Pediatrik İşitme Cihazı Yönetiminde Ebeveynlerle Ortaklık
Her yıl 6.000’den fazla yenidoğan kalıcı işitme kaybı ile tanı alır (1) ve ebeveynlerin birçoğu işitme cihazlarına aşina değildir. Ebeveynler, genellikle karmaşık duygular yaşarken, işitme cihazlarını yönetmek için yeni bilgi ve beceriler öğrenmekle karşı karşıya kalmak durumundadır. Bu, kendilerine öğretilen işitme cihazı yönetimi görevlerini ne kadar iyi uyguladıklarını etkileyebilmektedir (2).
Çocukların işitme cihazlarından sese erişimin gelişimsel avantajlarından yararlanabilmeleri için ebeveynlerin tipik günlük rutinlerini değiştirmeleri gerekmektedir. Çocukların çoğu, uyanık oldukları saatlerde işitme cihazlarını takmalıdır. Çocuklar işitme cihazlarını günde 10 saat veya daha fazla kullanırlarsa, dil ve konuşmalarında ilerleme gözlenebilmektedir (3).
Bir ebeveyn, çocuğu işitme cihazı kullanırken motive olduğunda ve çocuğunun konuşulan dili öğrenmesini istediğinde bile, davranışlarında değişim zor olabilir. Bu anlaşılabilir bir durumdur; ebeveynler belirsizlik duygusuna sahip olabilir. “Çocuğumun gerçekten işitme cihazlarına ihtiyacı var mı?” diye düşünüyor olabilirler.
“Çocuğumun her gün onları takması gerekiyor mu?” “Diğer insanlar çocuğuma farklı davranacak mı?” Veya rutin kontroller yapıldığında işitme cihazının işlevini yerine getirip getirmediği ile ilgili kafalarında bazı soru işaretleri belirebilir. Ebeveynler, dış etkenlerle (duygular veya düşünceler) veya pil alamamak gibi harici bir engelle karşılaştıklarında, bu durum çocuklarının ses ve dil gelişimine erişimini olumsuz etkileyebilmektedir.
İşitme Cihazı Eğitimi Ve Desteği
Tipik olarak, işitme cihazı takılmasında rolü olan odyoloji birimi, kapsamlı bilgi paylaşımını ve işitme cihazı bakım becerilerinin modellenmesini sağlamaktadır (örneğin pilin değiştirilmesi gibi). Bu eğitim, planlanan randevular sırasında gerçekleşir ve bu hizmetlerin sıklığı, ebeveynin öğrenme ve uyum ihtiyaçlarını yeterince karşılamayabilir.
Sağlık davranışı değişikliği için destek genellikle daha sık etkileşim gerektirir (4) ve ebeveynler yeni alışkanlıklar edinirken ortaya çıkan zorlukların üstesinden gelmek için rehberlikten yararlanabilmektedir.
Ebeveynlerin işitme cihazı yönetimi ile ilgili zorluklarını ele almada uzaktan işitme cihazı eğitimi ve destek programı için ebeveyn sonuçlarını araştırmak üzere bir pilot randomize kontrollü deneme gerçekleştirilmiştir (5). Altı haftalık program, eğitici videoları ve haftalık koçluk telefon görüşmelerini içermektedir. Programda kullanılan videolar çevrimiçi olarak aynı zamanda ücretsiz şekilde www.heartolearn.org adresinde mevcuttur.
Ebeveynler, bir gruba randomize edilmeden önce, başlangıçta, sekiz haftada (müdahale sonrası) ve bir ay sonra değerlendirmeleri tamamlamışlardır.
Müdahaleden bir ay sonra (12 hafta), müdahale grubundaki ebeveynlerin, bilgi ( p = .001; Cohen’s d = 0.73) ve güven ( p = .001; Cohen’s d = 0.73) için topladığı puanlar önemli ölçüde iyi sonuçlara sahiptir (p =.042; Cohen’s d = 0.60, fakat her zamanki gibi tedavi gören ebeveynlerden daha yüksek puanlara ulaşmışlardır. Uzaktan katılımın programa olan bağlılığı mükemmeldi (%97), bu da programın ebeveynler tarafından kabul edilebilir olduğunu göstermektedir.
Ebeveynlerle Ortaklık
Ebeveynleri işitme cihazı yönetimini öğrenme konusunda eğitmek ve desteklemek, odyologların tutarlı talimat vermelerine ve klinikten ev ortamına öğrenmede köprü görevi görmesi yapılandırılmış bir programın varlığında yardımcı olabilmektedir.
Uzaktan işitme cihazı eğitimi ve desteği (yukarıda açıklanmıştır) için son araştırmaya dayanarak, odyologlar ve ebeveynler için “İşitme Cihazlarına Giriş: Ebeveyn Eğitimi ve Uzaktan Destek Programı” adlı bir kaynak geliştirilmiştir. Ebeveynler, altı haftalık programın iki ile beşinci haftaları boyunca videoları izlemektedir:
- Hafta: Başa Çıkma ve Planlama, Yeni Rutinler Geliştirme
- Hafta: İşitme Cihazı Kullanımı, İşitme Cihazı Bakım Rehberi
- Hafta: İşitme Cihazı Pilleri, İşitme Güçlüğü Belirtileri
- Hafta: İşitme Cihazı Ayarlarını Öğretme, Diğer Konular
Eğitim, İngilizce ( www.heartolearn.org ) ve İspanyolca ( www.oirparaaprender.org ) dillerinde ücretsiz olarak mevcuttur ve programın nasıl uygulanacağını açıklayan bir sağlayıcı kılavuzu içermektedir. Eğitimler, en iyi uygulamalara, öğrenmeyi desteklemek için sağlık okuryazarlığı ilkelerine ve ebeveyn ve profesyonel odak gruplarından gelen geri bildirimlere dayalı olarak geliştirilmiştir (6).
İşitme cihazı yönetimi konusunda ebeveynlerle ortaklık kurmak, çocukların konuşma dilinin gelişimi için gerekli temel olan sese tutarlı bir şekilde erişmelerine yardımcı olabilmektedir. Ebeveynler her gün çocuklarının yanındadır ve aileleri konusunda uzmanlardır. Ebeveynler için eğitim ve destek, pediatrik işitme kaybı için bakım planının önemli bir bileşendir.
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
REFERANSLAR:
- Center for Disease Control and Prevention (2021). Annual Data Early Hearing Detection and Intervention (EHDI)Program. Retrieved February 20, 2021, from https://www.cdc.gov/ncbddd/hearingloss/ehdi-data.html
- Muñoz, K., Rusk, S., Nelson, L., Preston, E., White, K., Barrett, T., & Twohig, M. (2016). Pediatric Hearing Aid Management: Parent Reported Needs for Learning Support. Ear and Hearing, [online ahead of press] DOI:10.1097/AUD.0000000000000338
- Tomblin, J. B., Harrison, M., Ambrose, S. E., Walker, E. A., Oleson, J. J., & Moeller, M. P. (2015). Language outcomes in young children with mild to severe hearing loss. Ear and Hearing, 36(1), 76s–91s. https://doiorg/10.1097/AUD.0000000000000219
- Nelson, K.A., Highstein, G., Garbutt, J., Trinkaues, K., Smith, S.R., & Strunk, R.C. (2012). Factors associated with attaining coaching goals during an intervention to improve child asthma care. Contemporary Clinical Trials, 33, 912-919.
- Muñoz, K., San Miguel, G., Barrett, T.S., Kasin, C., Baughman, K., Reynolds, B., Ritter, C., Larsen, M., Whicker, J.J., & Twohig, M.P. (2021). eHealth Parent Education for Hearing Aid Management: A Pilot Randomized Controlled Trial. International Journal of Audiology, 60(S1), S42-S48.https://doi.org/10.1080/14992027.2021.1886354
- Whicker, J.J., Smith, B.K., & Muñoz, K. (2020). Parent and professional perceptions and feedback on the content of an eHealth hearing aid learning series for parents of children who are deaf or hard of hearing. ASHA Perspectives, https://doi.org/10.1044/2020_PERSP-20-00093.