Kolay Sosyal Duygusal Aktiviteler

Kolay Sosyal Duygusal Aktiviteler

Çocuklarınızla vakit geçirmek ve etkinlikler yapmak onların duygusal gelişimleri için çok önemlidir. Her yaştan bebeğin yapabileceği şeyler ve ilgi alanları farklı olabilir. Aynı zamanda bazen ebeveynler etkinlik bulmakta zorlanabilir veya farklı etkinlik arayışlarına girebilirler. Aşağıdaki farklı gelişimsel dönemdeki çocuklar için düzenlenmiş çeşitli etkinlikleri çocuklarınızla birlikte uygulayabilirsiniz.

Bu etkinlikleri 2 aylık olan bebeğinizle deneyin, bu aktiviteler birlikte eğlenmek ve çocuğunuzun sosyal-duygusal yönden gelişimini desteklemek için harika bir yoldur.

  • Bebeğiniz mırıldama sesleri çıkardığında sırayla bebeğinizle birlikte söyleyin. Yapabileceği basit seslerle ileri geri bir "sohbet" edin.
  • Bebeğinizi karnınız aşağıda, eliniz göğsünde olacak şekilde kolunuzda dinlendirin. Diğer elinizi kullanarak bebeğinizin başını ve boynunu destekleyin. Yavaşça onu ileri geri sallayın. Yaşlandıkça ona farklı görüşler vermek için etrafta dolaşın.
  • Yavaşça bir çıngırak veya ses çıkaran başka bir bebek oyuncağı sallayın. Bebeğinizin eline koyun. Kısa bir an için bile alıp almadığına bakın.
  • Bebeğinize basit kitaplar okuyun. Hikayeyi anlamasa bile yakın olmaktan ve okumanızı dinlemekten zevk alacaktır.
  • Parmağınıza bir kukla veya küçük bir çorap koyun. Kuklayı veya çorabı yukarı aşağı hareket ettirirken bebeğinizin adını söyleyin. Hareketi takip edip etmediğine bakın. Şimdi parmağınızı bir daire içinde hareket ettirin. Bebeğiniz kuklayı her takip edebildiğinde yeni bir hareket deneyin.
  • Beyaz kağıt ve siyah kalemle, her bir kağıt parçası üzerinde birkaç kolay tanınan görüntü oluşturun. Basit desenlerle başlayın (çapraz çizgiler, boğa gözleri, dama tahtaları, üçgenler). Resimleri bebeğinizin görebileceği şekilde yerleştirin (yüzünden 8 -12 inç) Bu resimleri araba koltuğunun veya beşiğinin yanına bantlayın.
  • Bebeğinizin görebileceği yakınına kırılmaz bir ayna yerleştirin. Konuşmaya başlayın ve bakması için aynaya dokunun. Ayna, görsel uyarım sağlayacaktır. Sonunda bebeğiniz onun yansımasını anlayacaktır.
  • Bebeğinize şarkı söyleyin (iyi yapmasanız bile). Şarkıların ve ninnilerin tekrarı bebeğinizin öğrenmesine ve dinlemesine yardımcı olur.

Bu etkinlikleri 6 aylık olan bebeğinizle deneyin

  • Yerde otururken, bebeğinizi bacaklarınızın içinde oturma pozisyonuna getirin. Bacaklarınızı ve göğsünüzü yalnızca bebeğinizin ihtiyacı olduğu kadar destek sağlamak için kullanın. Bu, bağımsız oturmayı teşvik ederken bebeğinizle oynamanıza izin verir.
  • Bebeğinizi yumuşak bir bezle, kağıt havluyla veya naylonla nazikçe ovalayın. İşlerin nasıl hissettiği hakkında konuşun (yumuşak, sert, kaygan). Losyon da iyi hissettirecektir.
  • Ölçü kaşıkları ve ölçü kapları gibi yaygın ev eşyaları, ilginç sesler ve şekillerle oyuncaklar yapar. Bebeğinizin uzanabileceği veya tekmeleyebileceği bir takım ölçü kaşıkları veya ölçü kaplarını yavaşça sallayın. Bebeğiniz de keşfetmek ve sallamak için onları tutsun.
  • Sesli oyunlar oynayın. Yüksek veya alçak sesle konuşun. Dilinle tıkla. Fısılda. Bebeğinizle sırayla yapın. Onun yaptığı tüm sesleri tekrarlayın. Bebeğinizi yüz yüze olacak şekilde yerleştirin, siz sesler çıkarırken bebeğiniz izleyecektir.
  • Bebeğiniz sırtüstü yatarken bir oyuncağı görebileceğiniz, ancak ulaşamayacağınız bir yere koyun veya bir oyuncağı bebeğinizin görüş alanı boyunca hareket ettirin. Oyuncağı almak için yuvarlanmaya teşvik edin.
  • Bebeğiniz oyuncakları yere atmaktan hoşlanacaktır. Bu "git ve getir" oyununu oynamak için biraz zaman ayırın. Bebeğinizin nesneleri bırakmayı öğrenmesine yardımcı olur. Bebeğe oyuncakları düşürme alıştırması için bir kutu veya tava verin.
  • Bebeğinizi size bakacak şekilde yerleştirin. Bebeğiniz yüz ifadelerinizi değiştirmenizi (büyük gülümseme, dilini dışarı çıkarma, gözleri büyütme, kaşlarını kaldırma, şişirme veya üfleme) izleyebilir. Bebeğinize bir şans verin. Bebeğinizin yaptığını yapın.

Bu etkinlikleri 1 yaşındaki bebeğinizle deneyin

  • Günlük rutinler sırasında bebeğinizin "yardım etmesine" izin verin. Bebeğinizi yemek zamanı için fincan ve kaşığı “almaya”, giyinmek için ayakkabı ve palto “bulmaya” ve altını değiştirmek için pantolonu veya bebek bezini “getirmeye” teşvik edin. Talimatları takip etmek, bebeğinizin öğrenmesi için önemli bir beceridir.
  • Bebekler bu yaşta oyunları severler. Onlarla oyunlar oynamanın farklı yollarını deneyin ve bebeğinizin bu yolları sizinle birlikte deneyip deneyemeyeceğini görün. Ce-eee için mobilya veya kapıların arkasına saklanın.
  • Büyük bir çizim kağıdını masaya bantlayın. Bebeğinize büyük boya kalemleriyle nasıl karalama yapacağını gösterin. Kağıt üzerinde sırayla işaretler yapın. Su ile boyamak da eğlencelidir.
  • Bebekler itme ve çekme oyuncaklarından hoşlanır. Yoğurt kartonlarını, makaralarını veya küçük kutuları bir iplik parçasına veya yumuşak bir ipe (yaklaşık 2 fit uzunluğunda) geçirerek kendi çekme oyuncağınızı yapın. Sap için bir ucuna bir boncuk veya plastik istifleme halkası bağlayın.
  • Elle yenen yiyecekleri (bebeğiniz için boğulma tehlikesi oluşturan yiyecekleri kullanmayın) küçük parçalar halinde kesin ve bebeğinizin kendi kendine beslenmesine izin verin. Küçük şeyleri alıp farklı dokuları (muz, yumuşak kraker, çilek) hissetmek iyi bir uygulamadır. Beslenme öğrenilen bir aktivitedir.
  • Bu yaş, bebeğinizin yetişkinlerin yararlı olabileceğini öğrendiği zamandır! Bebeğiniz ses çıkararak veya işaret ederek bir şey "istediğinde", sinyaline yanıt verin. Bebeğinizin istediği nesneyi adlandırın ve bir "sohbet" içinde sırayla birbirleriyle iletişim kurması için onu teşvik edin.

Bu etkinlikleri 18 aylık bebeğinizle deneyin

  • Rol yapma oyunu bu yaşta daha da eğlenceli hale geliyor. Yürümek, yatmak, dans etmek, yemek yemek ve zıplamak için çocuğunuzu bir oyuncak bebek veya doldurulmuş oyuncak yapması için teşvik edin. Bebeği günlük aktivitelere veya oyunlara dahil edin.
  • Yeni yürümeye başlayan çocuklar hareketi sever. Sallanan oyuncaklar, salıncaklar ve küçük kaydıraklara binmek için onu parka götürün. İlk başta, çocuğunuzu salıncakta ve kaydırakta kucağınızda tutmak isteyebilirsiniz.
  • En sevdiğiniz oyuncakları yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun ulaşamayacağı bir çamaşır sepetine veya ağzı kapalı, şeffaf bir kaba koyun. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun nesnelerden isteyin ve ona iletişim kurması için bir neden verin. İsteklerine cevap verin.
  • Birlikte şarkılar söyleyin. Birlikte eylemler yapın. Ritim ile hareket edin. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun eylemi tahmin etmesini bekleyin.
  • "O nedir?" giysi, oyuncak, vücut parçaları, nesneler veya resimlere işaret ederek ve çocuğunuzdan onlara isim vermesini isteyerek oyun oynayın. Çocuğunuz yanıt vermezse, onun adına bir isim verin ve kelimelerin taklit edilmesini teşvik edin.
  • Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz "sanat etkinlikleri" ile ilgilenebilir. Büyük boya kalemleri ve büyük bir kağıt parçası kullanın. Keçeli kalemler, parlak renkleri ile daha heyecan verici. Siz bir resmini çizerken çocuğunuzun kendi resmini karalamasına izin verin.
  • Plastik bir leğeni/küveti mısır unu veya yulaf ezmesi ile doldurun. Mutfak kaşıkları, süzgeçler, ölçü kapları, huniler veya plastik kaplar koyun. Yeni yürümeye başlayan çocuklar nesneleri doldurabilir, dökebilir, dökebilir ve nesneleri araç olarak kullanabilirler. Tatmak zararlı olmayacaktır.

Bu etkinlikleri 2 yaşında olan bebeğinizle deneyin

  • Eylem, bir çocuğun hayatının önemli bir parçasıdır. Çocuğunuzu yönlendirin ve "Top yuvarlama" gibi aktiviteler yaparak oyun oynayın. Tekme, fırlatma, itme, zıplama ve yakalama diğer iyi eylemlerdir. Yönleri vererek sırayla alın.
  • Çocuklar kutular için sonsuz kullanım alanı bulabilirler. Çocuğunuzun sığabileceği kadar büyük bir kutu bir arabaya dönüşebilir. Pencereler için açılmış deliklere ve bir kapıya sahip bir kutusu, çocuğunuzun oyun evi olabilir. Kutuları boya kalemleri, keçeli kalemler veya boyalarla dekore etmek, birlikte yapılacak eğlenceli bir aktivite olabilir.
  • Kağıt ve boya kalemi çıkarmak istediğinde çocuğunuzla çizim yapmak için zaman ayırın. Büyük şekiller çizin ve çocuğunuzun onları renklendirmesine izin verin. Sırayla yapın.
  • "Lideri Takip Edin" oyununu oynayın. Parmaklarınızın ucunda yürüyün, geriye doğru yürüyün ve büyük adımlar ve küçük adımlarla yavaş veya hızlı yürüyün.
  • Hem yavaş hem de hızlı müzik çalarak dinleme becerilerini geliştirin. Hız değişikliği olan şarkılar harikadır. Çocuğunuza müzikle nasıl hızlı veya yavaş hareket edeceğini gösterin.
  • Bu yaştaki çocuklar, onlarla numara yapabildiğiniz zaman, numara yapmayı ve bundan gerçekten zevk almayı severler. Bir köpek veya kedi gibi farklı hayvanlar olduğunuzu varsayın. Hayvan sesleri ve eylemleri yapın. Çocuğunuzun sizi evcilleştiren ve besleyen evcil hayvan sahibi olmasına izin verin.

Bu etkinlikleri 30 aylık bebeğinizle deneyin

  • Çocuğunuza bir bardak verin. Bir parça mısır gevreği veya meyve kullanın ve birini çocuğunuzun bardağına ("bir tane sizin için") ve bir tanesini bardağınıza ("bir tane benim için") sırayla koyun. Çocuğunuzun kupasını atın ve parçaları saymaya yardımcı olun. Bu erken matematik becerileri için iyi bir uygulamadır.
  • Tanıdık bir hikaye anlatın veya okuyun ve bir kelimeyi atlamak için sık sık duraklayın ve çocuğunuzdan "onu doldurmasını" isteyin. Örneğin, Kırmızı Başlıklı Kız, "Büyükanne, ne kadar büyük ________ sahipsin" dedi.
  • Çocuğunuz masayı kurmanıza yardım etsin. Önce tabakları, sonra bardakları ve sonra peçeteleri yerleştirin. Her yere bir tane yerleştirerek masa kurmayı öğrenecek. Çocuğunuza mutfak eşyalarının nereye konması gerektiğini gösterin.
  • Koordinasyonu ve dengeyi iyileştirmek için, çocuğunuzun bacaklarını ve kollarını düz tutarak elleri ve ayakları üzerinde yürüyerek “ayı yürüyüşünü” gösterin. "Tavşan zıplamasını" çömelip ileri atlayarak deneyin.
  • Çocuğunuzun günlük konuşmalarda nesneleri tanımlamak için yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olun. Renk, boyut ve şekle göre tanımlayın (mavi fincan, büyük top). Ayrıca, nesnelerin nasıl hareket ettiğini (bir araba hızlı gidiyor, bir kaplumbağa yavaş hareket ediyor) ve nasıl hissettiklerini (dondurma soğuk, çorba sıcak) tanımlayın.
  • Köpekler, yiyecekler, oyuncaklar veya giysiler gibi iki grup oluşturmak için dergilerden resimleri kesin. İki kutuyu hazırlayın ve birine bir köpeğin resmini, diğerine yiyecek koyun. Çocuğunuzun doğru kutuya ek resimler koymasını ve kategoriler hakkında bilgi edinmesine yardımcı olmasını sağlayın.
  • Çadır veya ev yapmak için masanın üzerine eski bir battaniye koyun. Kampçınız için bir "piknik" çuvalı hazırlayın. Çocuğunuzun "kamp dışında" kestirmek için yanına bir yastık almasını sağlayın. El fenerleri özellikle eğlencelidir.

Bu etkinlikleri 3 yaşında olan bebeğinizle deneyin

  • Dışarıda bir macera yolu yapın. Bir bahçe hortumu, ipi veya tebeşir parçası kullanın ve bankın altından, ağacın etrafından ve duvar boyunca giden bir "yol" yapın. Bu kelimeleri kullanarak önce çocuğunuzu yoldan geçirin. Bunu yaptıktan sonra yeni bir yol açın veya çocuğunuzun bir yol çizmesini sağlayın.
  • Yatmadan önce birlikte bir dergiye veya çocuk kitabına bakın. Çocuğunuzdan, "Kamyon nerede?" gibi resimleri göstermesini isteyin. Bilmiyormuş gibi yapın ve ondan işaret etmesini isteyin. Size yuvarlak şekle sahip olan veya hızlı giden bir şey göstermesini isteyin.
  • Aşağıdaki talimatları uygulayın. Çocuğunuzdan arka arkaya iki veya üç eğlenceli veya alışılmadık şey yapmasını istediğiniz bir oyun oynayın. Örneğin, "Dirseğine dokun ve ardından bir daire içinde koş" veya "Bir kitap bul ve başının üstüne koy".
  • Yemek pişirirken veya yemek yerken çocuğunuzla “az ya da çok” oyunu oynayın. Kimin daha çok, kimin daha az patatesi olduğunu sorun. Bunu, meyve suyu veya sütle doldurulmuş aynı büyüklükte bardaklar veya fincanlar kullanarak deneyin.
  • Çocuğunuzla müzik dinleyin ve dans edin. Müziği bir anlığına durdurabilir ve siz müziği yeniden başlatana kadar herkesin "donduğu" veya tamamen hareketsiz durduğu "dondurma" oyununu oynayabilirsiniz. Eğlenmek için alışılmadık konumlarda "dondurmaya" çalışın.
  • Çocuğunuzun üzerine çizebileceği büyük kağıt veya karton parçaları bulun. Boya kalemi, kurşun kalem veya keçeli kalem kullanarak, çizdiği şeyi tam olarak kopyalayarak onun liderliğini takip ettiğiniz bir çizim oyunu oynayın. Sonra, çocuğunuzu daire veya düz çizgiler gibi çizimlerinizi kopyalamaya teşvik edin.

Bu etkinlikleri 4 yaşında olan bebeğinizle deneyin

  • Çocuğunuzu bir sayma oyunu oynamaya davet edin. Büyük bir kağıt parçası kullanarak düz yolu olan basit bir oyun tahtası yapın. Sayıyı belirlemek için zar kullanın. Çocuğunuzla birlikte sayın ve oyun parçasını her kareye atması için onu cesaretlendirin, taş her yere dokunduğunda sayın.
  • Çocuğunuzun problem çözme ve düşünme becerilerini teşvik etmek için "ne olacağını tahmin et" oyununu oynayın. Örneğin, banyo sırasında çocuğunuza “Sıcak ve soğuk suyu aynı anda açarsam ne olacağını düşünüyorsunuz?” diye sorun.
  • "Kova çemberleri" oynayın. Çocuğunuzun uzakta durmasını sağlayın ve orta büyüklükte bir topu büyük bir kovaya veya çöp tenekesine atmasını sağlayın. Bir yaz gününde dışarıda eğlenmek için kovayı suyla doldurun.
  • Yürüyüşe çıkın ve etrafta bulduğunuz şeyleri alın. Eşyaları eve getirin ve çocuğunuzun bunları gruplara ayırmasına yardımcı olun. Örneğin, gruplar taş, kağıt veya yaprakları içerebilir. Çocuğunuzu özel bir koleksiyon oluşturmaya teşvik edin. Koleksiyonu sergileyebileceği bir kutu veya özel bir yer bulun.
  • Bir arkadaşınıza veya akrabanıza mektup yazın ve postayla gönderin. Çocuğunuza kağıt, boya kalemi, kurşun kalem ve bir zarf verin. Çocuğunuzun çizmesine, karalamasına veya yazmasına izin verin; ya da size ne yazacağınızı söyleyebilir. Çocuğunuz bitirdiğinde, mektubu zarfa sığacak, yalamaya ve mühürleyecek şekilde katlamasına izin verin. Adresi ön tarafa yazabilirsiniz. Zarfı da dekore etmesine izin verdiğinizden emin olun. Damgayı taktıktan sonra mektubu postalamaya yardım edin.
  • Sirk oyununu oynayın. Eski, renkli kıyafetleri bulun ve çocuğunuzun bir sirk gösterisi yapmasına yardımcı olun. Yüksek telli eylem için yere bir ip, eylemleri duyurmak için sağlam bir kutu, sihir için eğlenceli nesneler ve gösteri için doldurulmuş hayvanlar sağlayın. Gösteriyi planlarken çocuğunuzun hayal gücünü ve yaratıcılığını teşvik edin. Alkışlamayı unutmayın.

Bu etkinlikleri 5 yaşında olan bebeğinizle deneyin

  • Tiyatral oyunu teşvik edin. Çocuğunuzun en sevdiği tekerleme, çizgi film ya da hikayeyi canlandırmasına yardım edin. Kostümler için büyük, eski kıyafetler kullanın.
  • Evinizin içinde veya dışında bir engelli parkuru yapın. Üstünden atlamak veya tırmanmak için karton kutuları, birleştirmek için sandalyeler, arasına döşemek için süpürgeleri ve dolaşmak için yastıkları kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun parkuru düzenlemesine yardım etmesine izin verin. Birkaç pratik denemesinden sonra engel parkurunu tamamlatın ve parkurda hoplamayı veya zıplamayı deneyin.
  • "Hafıza" oyununu oynayın. Bir masaya beş veya altı tanıdık nesne koyun. Çocuğunuzun gözlerini kapatmasını sağlayın. Bir nesneyi kaldırın ve geri kalanını yeniden düzenleyin. Çocuğunuza hangi nesnenin eksik olduğunu sorun. Sırayla eksik nesneyi bulun.
  • "Gizemli ses" oyununu oynayın. Saat, mısır gevreği kutusu, metal kapak (tavaya yerleştirilmiş), patates cipsi torbası gibi farklı sesler çıkaran ev eşyalarını seçin. Çocuğunuza bir göz bağı takın ve sesi hangi nesnenin çıkardığını tahmin etmesini sağlayın. Çocuğunuzla sırayla bu oyunu oynayın.
  • Arkadaşların, oyuncakların ve akrabaların adlarını yazma alıştırması yapın. Çocuğunuzun ilk başta bu isimlerin harflerini izlemesi gerekebilir. Büyük harflerle yazdığınızdan emin olun.
  • Çocuğunuzun patates püresi, peynirli sandviç yapma ve bir kase mısır gevreği dizme gibi basit pişirme işlerinde size yardım etmesine izin verin. Daha sonra, patatesleri pişirip püre haline getirme veya dolaptan ekmeği alıp üzerine peynir koyma sırasını size söyleyip söylemediğine bakın. Çocuğunuz sıcak bir sobanın yanındayken dikkatlice denetleyin.
  • Arabada veya otobüste “plaka sayımı” oynayabilirsiniz. 1 numarayı içeren bir plakayı arayın. Ardından 10’a kadar 2, 3, 4 vb. Olan diğer plakaları bulmaya çalışın. Çocuğunuz hesap yapabildiğinde geri sayım oynayın. 9 rakamıyla başlayıp ardından 8, 7, 6 vb. 1’e kadar.

Kaynakça: http://archive.brookespublishing.com/documents/asqse2-activities.pdf