Rehabilitasyon Alanında Mesleki Tükenmişlik

Rehabilitasyon Alanında Mesleki Tükenmişlik

Gününüzün büyük bir kısmı etrafta koşuşturmak, hizmetinizi nasıl sağlamaya çalıştığınızı anlamaya çalışmak, birçok belge ve rapor ile uğraşmak, ardından etrafınızdaki olumsuzluklarla ve suratsızlıkla uğraşıyorsanız tükenmemek imkansıza yakın.

Tükenmişliği tedavi etmek için uygulayabileceğiniz hızlı bir çözüm veya hap olmasa da, onu önlemenin ve onunla savaşmanın kesinlikle yöntemleri vardır.

Danışanlarınızdan ayrılma hissi

Danışanınıza yatağın kenarına kadar yardım ediyorsunuz. Acı içinde çığlık atıyor ve içgüdüsel olarak, “Biraz daha dayan.” diye düşünüyorsun. Ya da hiçbir şey hissetmiyorsunuz ve robotik olarak tedavi seansınıza devam ediyorsunuz ki bu açıkçası daha da zahmetli.

Kariyerinizi büyütmeye ilgi kaybı

Aldığınız eğitimler ve klinik yetkinliğinizle övünüyordunuz ya da akademik camiada en güncel ve aktif kişi olarak tanınıyordunuz ama şuan o halinizden eser yok.

Motivasyon kaybı

Bir kursa yazılmak, kendini geliştirme hissi bile yorgun hissetmenize yeterlidir. Bu düzenin değişmesinin sizin yaklaşımınızı değiştireceğini bilseniz bile denemeni bir anlamı olduğunu düşünmezsiniz.

Anksiyete veya depresyon

Yaklaşan bir kıyamet duygusu hissedebilirsiniz veya yataktan kalkmak bazı günler aşılmaz bir zorluk gibi görünebilir. Her küçük şeyde ağlamak ve/veya sebat etmek norm haline geliyor. Boş günleriniz sık sık, yakında işe dönmeniz gerektiği gerçeğini düşünerek geçiyor.

Bulunduğunuz Kurum İçinde Tükenmişliğin diğer sebepleri

  • En iyi yaptığın şeyi yapamama
  • İşyerinde söz sahibi olmamak
  • İşyerinde gelişiminizi teşvik eden kimsenin olmaması

Tükenmişlik ile Baş Etmenin Yolları

  1. İş yerinde veya mesleki topluluklarda çevre edinin. İletişiminizi ve ilişkilerinizi iş yaşamının dışında sürdürmeye özen gösterin.
  2. Kendi sesiniz olun, yöneticinize yönetmekte zorlandığınız iş süreçlerini danışın. Aynı zamanda kendi patronunuz olun.
  3. Kendi kritik ihtiyaçlarınızı değerlendirin ve bunlar için kendinize yol gösterici çözümler üretin.
  4. Mesleki yeterliliğinizi geliştirin
  5. İşten bağımsız çalışma saatlerinizi değiştirin, farklı saatlerde farklı çalışma motivasyonlarına sahip olursunuz. Kendinizi iyi tanıyarak bu zamanların planına özen gösterin.
  6. Klinik çalışmalar yerine akademik çalışmaların olasılığını değerlendirin. Farklı çalışma alanlarında ya da klinikte farklı yönetici pozisyonlarda çalışmanızı sürdürmeyi değerlendirin.
  7. Çalıştığınız rehabilitasyon alanıyla ilgili olsun olmasın mesleğinize inovasyon kazandırabilecek yolları deneyin. İlgi alanlarınızı mesleğinizde kullanılabilecek bir metot tercih edin.

Danışanların iyi olma halini sağlamaya çalışırken kendimizi ihmal etmemeliyiz. Durum ne olursa olsun çaresiz değilsiniz, bir başkasının bu durumda olduğunu düşünün ve ona nasıl yaklaşırsanız kendinize de bu metot ile yaklaşmayı unutmayın.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.