Kafein, İşitme Kaybı ve Kulak Çınlaması Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Kafein, İşitme Kaybı ve Kulak Çınlaması Arasında Bir Bağlantı Var mı?

Kafein, bugün çoğu insan için günlük yaşamın bir parçasıdır. Yetişkinler, kafeini; kahve/çay, çikolata veya enerji içeceği şeklinde tüketirler. Her insanın her maddeye karşı bireysel bir duyarlılığı vardır.

Genellikle, kişi ne kadar gençse, etkiyi hissetmek için o kadar az maddeye ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda düzenli olarak kafeinli gıdalar tüketen insanlar da zamanla bu canlandırıcı bileşene karşı hassasiyetlerini kaybederler. Bu, etkiyi elde etmek için dozu artırmaları gerektiği anlamına gelir. Kafein sağlığımızı ve işitmemizi nasıl etkiler? Gelin bu konuya birlikte bakalım.

Ne Kadar Kafein Tüketiyoruz?

Kafein bitkilerde bulunan beyaz, acı bir maddedir. Yiyecek ve içeceklerdeki kafein miktarı değişir. Kahve ve çay için fincan başına kafein miktarı markaya, kullanılan çekirdek ya da yaprak türüne, hazırlama yöntemine ve demleme süresine bağlıdır.

Kafein, kan dolaşımına girdiğinde merkezi sinir sistemini (sinirler, beyin ve omurilik) uyarır ve sizi daha uyanık hissettirir. Kafein yorgunluğu azaltır ve konsantrasyonu artırır. Ayrıca dopamin üretimini uyarır. Bu yüzden herkes sabahları bir fincan sıcak kahve içmeyi çok seviyor!

Kafein İşitme Kaybını Nasıl Etkiler?

Sağlıklı beslenme, sağlıklı vücut işleyişinin oluşmasında ve sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle diyet ve işitme kaybı yakından ilişkilidir.

Ancak kafeine ilişkin veriler, insan vücudu üzerindeki yararlı ve olumsuz etkileri açısından oldukça çelişkilidir. Günümüzde işitme kaybı ile kafein arasındaki ilişkiyi gösteren kesin bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Ancak, bazı bireysel durumlarda, bunu belirleyebiliriz.

Kafein ve Kulak Çınlaması

Gürültülü bir etkinliğe veya rock konserine katıldıktan sonra hiç işitme kaybı fark ettiniz mi? Genellikle, birkaç saat ya da birkaç gün sonra olağandışı bu his kaybolur ve işitme geri gelir. Bu fenomene gürültüye maruz kaldıktan sonra geçici işitme kaybı denir. Tehlikeli

değildir ve kendi kendine geçer, ancak sürekli gürültüye maruz kaldığında özel koruyucu cihazlar kullanmalısınız.

Kulak çınlaması ve kafeinin ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, kafein alımındaki bir artış, gürültüye maruz kaldıktan sonra işitmenin iyileşmesini yavaşlatır. Konserden sonra bir süre kahve içmemenizi tavsiye ederiz. Sonuçta, ne kadar çok içerseniz, geçici işitme kaybı o kadar uzun olur.

Ayrıca, kulak çınlaması yaşayan kişiler kafeinin bir tetikleyici olduğunu ve kulaklarında/kafalarındaki gürültünün şiddetini artırabileceğini fark edeceklerdir.

Kafein ve Meniere Hastalığı

Kafein denilince akla gelen bir diğer durum da Meniere hastalığıdır. İç kulaktaki sıvı miktarındaki artışla ilişkili bir işitme sorunudur. Hastalar karakteristik semptomları olan sık ataklardan şikayet ederler:

  • Kulak çınlaması
  • Baş dönmesi
  • İşitme kaybı

Doktorlar genellikle semptomları hafifletmek için kafein, alkol ve tuzu azaltarak daha sağlıklı bir diyete geçmenizi önerir. Meniere hastalığı ile kafein arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteren bir araştırma henüz yoktur. Bununla birlikte, hastalar bazı ürünlerden vazgeçerek hoş olmayan semptomlara dayanmalarının daha kolay hale geldiğini belirtmektedir.

Uzmanlar, kafeinin kan damarlarını daralttığını ve bunun da iç kulağa giden kan akışının azalmasına yol açtığını belirtiyor. Bu da hastanın durumunun kötüleşmesine ve Meniere hastalığının semptomlarında artışa yol açar. Bu nedenle, insanların daha sağlıklı diyetlere geçtiklerinde kendilerini daha iyi hissetmeleri şaşırtıcı değildir.

Kafein ve Sisplatin

Sisplatin, kanser hastalarına kemoterapi sırasında verilen bir ilaçtır. İlacın işitme kaybı ve kulak çınlaması dahil olmak üzere çeşitli yan etkileri vardır. Son araştırmalar kafeinin sisplatin kaynaklı işitme kaybını şiddetlendirdiğini göstermiştir. Deneyler sıçanlar üzerinde yapılmasına rağmen, sonuçlar kafein ve sisplatinin gerçekten işitmeyi etkilediğini göstermiştir. Bu nedenle, sisplatin alırken kafeinli ürünler kontrendikedir.

Hangi Sonuçlara Varabiliriz?

Bugüne kadar kafeinin işitme üzerine olumsuz etkilerini destekleyecek bir araştırma yoktur. Doktorların kafeinli ürünlerin kullanılmasını önermediği yalnızca izole vakalar vardır. Kafein tamamen güvenli değildir. Bu durum, günde birkaç litre kahveyi güvenle içemeyeceğiniz anlamına gelir. Her şey belirli ölçüde iyidir. Uzmanlar günde 3-5 fincan kahveyi aşmamanızı tavsiye ediyor!

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.