Ortak Dikkat ve Dil Gelişimi

Ortak Dikkat ve Dil Gelişimi

Ortak ilgi, bir kişinin başka bir kişiyle belirli bir nesneye veya olaya yönelik dikkatini paylaşmasıdır ve iki kişi arasında her ikisinin de aynı nesne veya olayla ilgilendiğine dair anlayış vardır. Bir bireyin ortak dikkat gösterebilmesi için, dikkatini başlatması, sürdürmesi ve başka yöne kaydırabilmesi gerekir. Ortak ilgi ile meşgulken, bir kişi gözlerini kullanarak ve bir nesneye bakarak ve diğerine geri dönerek bir başkasıyla (sözlü olmayan) iletişim kurabilir. Bu paylaşılan an, sadece bireylerin iletişim kurmasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda sosyal becerilerin gelişimini de teşvik eder.

Ne zaman başlıyor ve neye benziyor?

Ortak ilgi, bir çocuğun hayatında çok erken başlar ve ilk örnekler genellikle çocuk ile ebeveyni arasındadır. Bu anlar, bir çocuğun ve yetişkinin hem dikkatlerini hem de gözlerini bir nesneden kişiye ileri geri kaydırdığı anlardır. Bu örnekler, istenen bir oyuncağa / nesneye / yiyecek maddesine / şişeye işaret etmeyi, bir kitaba birlikte bakmayı veya alınmak üzere uzanmayı içerebilir. Bir çocuk yeni yürümeye başlayan bir çocuk haline geldikçe, bir oyun sırasında sıraya girmek veya salıncakta yardım istemek gibi daha fazla beceri geliştirmektedir. Bir çocuk yanıt vererek veya başlatarak ortak ilgi gösterebilir. Bir ebeveyn ve bir çocuğun birlikte oynaması ve ebeveynin “Yavru köpeğe bak!” Demesi buna bir örnektir. Çocuk ebeveynlerin bakışlarını takip ederek cevap verir ve işaret eder ve yavru köpeğe bakar. Çocuğun yaşına ve ortak dikkat becerilerine bağlı olarak, bakışlarını yavrudan ebeveyne çevirerek ve yavru köpeğe baktıklarını onaylayarak ebeveyni tekrar kontrol etmeye başlayacaktır. Ortak dikkati başlatan bir çocuğa örnek olarak, çocuğun göz teması ile birlikte bir hareket (kapalı bir kap tutarak) kullanması (çocuğun yetişkinin sadece başka bir yerine değil, yetişkinin gözlerine bakması önemlidir. Gerçekleşen değiş tokuşu, yetişkinin başka bir kişi olduğunu ve ebeveynin kapağı açmak için sadece bir amaca yönelik bir araç olmadığını teyit edin. Çocuk yetişkinle göz teması kurmazsa, ortak ilgi gerçekleşmemiştir ve çocuk bir görevi yerine getirmek için yalnızca yetişkini kullanmaktadır. Bir yetişkine giden küçük bir çocuğu düşünün, ellerini tutup (onlara bakmadan) ve onları yüksek bir rafta olabilecek bir oyuncağa doğru çekerek. Eğer göz teması kurulmazsa, bu çocuk erişilemeyen oyuncağı elde etme görevini gerçekleştirmek için sadece yetişkini kullanıyor demektir. Bununla birlikte, bir çocuk bir yetişkini elinden tutup onu bir nesneye yönlendirirse, bir nesneye işaret ederse (ve bakarsa), sonra yetişkine geri dönerse, ortak ilgi sağlanmıştır!

Çocuğumda nasıl Ortak Dikkat geliştirebilirim?

Bir çocukta ortak ilgi geliştirmenin en güzel yanı, herkesin bunu doğru bilgi ile yapabilmesidir, sertifikalı bir profesyonel olmanıza gerek yoktur! Sözlü ve sözlü olmayan iletişim anahtar bir bileşendir. Bağlanmaya yardımcı olmak için jestler, işaret etme, göze bakma, el ele verme (çocuğun bir görevi yerine getirmesine yardımcı olmak veya bakışlarını ve dikkatini istenen nesneye çevirmek için manipüle etmek / işaret etmek / ulaşmak için çocuğun elini fiziksel olarak kendi başınıza almak) işe yarayacaktır. Bir çocuk bir öğeye ilgi gösterdiğinde, onun liderliğini takip edebilir ve ilgisini taklit edebilirsiniz. Nesneyi alıp yüzünüze getirerek, çocuğun hem size hem de nesneye bakmasını sağlamayı umarsınız. Ortak ilgi yaratmanın bir başka harika yolu, bir çocuğun yardıma ihtiyacı olduğu zamandır; ister salıncakta olsun, ister salıncakta itme, kapak açma (oyuncak kutusuna, bir işaretleyiciye bir başlık vb.). Amaç çocuğun göz teması kurmadan sözlü olarak yardım istemesi değil, çocuğun yardım istediği kişiye bakmasıdır. Bu göz teması, çocuğun durumu anlamasını ve yardım istemek için diğer kişiyle bağlantı kurmasını sağlar. Çocuğun doğal ortamında ortak ilgi göstermenin evde, okulda ve toplumda iletişim ve sosyal başarı elde etmesine yardımcı olabileceğinin farkında olmak önemlidir.

Odaklanın;

  • Göz teması kurmaya…
  • İşaretlere…
  • Çocuklara Yönelik Oyunlara…
  • Etkinlik Yapmaya…
  • Çocuğun İlgi ve Duygularını Eşleştirmeye…

Kaynakça: http://kidpowertherapyservices.com/uncategorized/joint-attention-a-foundation-for-language-development/