Referans Nesneleri Yaklaşımı
Referans nesnelerinin kullanımı, dil ve konuşma terapistleri tarafından, çeşitli vakalarda kullanılan oldukça güçlü ve etkili bir yaklaşımdır. Yerleşik bir yaklaşım olan referans nesnelerinin kullanımı konuşulan dilin anlaşılmasına yardımcı olarak günlük rutinlerin anlaşılmasını destekleyebilir ve anlamlı bir iletişim aracı görevi görebilir.
Referans Nesneleri Nedir?
Ergenlik süresince, çocuklar ailelerinden yavaşça bağımsızlaşmaya başlamaktadırlar ve bu gelişimsel olarak pozitif bir durumdur. Ergenler, arkadaşlarıyla ailelerinden daha fazla zaman geçirmek isteyebilirler; çeşitli içeriklerde mesajlaşmalar, hafta sonu evin dışında buluşmalar ve hatta büyük arkadaş gruplarıyla bir araya gelme gibi. Siz izlemiyorken çocuğunuzun ne yaptığı hakkında endişelenmek normaldir ama onların bir şeyleri tek yapmalarını veya sizin görüşünüzü almadan yapmalarını reddetmek çocuk üzerinde negatif bir etki yapabilir.
Referans nesnesi bir öğeyi, etkinliği, yeri veya kişiyi temsil etmek için sistematik olarak kullanılan herhangi bir nesnedir. Gerçek nesneleri anlamak, sembolik dil ve düşünce gelişiminin ilk aşamasıdır. Bu nedenle, nesneleri kullanmak bir kelimeyi temsil etmenin en somut yolu olarak kabul edilir. Referans nesneleri konuşulan kelimeleri, işaretleri, sembolleri veya fotoğrafları anlama konusunda zorluk çeken kişilerle kullanılır. Nesneler şunlar olabilir:
- Gerçek bir nesne: Örneğin, tuvalete gitmeyi temsil eden bir tuvalet rulosu
- Gerçek bir nesnenin parçası: Örneğin, banyo zamanını temsil eden bir havlu parçası
- Minyatür nesneler: Örneğin, çalışma zamanı olduğunu gösteren bir oyuncak masa
- Soyut nesneler: Örneğin, belirli bir kişiyi temsil eden ipek bir fular
Çoklu geri bildirim sağlamak için referans nesnesi olarak koku ve sesler de kullanılabilir.
Yaklaşımı Kimlerde Kullanabilirsiniz?
Referans nesneleri başlangıçta duyusal bozukluğu olan kişilerle kullanılmıştır. Günümüzde de referans nesneleri, diğer iletişim sistemlerine (örneğin, konuşma dili, işaret ve semboller) erişme konusunda zorluk çeken insanlarla kullanılmaktadır. Bu sistemden sıklıkla yararlanan vakalar:
- Görme bozukluğu olanlar
- İşitme bozukluğu olanlar
- Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olanlar
- Öğrenme güçlüğü (genellikle şiddetli) olanlar
Yaklaşımı Kimler Uygulayabilir?
Bu yaklaşım terapistler, aile üyeleri, okul ve destek personelleri tarafından uygulanabilir. Bir dil ve konuşma terapisti, referans nesnesi programı oluşturmak; bu yaklaşımın tutarlı ve başarılı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için vakanın hayatındaki önemli kişilerle işbirliği ve destek içinde çalışacaktır.
Neden Referans Nesneleri Yaklaşımı Kullanılmalı?
Referans nesneleri şu amaçlarla kullanılmaktadır:
- Sözlü kelime anlayışını arttırmak
- Yeni bir aktivitenin başlangıcını işaret etmek
- Vakanın kendi seçimlerini yapmasını sağlamak
- Vakanın öğeler ve etkinlikler istemesini sağlamak
- Günlerinin görsel sunumunu sağlamak
Daha fazla bilgi
Aileniz veya öğrenciniz ile birlikte Referans Nesneleri Yaklaşımını kullanmakla ilgileniyorsanız, onların ihtiyaçlarını değerlendirmek en iyisidir. Bir dil ve konuşma terapisti, bu sistemin onların ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını belirlemek ve bu sistemi kurmak konusunda size destek verebilir. Ayrıca bu sistemin doğru ve tutarlı bir şekilde kullanılmasını sağlamak için size eğitim sağlayabilir.