Sağlıklı İlişki Nasıl Olmalıdır? Sağlıklı İlişkinin 8 Özelliği

Sağlıklı İlişki Nasıl Olmalıdır? Sağlıklı İlişkinin 8 Özelliği

Sağlıklı ilişki iyi ve özel hissettiren, güçlendiren, insanların özsaygısını ve öz yeterliliğini arttıran, çatışmaları çözmek için onlara fırsat tanıyan bir yapıdır. Sağlıklı ilişkide kişiler hayatı ortak paylaşan, eşit hak ve sorumlulukları olan, birbirlerine özel alanlar tanıyan birliktelikler yaşarlar.

Peki sağlıklı ilişki nasıl olur?

1.Doğru İletişim: İyi ve sağlıklı iletişim ilişkiyi sürdürmek için şarttır. Partnerlerin kendilerini özgür ve baskısız ifade edebilmesi önemli bir faktördür. Sorunları dile getirirken suçlayıcı ‘sen’ dili kullanmak yerine yatıştırıcı ‘ben’ dilini kullanmaya özen gösterilmelidir.

2.Empati: İyi bir iletişimin yapı taşlarındandır. Empati bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ve davranışlarını doğru anlamayı ve içselleştirmeyi içerir. İlişkinin her alanında partnerin hissettikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Karşımızdaki kişinin yaşadıklarına değer vermek ve önemsemek anlamına gelir. Bunu anlamak için nazik, saygılı ve zorlamadan partnerin ne hissettiği sorulabilir.

3.Saygı: Partnerinizin davranışının sizin üzerinizde olumsuz etki yaratsa bile ifade ederken saygı ile nazikçe, şefkatli bir şekilde dile getirilmelidir. Saygı noktasında amaç rekabet olmamalıdır.

4.Kendini Açma: İlişkilerde kendini açma süreci oldukça önemlidir. Kişiler duygu, düşünce ve beklentilerini paylaşabilmelidir. Paylaşım yapabilmek için karşılıklı güven ve inanç gereklidir. Böylelikle ilişkilerde güven, samimiyet ve derinlik duygusu zaman içinde gelişebilir.

5.Sosyal Destek: Sosyal destek mutlu ve sağlıklı ilişkinin önemli bir parçasıdır. Bireyin sosyal desteğini, çevresinden gördüğü sosyal, psikolojik (empatik tepki, ilgi, sevgi, güven, saygı, takdir edilme) ekonomik (maddi) yardım oluşturmaktadır (Yıldırım, 2006). Kişi sosyal destek kaynaklarının varlığını bilirse kaygı, stres ve depresyon gibi negatif duyguların üstesinden gelebilir ve destek sayesinde olumsuz duyguların ilişkiye vereceği zararın oranı azalmış olur.

6.Ortak Beklentiler: İlişkilerde en büyük beklentilerden biri aidiyet hissidir. Bu beklenti içinde ilişkilere başlanır. Bundan sebeple beklentilerin karşılanması oldukça önem arz etmektedir. Partnerinizle beklentilerinizin aynı olması durumunda iki kişi de beklentileri karşılayabilmek adına çaba gösterecektir.

7.Dinlemeyi Bilmek: Partnerinizi cevap vermek için değil, anlamak için dinleyin. İlişkilerde yapılan yanlışlardan biri de partneriniz konuşurken, onu dinlemek yerine, ona karşı vereceğiniz cevapları düşünmektir. Bu sebeple doğru dinlemeyi bilmek ilişki için altın kurallardan birisidir.

8.Kendini İhmal Etmemek: İlişkide kendi ihtiyaç ve arzularınızı ihmal etmeyin. Gerekli ilgi ve özeni kendinize gösterin. Değerinizin farkında olun ve gerektiğinde sınır çizmekten çekinmeyin.

Sağlıklı İlişkinin Kişiye Bazı Faydaları:

  • Yaşam doyumunu arttırır.
  • Stresle baş etme gücünü arttırır.
  • İş hayatındaki başarıları arttırır.
  • Kaygı, depresyon oranını azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.