Ortak Terapi Nedir?
Terapistiniz size “Çocuğunuz ortak terapi alırsa çok iyi olur.” diyebilir. Peki, bu gerçekten ne anlama geliyor? Çocuğunuz hala tam bir terapi seansı mı alacak? Mevcut ve en önemli hedefleri üzerinde çalışılacak mı? Bire bir seans kadar fayda sağlayacak mı? Ortak terapi oturumu uygun görülürse, tüm bu soruların cevabı evet olacaktır.
Ortak Terapi Seansları Nedir?
Ortak terapi seansları, farklı disiplinlerden olan iki terapistin (DKT, ergoterapi, fizyoterapi vb.) Terapötik hedefleri ve ilerlemeyi en üst düzeye çıkarmak için çocuğunuzla birlikte çalıştıkları terapi oturumlarıdır.
Ortak Terapi Seansları Ne Zaman Uygundur?
- İki disiplinde tamamlayıcı veya benzer hedefler belirlendiğinde ve paylaşıldığında,
ÖRNEK: Denge becerisi için bir denge topu üzerinde otururken çocuğun etkileşime girmesi ve birden fazla kişiyle ilgilenmesi gereken bir oyun oynamak. (Tüm disiplinleri içeriyor.)
- Çocuklar arka arkaya olan terapi seanslarına katılmak için dikkati ve uyarılmayı sürdürmekte zorlandıklarında,
ÖRNEK: Dil becerilerini aynı anda ele alırken dayanıklılık / güç / koordinasyon üzerinde çalışmak. Sözlü sıralama ve yönergeleri takip ederken engelli parkurlar. (DKT + FT veya Ergoterapi)
- Ortak tedavi oturumundaki faaliyetler her iki disiplinin hedeflerini de ele alabiliyorsa,
ÖRNEK: Sanat projeleri, ince motor işlevlerinin yanı sıra sıralama, sözel akıl yürütme ve kategorileştirme gibi dil becerilerini de ele alabilir.
- Bir çocuğun motivasyona ihtiyacı olduğunda, (Ergoterapi ve DKT)
ÖRNEK: Araştırmalar fiziksel aktivitenin anlamlı çıktıyı arttırdığını göstermiştir. Kategorideki öğeleri adlandırırken aynı zamanda motor beceriler desteklenir (FT veya Ergoterapi + DKT)
ÖRNEK: Fizyoterapistler, bu faaliyetler sırasında oyun yoluyla ayakta durma, yürüme ve dil becerileri üzerinde çalışan bazı küçük vakaları için ilgi çekici şeylere ihtiyaç duyarlar. (FT + DKT)
Neden Ortak Terapi?
Terapistlerin daha kısa sürede her iki disiplinin hedefine yönelik uyumlu tedavi planları oluşturmalarını sağlar.
Terapistlerin, çocuğun bire bir oturumlara katılımını ve iyi davranışlarını teşvik etmek için benzer stratejiler kullanmalarına izin verir.
Terapistlerin, terapi süreci boyunca çocuğun hedeflerini, tedavisini ve ilerlemesini işbirliği içinde takip etmelerine ve tartışmalarına izin verir. Çocuk başarılı olduktan sonra sürekli olarak birlikte planlar ve hedefler oluşturabilirler.
Becerilerin farklı ortamlara, bağlamlara ve iletişim partnerlerine genellenmesine yardımcı olur.
Sorun çözme becerisinin anında gerçekleşmesini sağlar.
Ortak terapi seansları bir çocuk için son derece faydalı olabilir. Terapistlerin bir çocuğun terapötik hedeflere doğru ilerlemeyi ve başarısını teşvik etmek adına birlikte çalışabilmeleri için sonsuz yol vardır. Bununla birlikte, ortak terapiler her zaman uygun olmayabilir ve sadece bu durum için verilecek karar terapistler ve ebeveynlerle işbirliği içinde verildiğinde alınır.
Kaynakça: https://www.nspt4kids.com/therapy/what-is-co-treating-north-shore-pediatric-therapy/