Mevsimsel Alerjiler Kulağınızı Tıkayabilir
Alerjiler İşitmenizi Etkileyebilir
Sporlar ve polen hapşırmanıza,hırıltılı nefes almanıza neden olabilir. Astımınızı şiddetlendirebilir ve gözlerinizi sulandırabilirler. Alerjiler ağzınızı kaşındırabilir, burun akıntısı yapabilir, koku alma duyunuzu etkileyebilir ve horlamanıza neden olabilir. Alerjiler, işitmenize de müdahale edebilirler.
Bir işitme sorununun gerçekten bir alerji sorunu olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Genellikle işitme sorunları alerjinizin tek belirtisi olmayacaktır. Ama bunun ötesinde: Alerjiler size östaki tüpü disfonksiyonu belirtilerini verebilir. Bunlar arasında kulak çınlaması, basınç ve rakım değişikliklerine uyum sağlayamama, kulaklarda dolgunluk hissi, denge kaybı ve kulak çınlaması sayılabilir.
Alerjiler, orta kulakta, bulaşıcı olmayan bir tür orta kulak iltihabı gibi ciddi bir iltihaplanmaya neden olabilir. Orta kulağınızdaki alerji belirtileri, östaki borusu disfonksiyonunun birçok belirtisinin yanı sıra kulak ağrısı ve kulağınızdan akıntı gelmesiyle de görülebilir.
Bazen kulaktaki alerjinin tek ciddi belirtisi işitme kaybıdır. Alerjiyi, reçetesiz veya reçeteli ilaçlarla tedavi etmek yardımcı olabilir. Bu nedenle, polenleri dışarıda tutmak için geceleri pencerelerinizi kapatın ya da evinizde evcil hayvanlarınız varsa, süpürge yapma işleminize çok dikkat edin.
Neden “Alerjiyle İlgili” İşitme Kaybını Odyolog Tarafından Kontrol Ettirmeniz Gerekiyor?
Alerjiden kaynaklanıyor gibi görünse de, herhangi bir işitme kaybı yaşamanız için iki neden vardır.
Bunun bir nedeni, semptomlarınızın aslında farklı bir durumdan kaynaklanabilmesidir. Tedavi edilebilir bir durumun, alerjiyi iyileştirmenin zor olduğu noktaya ilerlemesine izin vermek istemezsiniz. Ve eğer yardımcı olmayacaklarsa, antihistaminiklerin yan etkileriyle uğraşmak istemezsiniz.
Profesyonel bir odyoloğa işitme kaybınız için danışmanızın bir diğer nedeni de hem kulak alerjisine hem de başka bir duruma sahip olmanızın mümkün olmasıdır. Sadece alerjilerinizi tedavi etmek size mümkün olan en iyi işitmeyi sağlamayacaktır.
Ve eğer işitme cihazı kullanıyorsanız, dikkate alınması gereken ek hususlar vardır. Yanlış boyuttaki işitme cihazı, kulak kanalınızdaki nemi hapsedebilir. Uygun olmayan bir işitme cihazı, kulağınızda mantar gelişimine ve alerjiye neden olan sporları içeride tutmak için uygun bir platform haline gelebilir.
Sıkışmış kulak kiri ve serümen ile kulak kanalınızdaki diğer kalıntılar bakterileri besler. Kulağınızdaki mikroorganizmalar hem enfeksiyonlara hem de alerjilere neden olabilir.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.