Koruyucu Bakım Sistemindeki Çocuklarda Travma Konusunda Bilgilendirilmiş Bakım

Koruyucu Bakım Sistemindeki Çocuklarda Travma Konusunda Bilgilendirilmiş Bakım

İşte, koruyucu bakım sistemindeki çocuklara gelişim, baş etme becerileri ve duygulara yardımcı olmak için travma ile bilgilendirilmiş bakım sağlamak için 7 müdahale.

Koruyucu bakım sisteminde yüz binlerce çocuğun olduğunu biliyor muydunuz? En son veriler, 2017 yılında 690.548 çocuğun koruyucu bakım sisteminde zaman geçirdiğini göstermektedir. Büyük olasılıkla, eğer okul tabanlı bir terapist veya bu çocuklarla çalıştığınız herhangi bir okul personeli iseniz bu çocuklar ile muhakkak denk gelmişsinizdir. Koruyucu sistemdeki birçok çocuk, gelişimlerini, başa çıkma becerilerini, duygusal düzenlemeleri, ilişkileri ve bağları etkileyebilecek semptomlar ve teşhisler gibi travma sonrası stres belirtileri gösterir.

İşte ergoterapistlere koruyucu bakım sistemindeki çocuklar için travma ile bilgilendirilmiş bakım sağlamada rehberlik edecek 7 müdahale

Bilişsel davranışçı terapi

Bilişsel ve davranışsal tedaviler travmaya yönelik en yaygın kullanılan müdahalelerdir. Bu tür müdahalenin amacı, ayrımcılık yeteneğini artırarak korkuların aşırı genelleştirilmesini azaltmak, uyumsuz inançlarına karşı farkındalığı artırmak ve kendileri, diğerleri ve dünya hakkında daha gerçekçi inançlar oluşturmaktır. Bilişsel davranışçı terapi, bilişsel işleme, bilişsel başa çıkma, stres yönetimi, kas gevşemesi ve düşünce durdurma teknikleri üzerinde çalışmak için stratejiler içerebilir.

Çocuklara Travma Konusunda Bilgilendirilmiş Bakım Sağlamak İçin Stres Yönetimi

Stres yönetimi, koruyucu bakım sistemindeki çocuklar için travmayla bilgilendirilmiş bakım sağlamak için mükemmel bir araç olabilir. Müdahaleler meditasyon, gevşeme ve derin nefes alma tekniklerini içerir. Bu becerileri öğrenmek, stres yerine daha yararlı bir fiziksel veya zihinsel durum getirerek strese karşı olumsuz reaksiyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

Düşünce-Durdurma

Düşünce durdurma, olumsuz düşünceleri kontrol etmek için bir düşünceyi durdurmak ve yerine koymak için kendi kendine konuşmayı kullanan bir müdahaledir. Bu stratejiyi kullanmak, istenmeyen düşüncelere anında yanıt verebilir, çocukların olumsuz kendi konuşmalarını tanımasına yardımcı olur ve çocuğun bedenlerini ve düşüncelerini daha fazla kontrol altında hissetmelerini sağlar. Çocuklar için olumlu olgular, çocukların kendilerini desteklemek için kullanabilecekleri müthiş araçlardır. Sağlıklı bir benlik duygusu geliştirmenin yanı sıra olumlu bir zihinsel-sosyal-duygusal zihniyet geliştirmelerine yardımcı olurlar.

Çevresel Değişiklikler

Çoğu kez koruyucu bakımdaki çocuklar, farklı aile toplantıları, danışmanlık veya biyolojik aile ziyaretleri nedeniyle oyun zamanı eksikliği yaşarlar. Çocuklar ayrıca açık havada farklı korkular yaşayabilir veya önceki travmatik olaylara dayanan diğer oyun deneyimlerini yaşayabilir. Ergoterapistler, koruyucu aileleri pozitif ebeveynlik teknikleri konusunda eğitmeye yardımcı olabilir .   Buna ek olarak, koruyucu ebeveynler ve okul personeli, çocukların oyun süresini artırmak ve oyun becerilerini geliştirmek için güvenli oyun deneyimleri ve besleyici bir ortam sağlamak için çalışabilir.

Düzenleme Bölgeleri ve Diğer Öz Düzenleme Stratejileri

Düzenleme Bölgeleri müfredatı, terapistlere her yaştan bireyde öz düzenleme ve duygusal kontrolü geliştirmeye yönelik stratejiler sağlar. Dört farklı bölge, çocuklara uyarılma durumlarını ve duygularını tanımlamak için bir yol sağlamaya yardımcı olur. Kırmızı bölge yoğun duyguları, sarı bölge daha az yoğun duyguları, yeşil bölge uyanık ve kontrol altında olduğunu ve mavi bölge uyanıklık seviyesini azalttığını gösterir. Düzenleme Bölgeleri müfredatı, çocuklara tetikleyicileri tanımalarını ve duygusal durumları üzerinde kontrol sahibi olmalarını öğretmeye yardımcı olur.

Otizm, Duygusal Davranış Bozukluğu, Zihinsel Engelliler, DEHB, Karşıtlık Karşıtlığı Bozukluğu, Duyusal Düzensizlik ve daha fazlası olan ilköğretim çağındaki çocuklarla kullanılabilir. Bu müfredat, sınıf aralarını sağlamak, öz farkındalığı ve kendini savunmayı geliştirmek ve çocukların kendi sınıflarında kullanmak için araçlara sahip olmalarını sağlamak için belirli öz düzenleme becerilerini öğretmek için etkili, zaman açısından verimli bir yapılandırılmış sistem sağlar. Bu sistem çocukları hareket ettirecek, beyin güç artışının [kalp atış hızlarını yükseltmekten] faydalarını sağlayacak, sakinleşmelerine yardımcı olmak için ağır iş ve izometri verecek ve bedenlerini sessizce ve kontrol etme tekniklerini öğrenmelerine ve akademik çalışmalarına geri dönmeleri için onlara yardımcı olacaktır.

Ebeveyn-Çocuk Etkileşimi Terapisi

Ebeveyn-çocuk etkileşimi tedavisi ebeveynlere eğitim sağlar ve çocuklarda yıkıcı davranış problemleri için kanıta dayalı, ebeveyn odaklı, davranışsal bir müdahaledir. Koçluk ve uygulamalı egzersizler sayesinde ebeveynlere övgü ve coşku yoluyla olumlu davranışı güçlendirmeleri ve küçük davranışları görmezden gelmeleri öğretilir. Ebeveyn-çocuk ilişkilerini geliştirmek, çocukların günlük mesleklerine katılırken kendilerini daha fazla desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olabilir.

Travma Bilinçli Çocuk Bakımı İçin Duyu Tabanlı Stratejilerin Kullanımı

Araştırmalar, koruyucu sistemdeki çocukların duyusal arayışların yanı sıra duyusal arayışlara sahip olduklarını göstermektedir. Bu olumsuz davranışlar duyusal girdiyi düzenleyememenin yanı sıra aşırı duyarlılık, kaçınma ve yetersiz yanıt verme özellikleri sergilemiştir. Bu, sosyal beceriler, stres yönetimi ve duygusal düzenleme ile zayıf düzenleme ile ilişkiliydi. Ergoterapistler, uygun duyusal düzenleme becerilerini teşvik etmek için “doğru” zorluklar sağlamak için çocuklarla birlikte çalışabilirler. Ergoterapistlerin sağladığı bazı öneri örnekleri arasında ağır iş faaliyetleri, gevrek veya çiğnenebilir atıştırmalıklar kullanarak oral stimülasyon ve tutarlı ve sakinleştirici bir yatmadan önce rutin tutmak yer alır .

Kanıta dayalı stratejiler kullanarak aşağıdakileri nasıl yapacağınızı öğrenin:

  • Travma semptomları ve ilgili stres taraması
  • Kültürel olarak uygunluğun değerlendirilmesi /  uygun tedavi yöntemi kullanma
  • Bakıcılar ve diğer yardımcılar için kaynak sağlamak
  • Travmayı atlatmasına katkıda bulunmak
  • Güvenlik, katkı sağlama ve olumlu davranış desteklerini vurgulayan danışanlar için bir bakım ortamı yaratmak.

Kaynakça:  https://www.yourtherapysource.com/blog1/2019/10/17/trauma-informed-care-for-children/