Otizmli Bir Çocuğa Büyükannesinden Söz ‘Her Halinle Yanındayım’ !

Otizmli Bir Çocuğa Büyükannesinden Söz ‘Her Halinle Yanındayım’ !

Otizmli Torun ve Büyükanne

Bir büyükanne ve otizm spektrumundaki torunumun bakıcısı olarak artık yeni yıl için kişisel hedefler koymuyorum. Geçmiş yıllarda kilo vermek ve kişisel gelişim odaklı hedefler koyardım ancak artık amacım otizmli torunum için olabilecek en iyi bakıcı olmak ve yardıma ihtiyacı olduğu noktalarda gelişmesini sağlamak.

Başkalarının torunumun sosyal ve akademik olarak başarmasını bekledikleri şeylere çok fazla odaklanınca torunum hakkında negatif düşüncelere sahip olmama neden olduğunu ve ondan beklenen sosyal normlara çok fazla takıldığımı fark ettim.

Tabi ki ona hayatta başarılı olması için davranışsal ve sosyal becerilerinde yardım etmek istiyorum, sonuçta o da hayatımın bir parçası ama en çok istediğim şey farklı bir birey olarak sevildiğini ve kabul edildiğini hissetmesi.

Bu yüzden, bu yılın torunumun pozitif gelişim sağlayacağı ve kendine güveneceği bir yıl olması için şunları yapmaya karar verdim:

Torunumla Bir Bağ Kurabilmek İçin Daha Çok Gayret Göstereceğim:

Otizmli çocuklarla bağ kurmak, pek fazla ortak noktamız olmadığı için bazen zor olabilir. Torunumun şu aralar en sevdiği hobisi 80’li yılların atari salonlarındaki Pac-Man, Galaga ve Dig Dug gibi oyunları oynamak.

Mini atariler, tezgâh tipi atari makinesi ve alabilmek için para biriktirdiği küçük bir atari makinesinden oluşan bir koleksiyonu var. Bu makinelerde oyun oynamakta çok başarılı ve çok yüksek skorlara ulaşabiliyor ancak ben çok da iyi oynayamıyorum.

Onunla zamanım olduğunda oyun oynayabildiğimde çok mutlu oluyor ve aynı benim onu desteklemem gibi o da beni oyun konusunda destekliyor ve pes etmemem için motive ediyor. Bu yıl, onunla bir bağ kurabilmek için daha çok çalışacağım ve sosyal becerilerinde gelişmesi için ben de onu destekleyeceğim.

“Ne Kadar Zor Olursa Olsun Başarabiliriz” Düşüncesiyle Hareket Edeceğim:

Bazı günler, torunumun bazı şeyleri başarmasına yardım edemediğim için hayal kırıklığı yaşıyorum. Öğretmeni, her sabah okula gitmeden önce kuralları evde tekrar etmemize rağmen bazı kurallara uymadığını söylediğinde utanıyorum ve hayal kırıklığına uğruyorum.

Bu yıl, böyle durumlarla karşılaştığımda “Yarın tekrar deneriz” diyeceğim. Torunum bir şeyi şu an yapamasa da birkaç ay içinde o konuda çok daha başarılı olacağını kendime hatırlatacağım.

Davranışlarını Yabancılara Açıklamayacağım:

Son zamanlarda, torunum dışarıda nörolojik olarak normal olan çocuklardan “farklı” davrandığında utanmış hissettiğimi fark ettim. İnsanlar torunuma yüzlerindeki o ön yargılı ifadeyle baktığında hiç tanımadığım insanlara neden böyle davrandığını açıklamam ve özür dilemem gerekiyormuş gibi hissediyordum.

Bu yıl, ön yargılı olmak isteyenlere torunumun davranışlarını ve farklı ilgi alanlarını açıklamama kararı aldım. Ne kadar uğraşırsam uğraşayım birileri her zaman torunumu yargılayacak ve durumunu anlamayacak nasılsa. Önemli olan şey, torunumun onu seven insanlar tarafından kabul gördüğünü ve sevildiğini hissetmesi. Onun ne kadar güzel bir insan olduğunu göremeyenlere artık bir açıklama yapmayacağım ve utanmayacağım.

İhtiyacı Olduğu Konularda Onu Ne Olursa Olsun Destekleyeceğim:

Ne yazık ki, ebeveynlerin otizmli çocuklarının ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabilmesi her zaman için geçerli olamayabiliyor. Finansal nedenler başta gelmek üzere bahsi geçen tedavinin iptalini destekleyen veriler de olabiliyor.

Veriler de oldukça önemli ancak göz önünde bulundurulması gereken tek sebep olmamalı. Otizmli çocuğun yeni bir şeyler deneme isteği ve ebeveynlerin çocuklarının bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu düşünmesi de dikkate alınmalı.

Yıllarca birçok zorlukla karşılaştım ve işler her zaman istediğim gibi gitmedi. Bu yıl, torunumun ihtiyacı olan yenilikler ve hizmetler için savaşacağım ve asla pes etmeyeceğim!

Otizm hayat boyu süren bir rahatsızlık ve birçok çocuk farklı alanlarda kendini geliştirse de bazı alanlarda eksik kalabiliyor. Torunum her zaman otizmli olarak kalacak ve normal çocukların ulaştığı dönüm noktalarına ulaşamayabilir.

Doğru arkadaşlık ve ilişki becerilerini geliştirmesi ve bağımsız bir şekilde yaşaması uzun yıllar sürebilir. İlgi alanları bizimkilerden farklı olabilir ancak belki de çok özel bir hobi veya kariyerin temelini oluşturabilir.

Sonuçta en önemli olan şey, torunum ve diğer tüm otizmli çocukların mutluluklarının, başarılı olduğu alanların, ilgi alanlarının, yeteneklerinin ve tercihlerinin göz önünde bulundurulması. Bu yüzden gelecek yıl pozitif olmaya ve bu pozitifliğe torunuma yansıtmaya odaklanacağım ve hayatta ne yaparsa yapsın “yeterli” hissetmesini sağlayacağım.

Umarız bu makaledeki bilgileri yararlı bulmuşsunuzdur. STAGES ayrıca otizmli bireylere yardımcı olacak ücretsiz indirilebilir kaynaklar da sağlamaktadır. Resimli kartlara buradan, diğer indirilebilir içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.

DİLGEM, bu alanda uzman eğitmenler ile birlikte çalışmakta ve eğitimler vermektedir. Şubat 2022 de verecek olduğumuz ‘Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireyler için Öğretim Stratejileri Programın’ı buradan inceleyebilirsiniz.

Kaynak :

Marmara Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi Alperen Kanat tarafından çevirisi yapılmış ve Dilgem editörleri tarafından kontrol edilmiştir. Orijinal metne buradan ulaşabilirsiniz.

Orijinal Metnin Yazarı: Ymkje Wideman-van der Laan