Ses Bozukluğu ve Kas Gerilim Disfonisi

Ses Bozukluğu ve Kas Gerilim Disfonisi

Soru: Ben eğitimli bir şarkıcıyım ve hiç ses problemim olmadı. Ancak, birkaç hafta önce soğuk algınlığımdan beri şarkı söylerken veya konuşurken canım acıyor. Vokal dinlendirme yapmaya çalıştım ve bu kısa bir süre için yardımcı oluyor. Ama sesimi kullandığımda yine acıyor. Yanlış olan ne ve ne yapabilirim?

Genellikle soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra, ses telleri genellikle şişebilir, buna larenjit deriz. Bu olduğunda gırtlak çevresindeki kaslar (paralarengeal kaslar) ve boyun kasları sesleme yapıldığında devreye girer.

Bu kaslar tipik olarak ses üretimi için kullanılmaz, ancak larenjiti kompanse etmek için ses desteğine katılmaya başlarlar. Sorun, üst solunum yolu enfeksiyonu çözüldükten sonra ortaya çıkar ve paralarengeal kasların kullanılmadığı zaman bile gergin ve bağlı kalmaya devam ettiği bir "alışkanlık" oluşur.

Bu gerilim bir tür Kas Tansiyon Disfonisidir (KGD). İlişkili semptomlar arasında boğaz ağrısı, ses yorgunluğu, ses kısıklığı, azalmış ses aralığı veya zahmetli fonasyon yer alır. Genellikle eşlik eden bir ses çevikliği kaybı olur, burada şarkı söylemek daha zor gelir. Hastalar ayrıca boğazlarında sıkışmış bir şey hissinden, yutma çabasından veya ağrılı yutkunmadan (odinofaji) şikayet edebilirler. Bu semptomlar yoğun ve hedefe yönelik kas terapisi ile ele alınmazsa günlerce hatta yıllarca sürebilir.

KGD tedavisi, bir dil ve konuşma teraspisti tarafından ses terapisi desteğini içerir. Zamanında müdahale kritiktir çünkü müdahale edilmezse nodüller, polipler, kistler, kanama ve kronik larenjit gibi komplikasyonlar gelişebilir. Tedavi edilmeyen KGD, ses kıvrımlarına aşırı kuvvet uygulanmasına ve bu tür yaralanmalara neden olur. Tedavi ve iyileşme, komplikasyonlar gelişmeden önce KGD erken teşhis edildiğinde daha etkilidir. KGD’ni teşhis etmenin tek yolu, açıklanmayan belirtileriniz varsa değerlendirmeye başvurmaktır.

Tüm ses ağrısı vakaları hekim ve dil- konuşma ve ses terapisti ekibi tarafından değerlendirilmelidir. Ses ağrısını teşhis ederken videostroboskopi yoluyla da uygun muayene yapılmalıdır. Kesin tanı konulduktan sonra, eğitimli bir ses terapisti özel terapi başlatmalıdır.

Estill Voice Training®’in yaratıcısı Jo Estill, “herkesin güzel bir sesi olduğuna” ve bu güzelliğin sesin hareketli kısımlarını ve onları nasıl kontrol edeceğimizi anladığımızda ortaya çıkabileceğine inanıyordu. Bu uğurda Estill Voice Training, Estill Voice Ses Eğitimi’ni vererek hem sesi daha iyi kullanmaya yönelik bilgi veriyor hem de profesyonellerin başkalarının sesini daha iyi kullanmaları için rehberlik etmesini sağlıyor.

Kaynakça:https://www.ohniww.org/voice-muscle-tension-dysphonia/