Olumlu İlgi ve Çocuğunuz

Olumlu İlgi ve Çocuğunuz

Olumlu ilgi çocuğunuza sıcak ve dikkatli bir şekilde davranmanızdır. Çocuğunuzun güvenli ve değerli hissetmesine yardımcı olur. Çocuğunuza olumlu ilgi göstermek için günlük fırsatlardan faydalanabilirsiniz.

 

Olumlu İlgi Nedir?

 

Olumlu ilgi, çocuğunuza memnuniyetinizi ve ilişkinizde olan sıcaklığı gösterme yönteminizdir:

 

  • Çocuğunuza gülümsemek
  • Göz teması kurmak ve yüz ifadelerini kullanmak
  • Fiziksel olarak nazik olmak ve çocuğunuza ilgi göstermek
  • Çocuğunuzu tebrik etmek ve desteklemek için kelimeler kullanmak
  • Çocuğunuzun ilgi alanlarına, faaliyetlerine ve başarılarına ilgi göstermek

 

 

 

Olumlu İlgi Neden Önemlidir?

 

Doğumdan itibaren çocuklar, değerli olduklarını, yetenekli insanlar olduklarını gösteren deneyimlere ve ilişkilere ihtiyaç duyarlar. Olumlu ilgi, yetişkinlerin tepkileri ve geri dönütleri ile çocukların ne kadar değerli olduklarını gösteren bir resim oluşturmalarına yardımcı olur.

 

Çocuğunuzun kendi imajı, sizden ve hayatındaki diğer önemli kişilerden gelen olumlu, sevgi dolu mesajlarla gelişir. Sağlıklı bir benlik imajı çok önemlidir, sadece çocuğunuzun başkalarıyla olan ilişkisi için değil, aynı zamanda dünyayı öğrenirken kendi öz güveni için de oldukça önemlidir.

 

Çocuğunuzun güven ve emniyette olma duyguları, sizinle ve onunla ilgilenen diğer insanlarla olan etkileşimlerinden gelir. Çocuğunuza korktuğu, belirsizlik içinde olduğu, yeni veya tanıdık olmayan bir durumla karşı karşıya kaldığı durumlarda güvence verirseniz ve onu desteklerseniz kendisini güvende ve emniyette hissedecektir.

 

Tüm çocuklar desteklendikleri, cesaretlendirildikleri ve keyif aldıkları bir ortamda en iyi gelişimi gösterirler. İlk ilişkilerinden itibaren tekrarlanan pozitif etkileşimlerle büyür ve gelişirler.

 

 

Olumlu İlgi Nasıl Gösterilir?

Günlük etkileşimlerinizde çocuğunuza olumlu ilgi göstermek için birçok fırsatınız vardır.

 

Bebek bezi değiştirme, banyo yapma veya okula yürüme gibi günlük aktiviteler çocuğunuzla anlamlı yollarla bağlantı kurmanızı sağlar. Örneğin, banyodan sonra onu kuruturken çocuğunuzu kucaklamak ve onu gıdıklamak, olumlu ilgi göstermenin bir yoludur.

 

Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, özel ve önemli olduğunun mesajını göndermek için her gün yapabileceğiniz basit şeyler vardır. Örneğin:

 

  • Çocuğunuzu izleyin ve ona gülümseyin.
  • Çocuğunuzun yaptığı şeye ilgi gösterin, uğraşını size anlatmasının mümkün olup olmadığını sorun.
  • Çocuğunuz sizinle konuşurken dikkatlice ve yakın mesafeden dinleyin.
  • Birlikte paylaşabileceğiniz bazı özel ritüeller oluşturun.

 

Farklı yaştaki çocuklara olumlu ilgi göstermenin farklı yolları da vardır.

 

Yenidoğan ve Bebekler: Olumlu İlgi İpuçları

 

Çocuklar doğdukları andan itibaren söylediklerinize ve yaptıklarınıza dikkat ederler. Bebekler kelimeleri anlamadan ve kullanmadan önce bile ses tonunuza, jestlerinize, yüz ifadelerinize ve beden dilinize tepki verirler.

 

İşte bebeğinize olumlu ilgi göstermenin yolları:

 

  • Ağladığında bebeğinizi rahatlatın.
  • Bebeğiniz gülümsediğinde ona geri gülümseyin.
  • Bebeğinizin çıkardığı seslere yanıt verin.
  • İkinizin etrafında bulunan şeyler ile ilgili sohbet edin.
  • Bebeğinizin neyle ilgilendiğine dikkat edin ve onu keşfetmesini destekleyin. Örneğin, bebeğinize dikkatini çeken renkli bir çıngırağı nasıl sallayacağını gösterin.

 

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar: Olumlu İlgi İpuçları

 

Çocuğunuz büyüdükçe, söylediklerinizi ve nasıl söylediğinizi daha iyi anlar. İşte bu yaştaki çocuklara olumlu ilgi göstermenin ipuçları:

 

  • Çocuğunuza yaptığı şeylerde tam olarak neleri sevdiğinizi söyleyin. Örneğin, "Blokları toplarken bana yardımcı olmanı seviyorum". Övgüye uygun bir ses tonu kullanın.
  • Çocuğunuzla birlikte etkileşime girin. Bu, bir tırtıla birlikte bakmak için çömelmek gibi basit bir şekilde bile olabilir.
  • Birlikte konuşurken, her zaman doğru kelimeleri bulamasa bile, çocuğunuzun cevap verebilmesi için ona zaman verin.

 

Okul Öncesi Dönemdeki Çocuklar: Olumlu İlgi İpuçları

 

Okul öncesi dönemdeki çocuğunuz dünyayı öğrenirken ona olumlu ilgi göstermenin birçok yolu vardır. Örneğin:

 

  • Lego, boyama vb. gibi çocuğunuzun sevdiği aktiviteleri yapmaya zaman ayırın.
  • Teşvik etmek istediğiniz davranış türleri hakkında birçok geri bildirim verin, örneğin, "Tabaklarınızı mutfağa getirdiğiniz için teşekkürler. Bu, öğle yemeğinden sonra yemek masasını toparlamayı çok daha hızlı hale getirdi.".
  • Sabah çocuğunuzu selamlarken, gülümsemeyi ve göz teması kurmayı unutmayın, belki de özel bir kucaklaşma için biraz zaman ayırın.

 

Okul Çağındaki Çocuklar: Olumlu İlgi İpuçları

 

Çocuğunuz okula giderken dünyası genişlemesine rağmen, sıcaklığınız, sevginiz ve olumlu ilginiz gelişimini etkileyen en büyük etkilerdendir.

 

Şu fikirleri deneyin:

  • Yaptığınız işi bırakın ve çocuğunuz okuldaki günü hakkında konuşmak istediğinde onu dinleyin. Bu her zaman eve gelir gelmez olmayabilir, ancak banyo esnasında ya da uyumadan hemen önce olabilir.
  • Çocuğunuz konuşmaya başladığında sorular sorun. Bu sohbeti devam ettirmesini sağlar.
  • Çocuğunuzun başkalarıyla olan olumlu etkileşimlerine dikkat edin ve rehberlik edin.

 

  1. Çocuğunuzu düzeltmeden önce, kendinize bir soru sorun; gerçekten bunu yapmam önemli mi, yoksa görmezden gelebilir miyim? Çocuğunuzu her zaman, istisnasız düzeltmeniz yetenekli veya değerli olmadığı mesajını gönderebilir.

 

Olumlu Olmak Zor Olduğunda Yapılması Gerekenler

 

Her zaman pozitif olmak gerçekçi değildir. Zaman zaman duyarsız, meşgul veya dikkati dağılmış olsanız da çocuğunuz bununla iyi bir şekilde başa çıkacaktır.

Farkı yaratan, her bir olay değil, zaman içinde tutarlı ve sürekli olan şeydir. Çocuğunuz zamanla sizden daha çok olumlu ilgi görürse, sevildiğini ve güvende olduğunu hissedecektir.

 

Ebeveynlerin düzenli olarak dikkatleri dağılmış olduğunda veya çocuklarının ihtiyaçlarına odaklanamadıklarında çocuklar bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Bu bebeklik döneminde başlar ve devam ederse, altı aylıktan küçük bebekler bile stres belirtileri gösterebilirler. Bu, çocukların sağlığını ve refahını ilk yıllarda ve gelecekte etkileyebilir.

 

Çocuğunuzla günlük etkileşimlerinizin çoğu negatifse veya çocuğunuza karşı olumlu hissetmekte veya olumlu davranmakta zorluk yaşıyorsanız, profesyonel yardım almayı deneyin. Doktorunuzdan veya danışmanınızdan randevu alın. Bu profesyoneller çocuğunuzla olan olumsuz konuları düzeltmenize ve ilişkinizi tekrar kurmanıza yardımcı olabilir, böylece ilişkiniz daha da güçlü olabilir.

 

 

Kaynakça: https://raisingchildren.net.au/newborns/connecting-communicating/bonding/positive-attention

 

 

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için:

+90 (216) 456 42 42
+90 (533) 165 60 94