Down Sendromu

Down Sendromu

Down Sendromu, bir kromozom hatası (veya genlerle ilgili bir sorun) nedeniyle gelişimsel bir bozukluktur. Down Sendromlu tüm çocukların bir dereceye kadar öğrenme güçlüğü vardır ve diğer çocuklara göre daha yavaş bir hızda beceriler geliştirirler. Dile dayalı ve öğrenme kilometre taşlarındaki gecikmeler, ilk doğum günlerinden itibaren belirgindir.

Down Sendromu ve Konuşma Sorunlarının Belirtileri

Down Sendromlu çocuklar genellikle ağız bölgelerinde anatomik ve fizyolojik farklılıklar nedeniyle beslenme, yutma ve konuşma güçlükleri yaşarlar. Bu farklılıklar arasında yüksek kemerli bir damak, küçük üst çene, dilde düşük kas tonusu ve zayıf ağız kasları bulunur. Down Sendromlu çocuklar, konuşma ve beslenme sorunlarına neden olabilecek çok fazla oral motor güçlüğü yaşayabilir. Bu zorluklara rağmen Down Sendromlu çocuklar iletişim konusunda çok isteklidir ancak bunu etkili bir şekilde yapmalarına yardımcı olmak için biraz cesaret ve eğitime ihtiyaçları vardır. Bu nedenle dil ve  terapisi, bu iletişim arzusunu kolaylaştırmak için tavsiye edilir ve oldukça faydalı bir terapi şekli olabilir.

Down Sendromlu Konuşma Sorunlarının Terapisi

Dil ve Konuşama Terapistleri, çocuğunuzun sözlü olmayan iletişimini, ifade ve anlama açısından iletişim düzeyini belirlemek için değerlendirir. Daha sonra, özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış uygun bir terapii programı planlarlar. Down Sendromlu Çocuklar söz konusu olduğunda, konuşmaya başlamanın öncesinde bile “Erken Müdahale” önerilir.

Dil ve konuşma terapisti, göz teması, sıra alma ve dikkat gibi söz öncesi beceriler üzerinde çalışabilir. Dil ve konuşma terapisti aynı zamanda erken dönem kelime bilgisi ve dil kavramları üzerinde çalışacaktır. Çocuğun sözlü ve sözlü olmayan iletişiminin yanı sıra dil ve bilişsel gelişimini desteklemeye yardımcı olabilirler. Terapi ayrıca ağız bölgesindeki kas tonusunu ve koordinasyonunu güçlendirmeye yardımcı olacak egzersizler, konuşma üretimini iyileştirme egzersizleri veya dil gelişimini desteklemek için stratejiler içerebilir.

Çocuk dostu olan ve genellikle çocuğunuzu motive etmek için resimler ve oyunlar kullanmayı içeren çeşitli egzersiz ve terapi yöntemlerini kullanırlar

Klinik ortamımızda öğrenilen becerileri başarılı bir şekilde günlük ortamlara aktarmanın en iyi yolları konusunda size rehberlik ederler.

Çocuğunuzun seansları arasında evde düzenli uygulama ve gelişimi teşvik etmek ve kolaylaştırmak için çalışma sayfaları sağlanacaktır. Terapi planının tüm aşamalarında, terapinin hangi aşamasında olduklarına bağlı olarak, çocuğunuzun seanslar arasındaki iletişim gelişimini nasıl destekleyeceğiniz konusunda size ayrıntılı rehberlik sağlarlar.

Down Sendromlu Konuşma Sorunları ve DKT

Dil ve Konuşma Terapistleri, iletişimi desteklemeye yardımcı olmak için Down Sendromlu kişilere uzman terapi müdahalesi sağlarlar.

Kaynakça: https://www.spectrumspeech.ie/down-syndrome