Kekemeliği Olan Çocuklara Yardımcı Olacak 3 İpucu

Kekemeliği Olan Çocuklara Yardımcı Olacak 3 İpucu

Kekemeliğin genellikle erken çocukluk döneminde ortaya çıkmakta ve her 100 çocuğun yaklaşık 5’inde kekemelik görülmektedir. Yetişkin nüfus için ise oran % 1’e düşmektedir, bu sebeple bu 5 kişiden 4’ünün sorunsuzca ilerleyebileceğini söyleyebiliriz. Tavsiye olarak bir dil ve konuşma terapistine erken müdahale için gitmek, kekeleyen çocuklar için özellikle önemlidir, çünkü:

  • Ailede kekemelik öyküsü olabilir.
  • Kekemelik çocuğun (veya ebeveynin) ruh halini etkiler.
  • Kekemelik ile ilişkili bazı fiziksel hareketler vardır (yüz ifadeleri veya el-ayak hareketleri).
  • Kekemelik, gergin veya zorlanmış bir duygusal yapıya sebep olabilir.

Çocuğun ebeveynleriyle iki yönlü iletişim kurması gerçekten önemlidir. Bir ebeveyn, kekeleyen çocuğunun durgunlaşmaya başlamasından endişe duyuyorsa, bir dil ve konuşma terapisti ile konuşmalarını tavsiye etmek kaygılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Erken yaşlarda kullanılan 3 teknik aslında genel olarak tüm çocuklar için iyi tekniklerdir:

İletişim İçin Olumlu Fırsatlar Yaratın

Çocukların şarkı söylerken, tekerlemeler söylerken ya da çiftler halinde konuşurken takılma olasılıkları daha düşüktür. Ayrıca, kullanmak istedikleri dili daha önce duymuşlarsa, kekeleme olasılıkları daha düşüktür. Öyleyse, “Yeşil örümceği mi yoksa kırmızı arabayı mı istersin?” gibi sorular “Hangisini istiyorsun?” gibi sorular yerine iyi bir seçenektir.

Güvenlerini ve Özgüvenlerini Artırın

Sadece konuşmalarında değil, günlük faaliyetlerinde de güvenlerini artırın. Spesifik olmak ve iyi bir ilişki kurmak, bu gerçekten yardımcı olmaktadır ve konuşmalarının pürüzsüzlüğünü övmek de önemlidir. Sakinken akıcı konuşmak daha kolay olduğundan, sakinleşmeleri için zaman ayırmak oldukça önemlidir.

Zaman Tanıyın

Çocuğunuza yavaşlamasını söylemek, bir yetişkine sakinleşmesini söylemek gibidir – her zaman işe yaramayabilir. Ancak, telaşsız bir konuşma hızını modellerseniz ve cevaplamaları için onlara bolca zaman verirseniz, daha akıcı olmak için acele etme ihtiyacı hissetmezler. Göz temasını sürdürmek ve cümle kurmalarını beklemeniz, söylediklerine değer verdiğinizi hissetmelerini sağlar. Bir soruyu cevaplamadan veya konuşmaya başlamadan önce tüm çocuklar için ‘düşünme zamanını’ teşvik etmek kötü bir şey değil, aksine teşvik edicidir.

 

Kaynakça: https://www.wiseoldowlslt.com/article/three-tips-to-help-the-child-who-stammers

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94