Konuşma Problemini Belirlemeye Yardımcı Olacak Dört Soru
Çocuğunuzun dil ve iletişim becerilerinde bir sorun olabileceğinden mi endişeleniyorsunuz?
Çocuğunuzda bir konuşma problemi veya bozukluğu olabilir mi ?
Tabii ki, hayatının ilk birkaç ayında, hatta yıllarında net konuşmasını beklemiyoruz, ancak belki de bir şeyin tam olarak doğru olmadığına dair işaretler görüyor olabilir misiniz? Çocuğunuzun kreş veya anaokulu öğretmeni, onun iletişim için tipik gelişim basamaklarına ulaşamadığından mı bahsetti? Bu kilometre taşları ne kadar önemli? Belki bunun sadece bir dönem olduğunu veya çocuğunuzun kendi yaşındaki diğer çocuklarına yetişeceğini duymuşsunuzdur. Her çocuk normal gelişim hızında öğrenirken, sizin çocuğunuzun dil gelişim becerilerinin normal olmadığını düşünüyorsanız yardım istemeniz önemlidir. İletişim Dönüm Noktaları aslında yaşamın ilk üç yılında beynin geliştiği ve olgunlaştığı çok önemli aşamalardır ve konuşma ve dil becerilerini kazanmak için en yoğun dönemdir. Kritik dönemler veya gelişim basamakları zamanında karşılanmazsa, çocuğunuzun gelecekte doğru şekilde iletişim kurmayı öğrenmesi daha zor olacaktır.
Konuşma problemleri veya bozuklukları genellikle bir çocuğun hayatının erken döneminde fark edilebilir ve normal iletişimin kilometre taşlarına ne kadar erken aşina olursanız, konuşma terapisi tekniklerine o kadar erken başlayabilir ve çocuğunuzu normal iletişim davranışlarını doğru yola koyabilirsiniz. Çocuğunuzun uygun dönüm noktalarına ulaşıp ulaşmadığını belirlemek için kendinize hangi soruları sormanız gerektiğini nasıl bilebilirsiniz? Bunları sizin için listeledik.
Olası Konuşma Problemiyle İlgili Kendinize Sormanız Gereken Sorular
1. Çocuğumun iletişim becerileri evdeki günlük hayatı nasıl etkiliyor?
Çocuğunuzun düzenli olarak yaptığı faaliyetlerde ve evinizdeki insanlarla ilişkilerde iletişim kilometre taşlarının, konuşma, dinleme, sözlü olmayan iletişim vb. nasıl bir rol oynadığını düşünün. Örneğin, çocuğunuz yaşına uygun, basit talimatları uygulayabilir mi (yani dişlerinizi fırçalamak, yatağınızı düzeltmek). Çocuğunuzun kardeşleri ve akranlarıyla yaptığı konuşmalarda nasıl etkileşim kurduğuna dikkat edin. Sohbete yaşına uygun yollarla aktif olarak katılıyor mu?
2. Çocuğumun iletişim becerileri sosyal yaşamını nasıl etkiler?
Çocuğunuzun arkadaşlarıyla etkileşime girdiğini, akranlarıyla ilgili etkinliklere katıldığını veya genel toplulukla etkileşime girdiğini gördüğünüz zamanları düşünün. Bu etkileşimler aynı zamanda iletişim geliştirme sorunlarına dair ipuçları verebilir. Çocuğunuzun uygun sözlü iletişim ile arkadaşlarıyla etkileşime girmesini sağlayın (sorular sorar, fikirlerini ifade eder). Çocuğunuz akranlarıyla ilgili faaliyetlere uygun dikkat düzeyiyle katılıyor mu yoksa kendi kendine uzaklaşma eğiliminde mi?
3. Aile dışından kişiler çocuğumun sözlü iletişimini anlıyor mu? Onu anlamak zor mu?
Bazen aile üyeleri, her gün çocuklarının konuşma kalıplarını duymaya alıştıkları için bir konuşma probleminin ne kadar önemli olduğunun farkında varmazlar. Çocuklar ilkokula başlarken konuşmaları yabancılar ve tanıdıklar tarafından anlaşılabilir olmalıdır. İnsanların sürekli olarak çocuğunuzdan yavaşlamasını, sorularını veya ifadelerini tekrarlamasını istediklerini fark ederseniz, o zaman bu size bir konuşma sorunu olduğuna dair bir işaret olabilir.
4. Çocuğumun iletişim basamaklarında görülen sorunun akademik hayata yansımaları nelerdir?
İletişim, birçok öğrenme alanı için temel basamaktır ve iletişim becerileriyle ilgili sorunlar, ortalamanın altında okul performanslarına veya okul ya da sosyal durumlarla ilgili endişelere yol açabilir. Çocuğunuzun uygun sınıf düzeyinde okuduğuna ve yazdığına, sınıfa sözlü olarak katıldığına, dikkatini verebildiğine ve öğretmenlerinin sorularını yaşına uygun seviyelerde yanıtlayabildiğine dair ipuçlarını arayın.
İletişim sorunlarından şüphelenildiğinde veya sorun mevcut olduğunda, bunlar bazen tek bir problemin sonucu olabilir, örneğin kekemelik gibi belirli bir konuşma problemi veya bir artikülasyon sorunu, konuşma terapisi sonucu geçebilir veya daha iyi olabilir. Diğer zamanlarda iletişim sorunları bir sağlık uzmanı veya konuşma terapisti ile çalışmayı gerektirebilir. İletişim kilometre taşları, çocuğunuzun konuşma ve dil becerileri için mükemmel bir rehber görevi görür ve bu kilometre taşlarına ne kadar aşina olursanız, çocuğunuzun konuşma bozukluğunun farkına varma ve çözme şansınız o kadar artar.