Ebeveynlerin Dil ve Konuşma Terapi Sürecini Başarılı Hale Getirmeleri İçin 7 Yol

Ebeveynlerin Dil ve Konuşma Terapi Sürecini Başarılı Hale Getirmeleri İçin 7 Yol

Çocuğunuzun dil ve konuşma terapisine ihtiyacı varsa, terapistin amacı, çocuğun iletişim becerileri üzerinde önemli ve olumlu etkiler yapmaktır. Ancak profesyonel tedavi kritik olmakla birlikte, terapi başarısının sağlanmasına yardımcı olan tek faktör değildir. Ebeveynler de bu süreçte önemli bir rol oynar. İşte ebeveynlerin, çocuklarının en iyi terapi sonuçlarını elde etmelerine yardımcı olmaları için 7 ipucu:

1. Çocuğunuzun seanslarını gözlemleyin. Bunu müdahaleci olmadan yapmanın kolay bir yolu yoksa terapistinizden o seansı kaydetmesini isteyin.

2. Terapist ile iletişim kurun ve ondan öğrenin. Terapistinizden güçlü ve eğlenceli bir ev programı oluşturmak için size öneriler sunmasını isteyin.

3. Çocuğunuzun sevdiği şeyleri terapistinizle paylaşın. Bunlar favori yiyecekler, içecekler, oyuncaklar, aktiviteler, insanların ve evcil hayvanların adları, karakterler ve yerler olabilir. Bu, terapistinizin çocuğunuzun en çok sevdiği öğeleri ve faaliyetleri istemesine yardımcı olmak için bir talep veya yorumlama kelime haznesi geliştirmesine yardımcı olacaktır. Terapistler aynı zamanda talep edilen bir davranışı sağladıktan sonra çocuğun favorilerini tekrar “takviye” olarak kullanırlar.

4. Oyun yoluyla pratik yapın. Çocuğunuzun hedeflerini terapi seansları dışında uygulamak, becerileri günlük ortamlarında genellemeyi sağlar. Örneğin, çocuğunuz muz kelimesi üzerinde çalışıyorsa, ona her seferinde bir parça verin, tekrar muz ya da başka bir ısırık istediği her seferde kelimenin en iyi yaklaşımını söylemeye teşvik edin. Muz içeren kitaplar bulun ve çocuğunuzun sayfada her muzu gördüğünde onları adlandırmasını isteyin.

5. Yardım isteyin. Çocuğunuz evde herhangi bir amaç veya görevi yerine getirmekte zorlanıyorsa, terapistinizin uygulamalı teknikler ve yöntemler konusunda size yardımcı olmasını sağlayın.

6. Geri bildirim sağlayın. Çocuğunuzun evdeki performansını terapistle paylaşın, böylece çocuğunuzun seanslar dışında belirlenen hedeflerle nasıl ilerlediğini bilebilirler.

7. Bağlantıda kalın ve geri bildirim isteyin. Çocuğunuzun savunucusu olun. Başarıya ulaşmak için sorularınızı ve endişelerinizi terapistinizle paylaşın. Zorluklar ve endişeler ortaya çıktığında sorular sorun.

Kaynakça: https://www.metroparent.com/sponsored-content/7-ways-parents-can-help-make-speech-therapy-successful/