Disgrafi Nedir?

Disgrafi Nedir?

Genel bakış

Disgrafi, yazma ile ilgili problemlerle karakterize bir öğrenme güçlüğüdür. Çocukları veya yetişkinleri etkileyebilecek nörolojik bir bozukluktur. Okunması zor kelimeler yazmanın yanı sıra, disgrafisi olan insanlar, iletmeye çalıştıkları şey için yanlış kelimeyi kullanma eğilimindedir.

Disgrafinin nedeni her zaman bilinmemekle birlikte, yetişkinlerde bazen travmatik bir olayı takip eder.

Durum teşhis edildiğinde, okulda ve hayatta sunduğu bazı zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olacak stratejiler öğrenebilirsiniz.

Semptomlar neler?

Okunamayan el yazısı, disgrafinin yaygın bir işaretidir, ancak el yazısı dağınık olan herkeste bozukluk yoktur. Disgrafiniz varsa düzgün bir el yazısına sahip olmak da mümkündür, ancak düzgün yazmak uzun zamanınızı ve çok çabanızı gerektirebilir.

Disgrafinin bazı ortak özellikleri şunlardır:

  • Yanlış yazım ve büyük harf kullanımı
  • El yazısının ve düz yazının karışımı
  • Harflerin uygun olmayan boyutlandırılması ve aralığı
  • Kelimeleri kopyalamada zorluk
  • Y avaş veya zahmetli yazma
  • Kelimeleri yazmadan önce görselleştirmede zorluk
  • Yazarken olağandışı vücut veya el pozisyonu
  • El kramplarına neden olan kalemi veya kurşun kalemi sıkıca tutma
  • Yazarken elini izlemek
  • Yazarken kelimeleri yüksek sesle söylemek
  • Cümlelerden harfleri ve kelimeleri çıkarma

Disgrafinin diğer etkileri

Disgrafisi olan insanlar genellikle yazarken başka şeylere konsantre olmakta zorlanırlar. Bu, derste veya toplantıda not almayı zorlaştırabilir çünkü her kelimenin kâğıda dökülmesine çok dikkat edilir. Söylenen diğer şeyler gözden kaçabilir.

Disgrafisi olan öğrenciler, el yazıları düzgün olmadığı için özensiz veya tembel olmakla da suçlanabilirler. Bu, benlik saygısını etkileyebilir ve kaygıya, güven eksikliğine ve okula karşı olumsuz tutumlara yol açabilir.

Disgrafiye ne sebep olur?

Disgrafi çocuklukta ortaya çıkarsa, genellikle ortografik kodlamayla ilgili bir sorunun sonucudur. Bu, yazılı kelimeleri ve bu kelimeleri yazmak için ellerinizin veya parmaklarınızın nasıl hareket etmesi gerektiğini kalıcı olarak hatırlamanıza izin veren işleyen belleğin bir yönüdür.

Disgrafi ile çocuklar veya yetişkinler, cümleleri, kelimeleri ve hatta bireysel harfleri yazmayı planlamak ve yürütmek için daha zor zamanlar geçirirler. Harfleri ve kelimeleri nasıl okuyacağınızı, heceleyeceğinizi veya tanımlayacağınızı bilmediğinizden değil. Bunun yerine, beyniniz kelimeleri işlemede ve yazmada sorun yaşar.

Yetişkinlerde disgrafi geliştiğinde, neden genellikle felç veya başka bir beyin hasarıdır. Özellikle beynin sol parietal lobunun yaralanması disgrafiye neden olabilir. Beyninizin üst kısmında sağ ve sol parietal loblarınız var. Her biri, okuma ve yazma gibi bir dizi becerinin yanı sıra ağrı, sıcak ve soğuk gibi duyusal işleme ile ilişkilidir.

Kimler disgrafi için yüksek risk altındadır?

Araştırmacılar hala bazı çocukların disgrafi gibi öğrenme güçlüğü çekmesinin nedenlerini öğreniyorlar. Öğrenme güçlükleri genellikle ailelerde görülür veya erken doğum gibi doğum öncesi gelişimle ilgilidir.

Disgrafisi olan çocukların genellikle başka öğrenme güçlükleri vardır. Örneğin, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) sahip olmak, disgrafiye sahip olma riskini artırabilir. Bunun nedeni, dikkatin hem yazma hem de okuma becerileriyle yakından bağlantılı olmasıdır.

Disgrafi ile ilişkili diğer öğrenme güçlükleri, disleksi (okumada güçlük) ve sözlü ve yazılı dil öğrenme güçlüğünü içerir. Sözlü ve yazılı dili öğrenme güçlüğünün semptomları, kelimeleri bir cümlede doğru sıraya koymada zorluk ve kelimeleri hatırlamada zorluk içerir.

Disgrafi ve Disleksi

Disleksi okuma, disgrafi ise yazma bozukluğudur, ancak bunlar bazen birbiriyle karıştırılabilir. Bunun nedeni, disleksisi olan kişilerin yazma ve heceleme konusunda da sorunları olabilmesidir.

Her iki öğrenme güçlüğüne de sahip olmak mümkündür, ancak uygun bir teşhis koymak önemlidir, böylece bir veya her iki bozukluğun da dikkat gerektirip gerektirmediğini bilebilirsiniz.

Disgrafi nasıl teşhis edilir?

Disgrafiyi teşhis etmek için genellikle bir doktor ,lisanslı bir psikolog veya öğrenme güçlüğü çeken insanlarla çalışma konusunda eğitim almış başka bir ruh sağlığı uzmanı da dahil olmak üzere bir uzman ekibi gerekir. Bir meslek terapisti, okul psikoloğu veya özel eğitim öğretmeni de tanı koymaya yardımcı olabilir.

Çocuklar için teşhis sürecinin bir parçası, bir IQ testi ve akademik çalışmalarının bir değerlendirmesini içerebilir. Belirli okul atamaları da incelenebilir.

Yetişkinler için yazılı çalışma örnekleri veya bir doktor tarafından yapılan yazılı testler değerlendirilebilir. İnce motor becerileri problemlerini incelemek için bireyi yazarken gözlemleneceksiniz. Dil işleme sorunları olup olmadığını anlamanıza yardımcı olması için sözcükleri bir kaynaktan diğerine kopyalamaları istenebilir.

Hangi tedaviler mevcuttur?

Mesleki terapi, el yazısı becerilerini geliştirmede yardımcı olabilir. Terapötik faaliyetler şunları içerebilir:

  • Yazmayı kolaylaştırmak için yeni bir kalem kullanma veya kalem tutmak
  • Modelleme kili ile çalışma
  • Masanın üzerindeki tıraş kremindeki harflerin izini takip etmek
  • Labirentte çizgiler çizmek
  • Noktaları birleştirilen bulmacaları yapmak

Ayrıca, çocukların ve yetişkinlerin kâğıt üzerinde düzgün bir şekilde mektup ve cümleler oluşturmasına yardımcı olabilecek birkaç yazma programı vardır.

Diğer öğrenme güçlükleri veya sağlık sorunları varsa, tedavi seçeneklerinin bu koşulları da ele alması gerekecektir. Örneğin, DEHB’yi tedavi etmek için ilaçlara ihtiyaç duyulabilir.

Disgrafi ile yaşamak

Bazı insanlar için ergoterapi ve motor beceri eğitimi yazma becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Diğerleri için ise bu bozukluk, ömür boyu sürecek bir meydan okuma olmaya devam ediyor.

Disgrafisi olan bir oğlunuz veya kızınız varsa, çocuğunuzun okulu ve öğretmenleri ile bu tür öğrenme güçlüğüne uygun destekler üzerinde çalışmak önemlidir. Yardımcı olabilecek bazı sınıf stratejileri şunları içerir:

  • Sınıfta belirlenmiş bir not alıcı
  • Notlar ve diğer ödevler için bilgisayar kullanımı
  • Yazılı sınavlar yerine sözlü sınavlar ve ödevler
  • Testler ve ödevler için fazladan zaman
  • Öğretmen tarafından çıktı, kayıt veya dijital biçimde sağlanan ders veya ders notları
  • Yazmayı kolaylaştırmak için özel tutacakları olan kalemler veya diğer yazı gereçleri
  • Geniş kurallı veya grafik kâğıdı kullanımı

Ve sizin veya çocuklarınızın disgrafi için gördüğü tedavinin yeterli olmadığını düşünüyorsanız, pes etmeyin. Topluluğunuzda yardımcı olabilecek diğer terapistleri veya kaynakları arayın. Çocuğunuz için agresif bir savunucu olmanız gerekebilir, ancak her tür öğrenme zorluğuna sahip öğrencilere hizmet etmek için tasarlanmış yasaların ve okul politikalarının olduğunu unutmayın.

Kaynakça

  • Diana D, et al. (2016). Development dyslexia and dysgraphia: What can we learn from the one about the other?
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4726782/
  • Dysgraphia. (2018). ldaamerica.org/types-of-learning-disabilities/dysgraphia/
  • Dysgraphia information page. (2018). ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Dysgraphia-Information-Page
  • Dysgraphia Q&A. (2011). davidsongifted.org/Search-Database/entry/A10707
  • International Dyslexia Association. (2018). Understanding dysgraphia. dyslexiaida.org/understanding-dysgraphia/
  • What causes learning disabilities? (2018). nichd.nih.gov/health/topics/learning/conditioninfo/causes