Sınıfımdaki Otizmli Öğrencilere Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Sınıfımdaki Otizmli Öğrencilere Nasıl Yardımcı Olabilirim?

2020’de ABD’deki yaklaşık 54 çocuktan 1’ine otizm spektrum bozukluğu (ASD) teşhisi kondu. Bu istatistik, sınıflarımızın her zamankinden daha çeşitli olacağını gösteriyor. Otizmli ve diğer öğrenme güçlükleri olan öğrencilerimizin kendilerini kabul edilmiş hissetmelerini istiyorsak, mümkün olduğunda kapsayıcı bir sınıf oluşturmalıyız. Bunu yapmak için nasıl öğrettiğimizi, etkileşim kurduğumuzu ve öğrenme ortamını nasıl oluşturduğumuzu incelememiz gerekir.

Otizmli öğrencileri başarıya hazırlamak ve elverişli ortamlar yaratmak için uygulayabileceğiniz dört strateji :

1. Otizmli öğrencilere taklidi / imitasyon yapmayı öğretin

Taklit, öğrencilerin bilgi ve iletişim becerileri kazanmalarına yardımcı olur. Yine de, Davis, California Üniversitesi’nden uzmanlar, otizmli öğrencilerin sıklıkla taklitte zorluk yaşadıklarını öne sürüyorlar. Öğrencilerin taklit etmeye aşina olmalarına ve taklit etmeye açık olmalarına yardımcı olmak için, övgü ya da en sevdikleri oyuncak gibi olumlu bir pekiştireç sunarak başlayabilirsiniz. Hareketinizi her taklit ettiklerinde, devam etmeleri için onları motive etmek için olumlu pekiştireç kullanın.

Pratik ve sabırla öğrenciler, sözlü talimatlarınıza karşılık gelen eylemleri bağımsız olarak sergileme konusunda ilerleme kaydedeceklerdir. Öğrencilere spor etkinliklerine ve oyunlara nasıl katılacaklarını öğretmek, sınıfa katılım düzeylerini ve akranlarıyla ilişkilerini geliştirmek için de taklidi/imitasyon yöntemini kullanabilirsiniz.

Öğrenme sosyal bir bağlamda gerçekleşir. Diğer bir strateji, öğrencilerin otizmli arkadaşlarına uygun eylemleri ve sosyal davranışları modellemelerini sağlamaktır. Bu uygulama, diğer öğrencilerin empatisini geliştirir ve özel ihtiyaçları olan öğrencilerle güçlü ilişkiler kurmalarına yardımcı olur.

2. Otizmli ve diğer öğrenme güçlükleri olan öğrencileri desteklemek için yeni teknolojileri kullanın

Teknoloji, öğretme şeklinizi ve otizmli öğrencilerin öğrenme şeklini değiştirir. Teknoloji, ikinci bir öğretim arkadaşı gibi fayda sağlayabilir ve sınıf yönetimi becerilerinizi geliştirebilir. Şimdi de teknolojinin öğrencilere, onların bakım verenlerine ve bize nasıl fayda sağlayabileceğini keşfedelim.

Otizmli öğrenciler, fark edemediğimiz sesler karşısında şaşkına dönebilir. Öğretmenleri sınıfın gürültü seviyeleri hakkında bilgilendirecek olan ses takip cihazları kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu, aşırı duyarlı öğrenciler krize girmeden önce gürültü seviyelerini azaltmak için zamanında değişiklikler yapmanıza yardımcı olur. Sınıftaki belirli durumlarda öğrenciler bağımsız bir şekilde çalışırken gürültüye engel olan kulaklıkları kullanabilirler.

Otizm dahil özel ihtiyaçları olan çocuklar için tabletler ve el tipi dokunmatik cihazlar da faydalı olabilir. Görsel öğrenmede güçlük çeken çocukların becerilerini geliştirmeleri için yollar sağlayabilirler. Otizmli çocuklar için özel olarak tasarlanmış birçok uygulama vardır. Bu uygulamalara buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji, iyi kullanılırsa ve gereğinden fazla güvenilmezse, sınıfları ve öğrencilerin hayatlarını anlamlı ve zenginleştirici hale getirebilir.

3. Rahat bir sınıfın otizmli öğrenciler üzerinde büyük etkisi olabilir

Otizmli öğrenciler duygularını ifade etmekte veya sözel olarak tarif etmekte zorlanabilirler ve bu da yaşadıkları duyguyla baş etmekte oldukça zorlanmalarına neden olabilir. Aşırı uyarılmış hissederlerse kendilerine ve sınıf arkadaşlarına da zarar verebilirler. Öğrencilerin duygularıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için sınıfınızda bir sakinleşme köşesi oluşturun. Sakinleşme köşesi, öğrencilerinizin ihtiyaç duyduğu araçları içermelidir. Doğru araçları kurmak deneme yanılma gerektirir, bu nedenle öğrencileriniz önerdiğiniz şeyi kullanmıyorsa cesaretiniz kırılmasın.

Sakinleşme köşesi için fikirler:

  • Stres çarkları
  • Sanat ve yazı malzemeleri
  • Nefes teknikleri
  • Yoga matları ve yastıkları
  • Bol görsel destekler
  • Kitaplar

Öğrencilere streslerini ve hayal kırıklıklarını rahatlatmak için ne yapmak istediklerine karar vermeleri için seçenekler sunun. Alternatif olarak, evde kullandıkları araçları öğrenmek ve onları sakinleşme köşenize entegre etmek için aileleriyle görüşün. Sakinleşme köşesi, sınıftaki herkese yarar sağlar; öğrencileri farkındalık stratejilerine maruz bırakarak sosyo-duygusal yeterliliklerini artırır.

Sakinleşme köşesinin dekoru ve konumu, bu köşenin başarısı için çok önemlidir. Mümkün olduğunca, öğrencileri sakinleşme köşesini tasarlamaya yardımcı olmaya davet edin ve nerede olması gerektiğine karar verin. Bunu yapmak, aidiyet duygusunu geliştirir ve öğrencileri bunu kullanmaya teşvik eder. Son olarak, sakinleşme köşenize sınırlar ekleyin. Öğrencilere orada ne kadar kalabileceklerini bildirmek için bir zamanlayıcı/sesli uyarı ayarladıktan sonra sakinleşme köşesinin faydasını fark edeceksiniz. Ayrıca öğrencileri sakinleştirme rutinleri boyunca yönlendirmek ve sınıfa ne zaman dönmenin uygun olduğunu anlamalarına yardımcı olmak için görseller kullanın.

4. Öğrencileri katılıma teşvik eden örnek öğrenci

Bazı sınıflarda, sınıf tartışmalarına hakim olan küçük bir öğrenci grubu olacaktır. Bu fenomeni değiştirmek, otizmli ve diğer öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin fikirlerini ifade etmeye teşvik etmek için konuşmayı başlatman öğrencileri deneyin. Konuşmayı başlatanlar, öğrencilerin tüm sınıfa konuşurken özgüvenlerini artırarak konuşmalarını yapılandırmalarına olanak tanır.

Konuşmayı başlatırken kullanılabilecek araç cümleler :

  • Katılmıyorum…
  • Hissediyorum…
  • Merak ediyorum eğer …
  • Bu kavramı kullanmaya ne dersiniz…

Özetlemek gerekirse, öğretimde herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur. Otizmli öğrencilere ev sahipliği yapmak ve öğrenme yolculuklarında desteklenmiş hissetmelerine yardımcı olmak istiyorsak, aileleriyle işbirliği yapmalı ve onları neyin ilgilendirdiğini ve dikkatlerini dağıtan şeyleri bulmalıyız. Ayrıca, otizmli öğrencilere nasıl öğrettiklerini geliştirmek için hangi kaynakları ve mesleki gelişim eğitimini kullandıklarını ve aldıklarını öğrenmek için bölgenizdeki diğer öğretmenlerle ortak olabilirsiniz. Bazen paylaştıkları bilgi ve deneyimler, karşılaştığınız zorluklara yeni bakış açıları ve canlandırıcı çözümler geliştirmenize yardımcı olabilir. İlk denemenizde başarılı olamayabilirsiniz ama pes etmeyin!

 

Kaynak

Bu makale DİLGEM tarafından çevrilmiştir. Makalenin orjinal metnine buradan ulaşabilirsiniz. Makale Isabelle Eng tarafından yazılmıştır. Isabelle Eng, Singapur’da Ulusal Erken Çocukluk Gelişimi Enstitüsü’nde öğretim görevlisidir. Isabelle, öğretmenlerin teknik bilgisinin ve karakter özelliklerinin öğrencilerin eğitim kalitesini etkilemede çok önemli bir rol oynadığına inanıyor. Isabelle, Dil ve Okuryazarlık alanında uzmanlaştığı Harvard Eğitim Enstitüsü’nden Eğitim Yüksek Lisans Derecesine sahipti