Otizmli veya Sosyal İletişim Güçlüğü Çeken Çocuklarda Erken Okuryazarlık Becerilerinin Geliştirilmesi

Otizmli veya Sosyal İletişim Güçlüğü Çeken Çocuklarda Erken Okuryazarlık Becerilerinin Geliştirilmesi

Okuryazarlık Becerileri

Ortaya çıkan okuryazarlık becerileri, okumayı ve yazmayı öğrenmenin yapı taşlarıdır. Bu erken beceriler tüm çocukların öğrenmesi için gereklidir, ancak otizmli veya sosyal iletişim sorunları olan çocuklar için özellikle önemli olabilir. Bunun nedeni, bu çocukların en çok yardıma ihtiyaç duydukları okuryazarlık alanlarının genellikle iletişimdeki zorluk alanlarını yansıtmasıdır. Bu nedenle, erken okuryazarlık becerilerini geliştirdiğinizde, iletişimlerini de destekliyorsunuz.

Çocuğunuzun hangi erken okuryazarlık becerilerini öğrenmesi gerekiyor?

Kelime:

Mümkün olduğunca çok kelime bilmek, böylece yeni kelimeler öğrenmek ve hikayelerden anlam kazanmak daha kolaydır.

Hikaye Anlayışı:

 Sadece bir kitapta neler olup bittiğini değil, neden olduğunu anlamak – örneğin, bir karakterin düşünce ve duygularının söylediklerini veya yaptıklarını nasıl etkilediğini anlamak. Bu, metinde açıkça belirtilmeyen şeyleri ortaya çıkarmak için “satırlar arasında” okuma yeteneğini içerir.

Baskı Bilgisi:

 Baskının nasıl çalıştığını anlamak – örneğin, baskının söylediklerimizi temsil ettiğini, harflerin kelimeleri oluşturduğunu ve soldan sağa okuduğumuzu bilmek.

Ses Farkındalığı:

 Kelimelerin hecelere ve daha küçük seslere ayrılabileceğini ve harflerin belirli seslere karşılık geldiğini anlamak.

Çocuğunuz hangi okuryazarlık zorluklarıyla karşılaşabilir?

  Erken okuryazarlık becerilerini geliştirirken, otizmli çocuklar iletişimdeki zorluklarıyla ilgili zorluklar yaşayabilirler. Aşağıdakiler gibi belirli alanlarda ek desteğe ihtiyaçları olabilir:

* Anlama: Dil anlama, organizasyon ve planlama ile ilgili zorluklar, bir hikayede neler olup bittiğini ve olayların nasıl geliştiğini anlamayı zorlaştırabilir.

* Perspektif alma: Çocuğunuz başkalarının düşünce ve duygularına uyum sağlamakta zorluk çekiyorsa, kitaplardaki karakterlerin motivasyonunu veya ortamdaki baskı amacını (örn. talimatlar, işaretler) anlamakta zorlanabilir.

* Dikkat: Bazen odaklanma ve davranışa sahip farklı kültürler bir kitaba katılmayı zorlaştırabilir.

* Büyük resmi görmek: Bazen otizmi olan çocuklar küçük ayrıntılara kapılırlar, böylece genel hikayeyi kavramakta zorlanırlar.

Yardım etmek için ne yapabilirsiniz?

  Çocuğunuzun ortaya çıkan okuryazarlık gelişimini desteklemek için yapabileceğiniz birçok şey vardır ve şimdi yaptığınız şey daha sonra okuryazarlığı ve dil becerileri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Çocuğunuzun bireysel erken okuryazarlık ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabileceğiniz belirli etkileşim teknikleri hakkında bilgi edinmek için çocuğunuzun SLP’si, eğitimcisi veya erken müdahale uzmanıyla konuşun.

  Bu arada, çocuğunuzun erken okuryazarlık becerilerini ikiniz için de eğlenceli bir şekilde öğrenmesi için zemin hazırlayacak bir ortam yaratmak için bazı ipuçları:

* Çeşitli basılı materyalleri erişilebilir hale getirin – Kitapları, dergileri ve diğer basılı materyalleri evinizin etrafındaki çocuğunuzun kolayca görebileceği ve ulaşabileceği farklı yerlerde saklayın. Bu materyallerde paylaşılan bilgiler ve amaçlanan mesaj hakkında çocuğunuzla konuşun.

* Çocuğunuzun ilgi alanlarına göre kitaplar ekleyin – Çocuğunuzun sevdiği ve çocuğunuzun deneyimleriyle alakalı şeylerin resimlerini içeren hikaye kitaplarını seçin. Ayrıca, çocuğunuzun ilgisini çeken konularda kurgusal olmayan kitaplar ve dergiler eklemeyi düşünün.

* Kitap okumaya konuşma fırsatı olarak yaklaşmak: Çocuğunuzun neyle ilgilendiğine dikkat edin ve bu konuda konuşmak için zaman ayırın.

* Esnek Olmak :Çocuğunuzun sevdiği sayfalarda daha fazla zaman geçirin ve istediği zaman sayfaları ileri veya geri çevirmesine izin verin.

* Kitaptaki hikaye veya resimlerden çocuğunuzun deneyimleriyle ilişkilendirerek bahsedin.

Hanen Merkezi Hakkında

Hanen Merkezi, küçük çocuklarda mümkün olan en iyi dil, okuryazarlık ve sosyal becerileri geliştirmeyi taahhüt eden Kanadalı kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Hanen; ebeveynlere, bakıcılara, erken çocukluk eğitimcilerine ve konuşma dili patologlarına, tüm küçük çocukların dil gelişimini desteklemek için ihtiyaç duydukları kanıta dayalı bilgi ve eğitimi sağlama konusunda uzmanlaşmıştır. Bu, dil gecikmeleri olan veya risk altında olan çocukları, otizm gibi gelişimsel zorlukları olanları ve tipik olarak gelişenleri içerir.

Daha fazla bilgi için lütfen web sitesini ziyaret edin.

Makalenin orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.