Serebral Palsili Çocuklarda Yetersiz Beslenme ve Sonuçları
Serebral Palsili Çocuklarda Spastisite
El ağız koordinasyonu, ağız kapatamama ve mental problemler; çiğneyememe, yutamama, aspirasyon, açlığı ifade edememe gibi birçok probleme yol açabilir. Bu süreç içerisinde aile, hekim, fizyoterapist, dil konuşma terapisti, ergoterapist, hemşire ve diğer profesyonellerinin koordine çalışması çok önemli bir yer tutar. Yönlendirmelerin geç olması, alınan önlemlerin, getirilen çözümlerin yetersiz olması çocukta kısa ve uzun dönem etkileri ortaya çıkarır. Bu etkiler küçük sorunlara sebep olduğu gibi hayati önem taşıyan sonuçlar da doğurabilir.
Serebral Palsinin Kısa Dönem Etkileri
Eksikliğin ve sonuçlarının günler içerisinde ortaya çıkan etkilerdir. Uzun dönem etkilere göre hayati önemi daha yüksek olan bu etkiler çocukta çok hızlı bir geriye düşüşe sebep olur. Çünkü bu kısa dönem etkilere sebep olan besinler günlük alınması gereken, metabolizmanın günlük ihtiyaçlarıdır. Bunlara örnek olarak en başta su, vitamin, mineralleri verebiliriz.
Dehidrasyon: Su alımının yetersiz olması durumunda vücudun susuz kalması durumudur. Çocuğun spastisiteye bağlı olarak ağzını açamaması, ağzını kapatamaması, yutkunamaması sonucu olabilir. Bunların dışında boyundaki spastisiteye bağlı baş-boyun pozisyonundan ötürü yutamayabilir de. Dehidrasyon; Halsizlik, sinirlilik, kas krampları, gözlerde basıklık/çöküklük, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybına neden olabilir. İleri seviyede oluşmuş dehidrasyon, organların çalışmasını etkileyip hayati sonuçlar doğurabilir.,
Vitamin Eksikliği: Günlük alınması gereken ve kısa süreli depolanan vitaminlerin eksikliği sonucu oluşur. C ve B vitaminleri, Biotin ve Folat günlük olarak çok kısa süre depolanır ve yerine yenileri takviye edilmelidir. Günlük beslenme problemi yaşayan bir çocuk bu vitaminlerden mahrum kalacağı için; yetersiz bağışıklık, el ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, kalıcı sinir kayıpları, beyin hasarı, psikoz, mani, anemi ve hafıza kayıpları görülebilir.
Mineral Eksikliği: Kalsiyyum Magnezyum Fosfat Demir Kobalt Çinko gibi mineraller birçok metabolik işlemde görev almaktadır. Günlük sıvı ve katı gıda alımında yetersiz kalan çocuk mineral bakımından da yetersiz beslenmiş olur ve kansızlık, halsizlik, bağışıklık sisteminde çökme, kas krampları, bilinç bulanıklığı gibi sorunlara sebep olabilir.
Serebral Palsinin Uzun Dönem Etkileri
Daha çok depoların tükenmesi sonucu ortaya çıkacağı etkilerinin daha geç görüldüğü durumlardır. En az kısa dönem etkiler kadar önemli sonuçlar doğuracak bu durum erkenden belirlenip çözüm üretilmelidir.
Hipoproteinemi: Vücutta protein yetersizliği anlamına gelir. Depoların azalması ve tükenmesi ile yorgunluk, deride döküntü, yara oluşumu, oluşan yaraların geç iyileşmesi ve iyileşmemesi, kas kaybı, tırnak kenarlarında derin şeritler oluşumu gibi önemli problemler meydana gelir.
Vitamin Eksikliği: Uzun süreli etkiler için depolanan vitaminlerin eksikliğini konuşabiliriz. Bunlar yağda depolanan A,D,E,K vitaminleridir. A Vitamini eksikliği: Görme ile ilgili problemler ortaya çıkar. Geri dönüşü olmayan kornea hasarı oluşabilir.
D Vitamini eksikliği: Kas iskelet sistemi problemleri görülür. Kas ve kemik ağrıları, halsizlik, kilo alımı, göz çevresi çöküklüğü ve morluğu ortaya çıkar. Ayrıca psikolojik problemler de oluşur ve tetiklenir.
E Vitamini eksikliği: Göz, kas iskelet ve cilt problemleri ortaya çıkar. Görme kaybı, ciltte yaralar ve çatlaklar, kansızlık, tırnak ve saçlığı bozulması, kas kaybı görülür.
K Vitamini Eksikliği: Kanda pıhtılaşmada görev alan K vitamini eksikliği, önemli kanamalara, durmayan kanamalara, kalp ve dolaşım rahatsızlıklarına sebep olur.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.