Kekelemeye Başlayan Okul Öncesi Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?

Kekelemeye Başlayan Okul Öncesi Bir Çocuğa Nasıl Yardım Edilir?

Kekemelik, okul öncesi çocuklarda nadir görülen bir durum değildir. Hatta bazı araştırmacılar, 2.5 ile 5 yaş arasındaki çocukların % 5-11’inde kekemeliğin gelişim sırasında ortaya çıkabileceğini öne sürüyor.

O zamandan beri, ebeveynlerden okul öncesi çocuklarının bu zorlu gelişimsel deneyimi yönetmelerine yardımcı olmak için neler yapabileceklerini soran çok sayıda soru aldık. Sorulması gereken önemli bir soru çünkü bir çocuk ne kadar uzun süre kekelerse, kronikleşme olasılığı o kadar artar. İyi haber şu ki, bu gelişimsel zaman diliminde kekeleyen çocukların çoğu, başlangıçtan sonraki ilk 12-18 ay içinde iyileşecek.

Kekemelik nispeten hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve aniden hem çocuk hem de aile için önemli sıkıntılara neden olabilir. Amacımız, bir çocuğun yaşayabileceği olası olumsuz duyguları olabildiğince erken azaltmaktır. Gözetimsiz bırakılırsa, bu duygular çocuğun kendine olan güvenini ve yetkin bir konuşmacı olarak kendine olan inancını etkileyebilir. Kendine güven ve kekemelik, kekemelik ne kadar uzun süre devam ederse daha yakın bir şekilde iç içe geçer ve nihayetinde, bir çocuğun daha kolay konuşmasına yardımcı olan modelleme araçlarının öğrenilmesi, çocuğun kendi algısını değiştirmeye çalışmaktan çok daha kolaydır. İşte bu yüzden evde akıcılığı arttıran bir ortam yaratmak gibi erken müdahale çok önemlidir.

Çocuğunuzun kendine özgü durumu hakkında bakış açısı kazanmak için bir dil ve konuşma terapistine ulaşmanızı tavsiye ederiz. Terapiye ek olarak evde ona yardımcı olabilecek bazı genel yönergeler de sunabiliriz

Konuşmak İçin 10 Dakikanızı Ayırın

Kekeleyen bir çocuk, evinizde konuşma süresi için yarışıyor olabilir. Bu çocuklar için günün bir noktasında bölünmemiş dikkatinizin olması önemlidir. Mümkünse, her gün bire bir zaman ayarlayın. Bu zamanda ikiniz keyifli bir şeyler yapabilir ve sadece iletişim deneyimini paylaşabilirsiniz. Bir masa oyunu oynayabilir veya Lego yapabilirsiniz. Bu süre zarfında şunlara odaklanın:

1. Aktif Dinleme

Aktif dinleme, yalnızca çocuklarınızın daha iyi dinleyiciler olmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onlara söylediklerinin önemli olduğunu da öğretir. Dinlediğinizi göstermek için söylediklerini tekrar düşünün.

2. İyi Göz Teması Kurma

Çocuğunuzla iyi göz teması kurmanız, söylediklerinin anlamlı olduğunu hissetmesine yardımcı olacaktır. Özellikle kekemelik olayında konuşurken başka yere bakarsanız, yanlışlıkla çocuğunuza yanlış bir şey yaptığını veya bunun sizin için rahatsız olduğunu anlatıyor olabilirsiniz.

3. Uygun Olduğunda Zorlukları Kabullenmek

Çocuğunuz önemli ölçüde mücadele ediyorsa, onun için konuşmanın ne kadar zor olduğunu fark ettiğinizi belirterek bu zorluğu kabul etmeniz, onu anlamanız önemlidir. Duygusal olmayan, gerçeğe uygun bir şekilde, özellikle zor bir konuşma olayının ardından, basitçe şöyle bir şey söyleyebilirsin: ” Bu sana zor geldi. Yardım ister misin?”

4. Sözlerini Yeniden İfade Etmek

Çocuğunuz kekelediğinde, söylediklerinin anlamını ona tekrarlayın, ancak yavaşça, yumuşak bir şekilde ve kekelemeden. “ Evet, katılıyorum inşa ettiğimiz logolar bir robota benziyor.”

5. İyi Konuşma Alışkanlıklarını Modellemek

İyi konuşma alışkanlıklarının neye benzediğini açıklamaya çalışırken sık sık Bay Rogers’a atıfta bulunuruz. Bay Rogers’ın konuşma tarzı çok rahattı. Yavaş ve anlaşılır bir şekilde konuştu ve söyleyişlerinde birçok duraklama kullandı.

6. Sözünü Kesmekten veya Öneride Bulunmaktan Kaçınmak

Çocuğunuzun sözünü kesmek veya kekelediğinde yavaşlamasını ya da derin nefes almasını söylemek yardımcı olmaz. Sözünü kesmek, herhangi bir konuşmacı için rahatsız edici olabilir ve sözlerini zaten söylemekte güçlük çeken bir çocuk için özellikle sorun yaratabilir. Mümkün olduğunca hayal kırıklığı yaşamaktan kaçınmasına yardımcı olmak istiyoruz.

7. Uygun Olduğunda Normalleştirmek

Bir çocuğun kendisi hakkında nasıl düşündüğü ve hissettiği, nasıl konuştuğunda büyük rol oynar. İyi bir konuşmacı olmadığını düşünürse, o kadar çok konuşmak istemeyebilir. Bu onu daha da gerecektir. Kekemeliğin normalleştirilmesi, özellikle mücadele ederken, kendisi hakkında daha iyi hissetmesine yardımcı olacak ve ona konuşmaya devam etme özgürlüğü ve kendine güven verecektir. “Senin yaşındayken, ben de bazen sözlerimi söylemekte zorlanırdım” gibi bir şey söyleyebilirsiniz.

8. Daha Az Talepkar Sorular Sormak

Farklı soru türleri, farklı seviyelerde dil işleme gerektirir. “Günün iyi geçti mi?” gibi sorular daha az karmaşık işlem becerisi gerektirirken “Bana dünden bahset” gibi açık uçlu sorular daha karmaşık bir işlem seviyesi gerektirecek ve bu nedenle onlara ek baskı uygulayacaktır.

Çocuğunuzun kekemeliği konusunda endişeleriniz varsa, bir dil ve konuşma terapistine ulaşmaktan çekinmeyin.

Kaynakça: https://blog.cincinnatichildrens.org/how-to-help-a-preschooler-who-begins-to-stutter