Teleterapiyle İlgili Yanlış Bilinen 4 Şey

Teleterapiyle İlgili Yanlış Bilinen 4 Şey

Her geçen gün dünya giderek küçülüyor. Teknolojinin gelişimi ve internet kullanımının giderek yükselen artışıyla artık herkese ve her şeye istediğiniz yerden ulaşmak mümkün. Terapi de buna dahil.

Özellikle evden çıkmanın yasak olduğu bu sosyal mesafe döneminde pek çok kişi, haklı olarak, ellerinden geldikçe yüz yüze terapi yerine evlerinden katılabilecekleri teleterapi yöntemini tercih ediyor. Online terapi danışanlara evlerinin konforunu sunuyor, size en iyi uyan terapisti bulabilmeniz için geniş bir terapist havuzu sağlıyor ve yolda geçirilen süreyi sıfıra indirerek size istediğiniz şeyler üzerinde harcayacak daha çok zaman veriyor.

Tüm bunlara ek olarak online terapi mesafe, sağlık sorunları, terapi için uygun zaman ayarlayabilme problemleri yaşayan yetişkinlere ve çocuklara  ihtiyaç duydukları desteğe erişim şansı veriyor. Ancak her şey gibi online terapilerinde olumsuz yönleri var. Terapist ve danışan arasındaki fiziksel mesafe gibi.

Her iki tarafta aralarında bu kadar uzaklık varken terapinin doğru bir şekilde uygulanıp uygulanamayacağı konusunda endişeli olabilir. Bu kısıtlamalara ek olarakt terapideki dijitalleşme danışanlara ve terapistlerde bazı sorular ve endişeler uyandırıyor. Bizde online terapi konusundaki endişeleriniz biraz olsa da gidermek amacıyla sizlerle teleterapi ile ilgili doğru olarak bilinen yaygın yanlışları ve bu konularla ilgili gerçekleri paylaşmaya karar verdik.

 

Teleterapiyle İlgili 4 Yaygın Yanlış Bilgi

Yanlış Bilgi: “Çocuklar teletarapiye uygun değildir.”

Eğer çocuklarla ve aileleriyle çalışıyorsanız ebeveynler, özellikle küçük çocukların online terapi için çok genç olduğunu söyleyebilir. Bu gibi durumlarda erken müdahalenin önemini hatırlayın ve genç çocukların terapisinde ailelerin e-yardımcı olarak çocuğun yapması gereken egzersizlere yardımcı olabileceğini unutmayın.

Özellikle 0-3 yaş arası çocuklara ihtiyaçları olan desteği verebilmek için terapist ve aile birlikte çalışarak gelişime yardımcı olabilecek etkinlikler ve oyunlar belirleyebilir. Bu aktiviteler çocuk gelişimini desteklemek için aile tarafından uygulanabilir.

 

Yanlış Bilgi: “Teleterapi işe yaramıyor. “

Teleterapinin işe yaramadığını destekleyen bilimsel bir veri veya bir araştırma olmanakla birlikte online terapiler ile ilgili yapılan araştırmalar online yapılan ergoterapi, fizk terapi, konuşma terapisi ve psikoterapi gibi uygulamaların doğru yapıldığı sürece yüz yüze terapiler kadar etkili olabileceğini destekliyor.

Tabiki teleterapi modelinden fayda sağlayamayan kişiler olabilir, ancak aynı şey yüz yüze terapiler içinde geçerli. Bir terapistin öğrendiği ilk şeylerden biri iyileşmek istemeyen birine yardım edemeyeceğinizdir. Terapi danışanın ve terapistin ortak çalıştığı bir süreçtir. Bu sürecin başarılı olması için iki tarafında danışanın gelişimi üzerinde çalışması gerekir. Eğer danışan gereken çabayı göstermezse ya da kendisini geliştirmek, iyileşmek, istemiyorsa terapi türü pek bir fark yaratmaz. O kişi ister yüz yüze destek alsın, ister online yine de fazla bir gelişlme göstermez.

 

Yanlış Bilgi:Terapinin uygulanmasında yardıma ihtiyacı olan müşteriler teleterapi için uygun değildir.”

Bazı terapiler danışana işlevsel yardım etmenizi gerektirir. Bu kesinlikle online terapi almaya engel değildir. Bu gibi durumlarde yardıma “e-yardımcılar” yetişir. E-yardımcı ebeveyn, kardeş, öğretmen, bakıcı, v.b. kişiler olabilir. Yardımcılar terapistin direktiflerine uyarak danışana ihtiyaçları duyan işlevsel yardımı sağlar. Bu sistem hem yardımcıların danışana nasıl destek verebileceği hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar hem de terapi sürecini kolaylaştırır.

Her ne kadar teleterapi kulağa normal terapiden farklı gelse de yeterli tecrübeyi kazandığınızda teleterapinin normal terapiden çok da farkı olmadığını görürsünüz. Yüz yüze terapi ile online terapi arasındaki farkları azaltmak için yapmanız gereken tek şey yaratıcılığınızı kullanarak kalıpların dışında düşünmek.

 

Yanlış Bilgi: “Terapi online yapıldığında bütün terapi süreçleri ekrandan yapılır.”

Terapi online olarak uzaktan yürütülse bile ne terapi ne de terapist ekranla sınırlı değildir. Materyaller hem yüz yüze hem de online terapide önemli bir yer tutar. Teletherapy esnasında danışanın materyale ihtiyacı varsa seans öncesi terapist tarafından ihtiyaç duyulacak şeylerle ilgili bir liste verilir. Terapi materyellerini kullanmak danışanın terapi sürecine katılımını arttırır.

 

Kaynakça

Bu makale Klinik Psikolog Ezgi Selen Kahraman tarafından yazılmıştır. Selen Kahraman psikoloji lisans eğitimini Kanada’daki York Üniversitesi’nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini İngiltere’deki Swansea Üniversitesi’nde yapmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi ve Çözüm Odaklı Terapide uzmanlaşan Selen Kahraman şu anda DiLGEM’de klinik psikolog olarak çalışmaktadır.