Parkinsonda Konuşma ve İletişim Sorunları Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Parkinson hastalarında konuşma ve iletişim sorunları yaygındır.
Hastalar ses, beden dili, sohbet etme ve küçük el yazısıyla ilgili sorunlar yaşayabilirler. Ancak doğru yardım ve destekle, semptomları iyileştirmenin çeşitli yolları vardır.
Parkinson hastalarının beyinlerindeki değişiklikler, hareketlerinizin eskisinden daha az ve daha güç hale gelmesine yol açar. Bu, konuşma ve iletişimleriyle ilgili sorunlara yol açabilir. Sorunlar, seslerinin yeterince yüksek olmasını sağlamak, telaffuzlarını yeterince net hale getirmek ve uygun kalitedeki ses tonu kullanabilmek ile ilgili olabilir.
Yeterince güç gerçekleşen hareketler yaratan problemler de çiğnemeyi ve güvenli yutmayı etkileyebilir. Bu nedenle kişi, yiyeceklerin ‘yanlış yöne gitme’ riskinin artmasıyla, yemek zamanlarını daha zor bulabilir. Parkinson hastalarında diğer iletişim sorunları, düşünme biçimiyle bağlantılıdır. Parkinson hastaları, beyin değişiklikleri sebebiyle, düşüncelerini ihtiyaç duyduğu kadar hızlı işlemede sorunlar yaşayabilirler. Bu, kişinin ihtiyaç duyduğu doğru kelimeleri bulmakta veya ne anlama geldiğini hemen anlamakta güçlük çekmesini içerir.
Ayrıca, konuşma akışı içerisindeki birine yanıt verecek kadar hızlı bir şekilde düşüncelerinizi bir araya getirme sorunları da içerir. Bu, özellikle aynı anda birkaç farklı şey yapmanız gerektiğinde (örneğin, yürümek ve konuşmak) olabilir.
Parkinson Konuşma ve İletişim Sorunları
Konuşma ve Sesle İlgili Sorunlar
Konuşmanız ve sesiniz ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız, konuşma seslerinizin bulanık veya net olmadığını veya eskisinden daha hızlı konuştuğunuzu fark edebilirsiniz. Kendinizi anlamak için yavaşlamanız gerektiğini de görebilirsiniz. Ne kadar hızlı konuştuğunuzu kontrol etmek de zorlaşabilir. Sesiniz de aşağıda belirtildiği gibi değişebilir;
- Kararsız ve düz
- Nefes alıyor, sanki iç çekiyor ve çok sessiz konuşuyorsunuz gibi
- Eskisinden daha derin
- Boğuk, boğazı ağrıyan biri gibi
Sesinizin Yüksekliğiyle İlgili Sorunlar
Parkinson hastalarında daha sessiz bir ses daha yaygındır. Parkinson hastaları genellikle daha sessiz konuştuklarının farkına varmazlar. Bazı durumlarda, bağırdığınızı düşünebilir ve ardından daha düşük sesle konuşabilirsiniz. Normal ses seviyesinde konuşup konuşmadığınızdan emin değilseniz, aile doktorunuz, uzmanınız veya Parkinson hemşirenizle konuşun. Destek için sizi konuşma ve dil terapistine yönlendirebilirler.
Konuşma
Konuşma ve sesinizdeki bu değişiklikler, arkadaşlarınızla konuşmak veya telefon görüşmesi yapmak gibi günlük etkinlikleri zorlaştırabilir. Konuşmalarda şunları yapmakta zorlanabilirsiniz:
- Fikrinizi ifade etmek için sıra alın veya doğal olarak araya girin
- Hızla değişen konuları takip edin
- Düşüncelerinizi yeterince hızlı bir şekilde bir araya getirin
- Liderliği ele alın ve odağı değiştirin
- Net, yüksek bir sesle konuşun
- Doğru kelimeleri veya heceleri vurgulayın
- Konuşmanızda duygusal fikirleri ifade edin
- Uzun süre konuş
- Bir şeyi ilk söylediğinde kendini duyur
Ayrıca konuşmaya daha fazla çaba göstermeniz gerektiğini ve güvenle konuşmaya başlamanın daha zor olduğunu hissedebilirsiniz.
Yüz İfadeleri ve Beden Dili ile İlgili Sorunlar
Yüz ifadeleri, beden dili ve duruş, başkalarının ne demek istediğimiz hakkında ek bilgi almasına yardımcı oldukları için iletişim kurma şeklimizin önemli bir parçasıdır. Parkinson, yüz ifadeleri yapmanızı zorlaştırabilir ve vücudunuzu nasıl hareket ettirdiğinizle ilgili sorunlarınız olabilir, bu nedenle arkadaşlarınız, aileniz veya iş arkadaşlarınız vermeye çalıştığınız sinyalleri kaçırabilir.
Parkinson hastalığınız nedeniyle daha alçak bir sesiniz varsa, bu genel olarak iletişim kurmayı zorlaştırabilir, bu nedenle destek almak önemlidir. Bir konuşma ve dil terapisti, günlük konuşmaları kolaylaştırmak için her türlü iletişim sorununda size yardımcı olabilir.
El Yazısı ile İlgili Sorunlar
Parkinson hastalarının el yazılarıyla ilgili sorunları olabilir. Eliniz titreyebilir veya okunması zor olabilir. Bazı insanlar yazılarının normal bir şekilde başladığını ancak zamanla küçüldüğünü fark eder. Bu mikrografi olarak bilinir. El yazısı ile ilgili sorunlara neden olabilecek birçok şey vardır. Bunlar şunları içerir:
- Titreme
- Koordinasyon eksikliği
- Kas sertliği
- Küçük hareketleri kontrol etme zorluğu
- Hareketlerinize yeterli gücü vermede zorluk
Konuşma ve İletişim Sorunları İçin Terapiler
Dil ve Konuşma Terapisi
Konuşma ve dil terapistleri, yüz ifadesi ve beden dilinden konuşma ve iletişim araçlarına kadar iletişimin tüm yönleriyle ilgili değerlendirme ve tavsiyelerde bulunabilen sağlık uzmanlarıdır. Klinik kılavuzlar, pratisyen hekiminizin, uzmanınızın veya Parkinson hemşirenizin, durumun erken evrelerindeyken sizi Parkinson deneyimi olan bir konuşma ve dil terapistine yönlendirmeyi düşünmesini önerir. Bu önemlidir çünkü konuşmanızda ve iletişiminizde incelikli değişiklikler fark etmeyebilirsiniz. Ancak bir konuşma ve dil terapisti, var olan herhangi bir sorunu ortaya çıkarabilir, bunları yönetmenize yardımcı olabilir ve daha da kötüye gitmesini engelleyebilir.
Fizyoterapi
Bir fizyoterapist, eklemlerinizdeki herhangi bir sertliği yönetmenize ve kaslarınızdaki gücü geri kazanmanıza yardımcı olmak için egzersiz de dahil olmak üzere fiziksel tedavileri kullanacaktır. Bu, hareketinizi geliştirmenize ve beden dilinizi kontrol etmeyi kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir. Daha ayrıntılı bilgi için aile hekiminize, uzmana veya Parkinson hemşiresine danışın.
Ergoterapi
Bir ergoterapistin görevi, zor bulduğunuz günlük aktiviteleri sürdürmenize yardımcı olmaktır – buna el yazınızı destekleyecek tavsiyelerde bulunmak da dahildir. Ayrıntılı bilgi için aile hekiminize, uzmanınıza veya Parkinson hemşirenize danışın.
Konuşmanıza Yardımcı Olacak Pratik İpuçları
Bir uzmana görünmek her zaman en iyisidir, böylece konuşma problemlerinizi nasıl yöneteceğiniz ve hangi terapinin en iyi olduğu konusunda tavsiye alabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçları, etkili iletişimi teşvik etmeye yardımcı olabilecek stratejilerdir:
- İyi bir nefes almanıza yardımcı olacak bir duruşla, konuşmadan önce rahatça oturduğunuzdan veya ayakta durduğunuzdan emin olarak rahatlamaya çalışın.
- Her konuştuğunuzda, büyük bir odada, arkadaki insanlarla konuştuğunuzu (bağırarak değil) hayal edin. Bu, net ve doğru ses seviyesinde konuşmanıza yardımcı olacaktır. Parkinson hastalarının çoğu, sessizce konuştuklarının farkında değil.
- Her kelimeyi mümkün olduğu kadar anlaşılır hale getirmeye çalışın ve yavaş konuşun.
- Bir şeyleri daha basit bir şekilde söyleme alıştırması yapmayı faydalı bulabilirsiniz. Örneğin, nefes nefese kalmamak için cümleleri kısa tutmaya çalışın. Anahtar kelimeleri vurguladığınızdan emin olun.
- Bir hobi olarak şarkı söylemek yardımcı olabilir – sesiniz için genel egzersiz yapmak ve nefes alma kasları konuşmanıza yardımcı olabilir. Parkinson hastalarının çoğu bize bunun seslerine olan güvenlerini artırdığını, sosyal ve eğlenceli olduğunu söylüyor.
- Sosyal kalmak önemlidir. Bu size konuşma pratiği yapma ve özgüveninizi artırma fırsatı verecektir.
Uzun vadede konuşmanızı geliştirmenin en etkili yolu bir konuşma ve dil terapistine görünmek. Bu nedenle, herhangi bir sorun düzelmezse uzmanınızdan sizi yönlendirmesini isteyin.
Aile ve Arkadaşlar İçin İpuçları
Parkinson’lu biriyle sohbet, arkadaşlar ve aile tarafından desteklenebilir. Aşağıda, hayal kırıklıklarını azaltmak ve sohbetleri daha başarılı kılmak için bazı stratejiler ekledik:
- Siz ve Parkinson hastasının birbirinizi görüp duyabildiğinden emin olun. Parkinson hastası biriyle yüzleşmek, onların net bir şekilde iletişim kurmalarına ve sizi anlamalarına yardımcı olmak için özellikle önemli olabilir. bağırmana gerek yok.
- Sabırlı olun. Etkilenen kişiye bir sohbete katılma fırsatı verin, ancak istemiyorlarsa konuşması için baskı yapmayın. Yanıt vermek için fazladan zamana ihtiyaçları olabilir, bu nedenle sözünü kesmemeye veya uzaklaşmamaya çalışın.
- TV veya radyo gibi gürültünün üzerinde konuşmaktan kaçının. Konuşurken, örneğin başka bir odada, çok uzakta olmamaya çalışın.
- Güven verici olun ve stresli olduklarını görebiliyorsanız rahatlamalarına yardımcı olun.
- Ne dediklerini anlamadıysanız, daha yüksek sesle ve yavaş bir şekilde tekrar etmelerini isteyin. Bu sadece kaçırdığınız bir anahtar kelimeyse, onlardan bu kelimeyi tekrar etmelerini isteyin.
- Anlamadıysanız anlamış gibi yapmamaya çalışın.
- Kesinlikle gerekli olmadıkça kişi adına konuşmamaya çalışın.
- Cümlelerini bitirmekten kaçının.
- Birinden onun adına konuşmasını isteyerek etkilenen kişiyi yanlışlıkla görmezden gelmeyin.
Bir konuşma ve dil terapisti, iletişimi kolaylaştırmak için neler yapabileceğiniz konusunda size daha fazla tavsiye verebilir.
Kaynakça
Bu makale Parkinson web sitesi tarafından yazılmıştır. Orijinal metni buradan okuyabilirsiniz.