Okul Öncesi Terapide Ekran Süresini Kısıtlamak için 5 Neden

Okul Öncesi Terapide Ekran Süresini Kısıtlamak için 5 Neden

Neredeyse her gün konuşma ve dil becerileri üzerinde çalışan yeni uygulamalar yayınlanıyor. Bu aktiviteler harika olabilir. Etkileşimlidirler ve çok fazla hazırlık yapmanız gerekmez, ayrıca çoğu çocuk onlarla oynamayı sever. Veri almayı kolaylaştırırlar.

Ekran süresini bir tablet, akıllı telefon, televizyon, akıllı tahta veya bilgisayar kullanmak olarak sayıyorum. Bazı uzmanlar özel konuşma üreten cihazları bir ekran olarak görmemekte çünkü onlar çocukların bağımsızlıklarını kazanmalarına ve iletişim kurmalarına yardımcı olmak için önemli bir araçtır.

Terapide ekran süresini sınırlandırmanın nedenleri:

  1. Kanada Pediatri Derneği ve onun Amerika’daki muadili, çocukların ne kadar ekran başında kalmaları gerektiğine dair bazı katı kurallar belirlemiştir. 2-4 yaş arası çocuklar için günde bir saatten fazla tavsiye edilmez. Ebeveynlerle konuşurken, okul öncesi çocukların günde üç ila altı saat arasında ekran karşısında vakit geçirmeleri alışılmadık bir durum değildir. Ekran sürelerine ekleme yapılması gerek
  2. Birlikte çalıştığım birçok çocuğun oyun becerileri zayıf. Oyun becerileri okul öncesi çocuklar için çok önemlidir. Dünyalarıyla nasıl etkileşime gireceklerini öğrenmelerine yardımcı olur ve onlara başkalarıyla nasıl geçineceklerini öğretir. Çocuğun hayal gücünü geliştirmeye yardımcı olur. Bir çocuğun oyun oynuyormuş gibi yapıp hayal gücünü kullanabileceği bir ekranda çok fazla oyun veya uygulama yoktur (Toca Boca’nın rol yapmak için bazı iyi uygulamaları vardır). Karşılaşılan birçok uygulama, ya test türü etkinlikler ya da sıralı tür etkinliklerdir (yani, bazı adımlardan geçiyorum ve sonunda bir şey oluyor). Bu uygulamaların belli bir yeri var ama oyuncaklarla veya çevreleriyle oynamanın oyun becerilerini geliştirmede daha iyi bir yol olarak görülmektedir.
  3. Çocuklar nesnelerle oynarken, çeşitli farklı problem çözme becerileri öğrenirler ve uygulamalı öğrenme deneyimi yaşarlar. Örneğin, oyuncaklarımın hepsi sahte buzdolabına sığmazsa ne olur veya kalemin bir kısmı çökerse ne yaparım? Oyun ayrıca genellemeye yardımcı olabilir. Nesneleri kullanırken, aktivitenin kolayca değiştirilebileceği veya sonucun her seferinde farklı olacağı anlamına gelir. Geliştirme yaparken, birçok oyunun sınırlı sayıda soruları ya da etkinlikleri vardır ve bazıları ise etkinlikleri karıştırmaz. Bu genellemeye yardımcı olmaz. Tablette bir beceri gösterebilen ancak başka hiçbir durumda başka araçlarla yapamayan çocuklarda genellikle otizm spektrum teşhisi ile karşılaşılır.
  4. Bazen tablet çok ilgi çekicidir ve aktiviteye bir terapi parçasını eklemek zorlaşır. Çocuklar çizginin dışına çıkar ya da vücutlarını hareket ettirmeye çalışırlar, böylece etkinliğe katılan tek kişi onlar olur. Bu durumda uygun bir terapi aracı olmaz.
  5. Bir sınıf ortamında, bir sıra veya daha uzun bir sıra istedikleri için tartışan veya öfke nöbetleri geçiren çocuklar olabilir. Ayrıca, sık sık etrafta dolanan dört veya beş çocuk da olabilir. Bu durumda öğretmen tablet kullanan öğrenciler için oyun fırsatlarını sınırlandırabilir.

Ekranların terapide yeri var ama yukarıda belirtilen nedenden dolayı okul öncesi çocukların terapide maruz kaldıkları oyun, uygulama, basılı olmayan etkinlik ve videoların miktarını sınırlamaları önerilir.

Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.