimsel kilometre taşlarını zamanında ulaşamamışsa, bu belirtileri sergiliyorsa veya işitme güçlüğü veya nörogelişimsel bir rahatsızlığı varsa, bir dil ve konuşma terapisti bularak ve değerlendirme için randevu alarak harekete geçebilirsiniz.