Dil ve Konuşma Terapi Seanslarında Neler Yapılır?

Dil ve Konuşma Terapi Seanslarında Neler Yapılır?

Çocuğunuz bir dil ve konuşma terapisi aldığında neler yapılır? Dil ve konuşma terapistleri tam olarak ne yaparlar? Bunlar, birçok ebeveynin çocuklarına dil ve konuşma terapisi programına başlamaları önerildiği zaman sorduğu sorulardır. Beklentilerinizi (ve çocuğunuzun) belirleyebilmesi için, bir dil ve konuşma terapisi programından neler bekleyeceğinizin cevaplarını burada bulabilirsiniz. Elbette her bir terapi seansı, çocuğunuzun dil ve konuşma bozukluğuna göre kişisel olarak düzenlenir. Bu düzenlemeler tüm süreç hakkında genel bir rehber niteliğindedir.

 

Dil ve Konuşma Terapistleri (DKT) Kimlerdir ve Ne Yaparlar?

Dil ve konuşma terapistleri, insan iletişimi, dil gelişimi ve bozuklukları konusunda eğitim almış profesyonel kişilerdir. Alanında lisans, yüksek lisans ya da doktora diploması bulunan kişilerdir.

Dil ve konuşma terapistleri, konuşma seslerini hiç üretemeyen veya net bir şekilde üretemeyen insanlarla, artikülasyon bozukluğu veya kekemelik gibi konuşma ritmi ve akıcılık sorunları olanlarla, ses bozukluğu olan kişilerle, dili anlama ve üretme problemi olanlarla ve dikkat, hafıza ve problem çözme bozuklukları gibi bilişsel iletişim bozukluğu olanlarla çalışırlar. Ayrıca, yutma veya çiğneme zorluğu çeken insanlarla da çalışırlar.

 

Dil ve Konuşma Terapisinde Neler Olur?

Çocuğunuz dil ve konuşma terapisine başladığında dil ve konuşma terapisti onunla birkaç farklı şekilde çalışacaktır. Bu çalışma belirli bir konuşma bozukluğu ile ilgili zorlukların üstesinden gelmek için birebir veya akran grubuyla olabilir. Hiçbir dil ve konuşma terapisi aynı şekilde süremez. Terapi programı her birey özelliklerine ve ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanır ancak dil ve konuşma terapistlerinin genel ve temel olarak uygulamaları gereken stratejiler şunlardır:

Dil aktiviteleri: Bunlar, dil gelişimini desteklemek için resimlerin, kitapların, nesnelerin veya devam eden olayların kullanılmasını ve konuşulmasını içerir. Terapist, ayrıca doğru telaffuzu modelleyebilir; dil ve konuşma becerilerini geliştirmek için tekrarlama egzersizlerini kullanabilir.

Artikülasyon terapisi: Artikülasyon veya ses üretimi, alıştırmalar, terapistin model olup çocuğunuza sıklıkla oyun etkinlikleri sırasında doğru sesleri ve heceleri ürettirmesini kapsar. Tüm egzersizler hem yaşa uygun hem de çocuğunuzun spesifik terapi ihtiyaçları ile ilgili olmalıdır. Dil ve konuşma terapisti çocuğunuza /r/ veya /t/ sesi gibi belirli sesleri nasıl çıkaracağını ve belirli sesleri üretmek için dilini nasıl hareket ettireceğini gösterecektir. Bazen bir ayna bu çalışmalarda kullanılır.

Oral-motor/beslenme ve yutma terapisi: Çiğnemek veya yutmak zorsa, dil ve konuşma terapistiniz ağız kaslarınızı güçlendirmek için çeşitli dil, dudak ve çene egzersizleri dahil olmak üzere çeşitli oral egzersizler gösterir ve öğretir. Terapist, çocuğunuzun yeme ve yutma sırasında sözlü farkındalığını artırmak için farklı gıdalarla çalışabilir.

Öneriler ve takip beklentileri: Dil ve konuşma terapistiniz bulgularını sizinle birlikte gözden geçirir, dil ve konuşma terapisinin uzunluğu ve süresi için önerilerde bulunur. Terapistiniz ev ödevi vermiyorsa terapi seansları arasında çocuğunuzla nasıl çalışacağınız hakkında ipuçları, kaynakları sorgulayıp bilgi edinebilirsiniz. Ebeveyn olarak çocuğunuzun en iyi öğretmeni olduğunuzu ve terapistinize tutarlı terapi aktiviteleri sağlamada yardımcı olmak için ne kadar çok şey yapabileceğinizi unutmayın; böylece çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimini arttırma olasılığınız artar.

Dil ve konuşma terapisi hakkında bilinmesi gereken en önemli şey erken tanı ve müdahaledir. Çocuğunuzu dil ve konuşma terapisine ne kadar erken başlatabilirseniz ikiniz de o kadar başarılı olabilirsiniz.

 

Kaynakça:  https://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapist/what-happens-in-speech-therapy/