Odyolog ve Dil ve Konuşma Terapisti: İletişim Tedavisinde İki Yaklaşım

Odyolog ve Dil ve Konuşma Terapisti: İletişim Tedavisinde İki Yaklaşım

Odyolog ve Dil ve Konuşma Terapisti

İletişimimizin karmaşıklığı ve doğası, insanları hayvanlar aleminden ayıran en önemli özelliklerden biridir. Sesler, yüz ifadeleri ve jestler kullanarak birbirleriyle etkileşime giren tek tür biz değiliz, ancak insanlar, benzersiz kelime ve ses içeren binlerce farklı dil kullanarak karmaşık bir şekilde iletişim kurar. El hareketlerine ve yüz ifadelerine dayanan işaret dilinde bile iletişim kurabiliriz.
İnsanlar birbirleriyle iletişim kuramadıklarında, bu onlar için sinir bozucu olabilir.

Odyologlar ve dil ve konuşma terapistleri, iletişim zorluklarına odaklanır ve insanların başkalarıyla nasıl etkileşime girdiğini etkileyen bozuklukları yönetmelerine ve bu sorunun üstesinden gelmelerine yardımcı olur. Odyolog ve dil ve konuşma terapistinin rollerini incelemek, aslında aralarında ki birçok benzerliği ortaya çıkarır, ancak eğitim yolları, tedavi alanları, iş eğitimi ve daha pek çok konuda da farklılıkları karşımıza çıkartır.

Odyolog Kimdir?

   Odyologlar; kulak çınlaması, işitme kaybı, baş dönmesi ve gürültü duyarlılığı dahil olmak üzere işitme ve denge ile ilgili sorunları teşhis edip, tedavi eden sağlık uzmanlarıdır. Teşhis edilen sorun bir tıp doktoru tarafından tedavi edilebilirse, odyologlar hastalarını KBB (kulak, burun ve boğaz) uzmanına yönlendirir; aksi takdirde, işitme cihazları ve işitsel rehabilitasyon (farklı işitme kaybı tiplerini teşhis etme ve bunların nasıl tedavi edilebileceğini değerlendirme süreci) gibi seçenekleri uygularlar.
  Odyolog olabilmek için doktora derecesi gereklidir. Çeşitli lisans dereceleri ve lisansüstü öğrenim  (İletişim Bilimleri ve Bozukluklarında Lisans Derecesi) odyolog olmak için önemlidir. Odyologlar; hastaneler, doktor muayenehaneleri ve okullar dahil olmak üzere birçok mesleki alanda çalışır ve bazıları bağımsız olarak da çalışır.

Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir?

  Dil ve konuşma terapistleri, çok çeşitli ortamlarda çalışarak insan iletişiminin parçası olan konuşma, ses ve dil bozukluklarını yönetmelerine ve üstesinden gelmelerine yardımcı olur. En az bir lisansüstü eğitim ve sertifika gerektiren bu meslek ayrıca Parkinson, yarık dudak damak, işitme kaybı veya beyin hasarı/inme gibi sorunlardan kaynaklanan bozuklukların yönetilmesine yardımcı olur. Ayrıca insanların kekemelik gibi fiziksel olmayan zorlukların üstesinden gelmelerine de yardımcı olurlar. Dil ve konuşma terapistleri tek başlarına veya gruplar halinde çalışabilirler ve genellikle eğitim hizmetlerinde, doktor muayenehanelerinde ve profesyonel ofislerde bulunurlar. Dil ve konuşma terapistleri için ortak bir çalışma ortamı olan okullarda, dil kullanımı, akıcılık ve artikülasyon konusunda danışmanlık yaparak iletişim sorunları olan öğrencilere yardımcı olurlar.

Odyologlar ve Dil ve konuşma Terapistleri Arasındaki Benzerlikler

 İletişimle ilgili sağlık uzmanları olarak, odyologların ve dil ve konuşma terapistlerinin arka planında ve becerilerinde bazı ortak noktalar vardır. Her ikisinin de kişilerarası güçlü yeteneklere, sabırlı olmaya, şefkate ve empatiye sahip olması gerekir. Her ikisi de, bozuklukları nedeniyle hayal kırıklığına uğramış, cesareti kırılmış ve iletişim güçlüğü çeken hastalarla bire bir çalışmak için zaman harcar. Odyologlar ve dil ve konuşma terapistlerinin lisansüstü eğitim sertifikalarının yanı sıra kendi alanlarında uzmanlaşmış olması gerekir.

Odyologlar ve Dil ve Konuşma Terapistleri Arasındaki Farklar

 Odyologlar ve dil ve konuşma terapistleri arasında bazı benzerlikler olsa da, çok fazla birbirleriyle örtüşmezler. Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği’nin (ASHA) temsil ettiği 198.000 profesyonelden sadece 849’u hem odyolog hem de dil ve konuşma terapistleri olarak çalışmak üzere sertifikalandırılmıştır.  İletişim güçlüğü çekenlere yardımcı olacak bir kariyerle ilgileniyorsanız, en iyi yol, bir odyolog ve dil ve konuşma terapistlerinin sorumluluklarını araştırmak olacaktır.

Odyologlar ve Dil ve Konuşma Terapistleri Tedavi Alanları

  Odyologlar ve dil ve konuşma terapistleri hem başkalarına iletişim konusunda yardımcı olurken aynı zamanda insan vücudunun farklı bölümleriyle de ilgilenir. Dil ve konuşma terapistleri bu alana daha çok odaklanmışlardır. Tedavileri ve analizleri, kulakların yanı sıra gözler/görme sistemleri, dil, ağız ve boğaz dahil olmak üzere, vücudun boynun üzerindeki hemen hemen her bölümünü içerebilir. Buna karşılık, odyologların daha dar bir odak noktası vardır. Tedavileri ,analizleri kulaklar ve işitsel kanal ile sınırlıdır. Değerlendirme ve tedavileri; kulakların yanı sıra gözler/görme sistemleri, dil, ağız ve gırtlak olmak üzere boynun üzerindeki hemen hemen her bölümü içerebilir.Buna karşılık odyologlar daha dar bir alana hitap eder.Değerlendirme ve tedavileri; kulaklar ve işitsel kanallar ile sınırlıdır.

Lisans ve Eğitim

  Her iki kariyer de aynı eğitim seviyesinden başlasa da – örneğin iletişim alanında lisans derecesi ve ileri derece uygulamalı deneyim gibi – ilerleyen dönemlerde birbirlerinden ayrılırlar. Lisans derecesi, odyoloji ve dil ve konuşma terapisi arasındaki farklardan biridir.

2012 yılından bu yana, odyoloji adaylarının ASHA tarafından verilen Odyolojide Klinik Yeterlilik Sertifikasını (CCC-A) alma veya Amerikan Odyologlar Kurulu’ndan sertifika almak için doktora derecesine sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca ASHA tarafından verilen Odyoloji Beceri sınavını da geçmeleri gerekir. Odyologlar için en önemli derece odyoloji doktorasıdır, ancak bu tek seçenek değildir.

 Odyolog olmak isteyenler ayrıca Felsefe Doktorası, Eğitim Doktorası veya Bilim Doktorası sertifikası kazanabilirler, ancak sertifika sınavına girmek için gerekli klinik gereksinimleri tamamlamaları gerekir.

 Dil ve konuşma terapisinde ilerlemek isteyenler için de lisansüstü eğitim gereklidir. Alanda ilerlemek isteyen bazı profesyoneller doktora yaparken, yüksek lisans derecesi yeterlidir. Ayrıca süpervizyon eğitimini tamamlamalı, dil ve konuşma terapisi beceri sınavını (ASHA tarafından verilen) geçmeli ve CCC-SLP sınavı aracılığıyla bir yeterlilik sertifikası almalıdırlar.

Çalışma Yerleri

Dil ve konuşma terapistleri, eğitim hizmetlerinde çalışan mesleklerin %43’ünü oluşturur(65.000’den fazla profesyonel) ve eğitim alanında önemli bir yere sahiptir. Dil ve konuşma terapistleri öğrencilerle çalışabilir ve okul veya eğitim alanındaki diğer terapistlere süpervizyonluk yapabilir.

  Buna karşılık, odyologların yalnızca %10’u veya yaklaşık 1.400 profesyonel, eğitim alanında çalışmaktadır. Bunun yerine hastaneler, özel muayenehaneler ve toplum klinikleri dahil olmak üzere sağlık tesislerinde çalışırlar.

Odyolog ve Dil ve Konuşma Terapisti: Hangisi Size Uygun?

  Hem odyologlar hem de dil ve konuşma terapistleri, iletişim bozuklukları yaşayan insanlara yardım eder. Doktora yapmak ve klinik ortamda çalışmak isteyenler odyolog olmaya daha meyilli olabilirler. Öte yandan, dil ve konuşma terapistliği, eğitim alanında çalışma fikrini sevenler için doğru olabilir. Hangi meslek sizi ilgilendiriyor olursa olsun, her iki yoldan da gidebilecek derecede güçlü bir eğitim temeli oluşturabilirsiniz.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Makalenin orijinaline buradan erişebilirsiniz.

Kaynakça

American Speech-Language-Hearing Association, Learn About the CSD Professions: Speech-Language Pathology

Desert Hearing Care, “What Conditions do Audiologists Treat?”

Everyday Hearing, “What Everybody Ought to Know About Audiologists”

Maryville University, Bachelor of Science in Communication Sciences and Disorders

U.S. Bureau of Labor Statistics, Audiologists

U.S. Bureau of Labor Statistics, Speech-Language Pathologists