Temel Konuşma Terapisi Aktiviteleri ve Teknikleri

Temel Konuşma Terapisi Aktiviteleri ve Teknikleri

Sıcaklığı test etmek için ayak parmağını havuza sokan biri misiniz yoksa kafa üstü dalmayı mı tercih edersiniz? Teknik jargon ilk başta imkansız görünebilir, ancak konuyla ilgili bulabildiğiniz her şeyi okumaya devam ederseniz, sonunda sizin için bu kolay bir şey haline gelecektir. Çocuğunuzun dil ve konuşma terapisti (DKT) asıl işi yapacak olan olsa da, çocuğunuz evde sizinle birlikte konuşma terapisi etkinlikleri yapmaktan büyük fayda görebilir. Gelişimini hızlandırarak konuşma bozukluğunu daha da erken atlatmasını izleyebilirsiniz. Sözü daha fazla uzatmadan, çocuğunuzun DKT’sinin onunla kullanabileceği yaygın konuşma terapisi etkinliklerinden ve tekniklerinden bazılarını burada bulabilirsiniz. Her çocuğun ve her DKT’nin farklı olduğunu unutmayın, bu nedenle çocuğunuz için en iyi konuşma terapisi etkinlikleri hakkında DKT’nize danışın.

Duyusal Geribildirim

Temel bir konuşma terapisi tekniği, duyusal geribildirimin kullanılmasıdır. Oldukça basit, çocuğunuzun çıkardığı seslerin ve bunları nasıl ürettiğinin daha fazla farkına varmasına yardımcı olur. Örneğin, DKT işitsel geribildirim kullanabilir. Çocuğunuzun seslendirmelerinin bir örneğini kaydedebilir ve oynatabilir. Daha sonra, farkı duyabilmesi için aynı seslerin doğru telaffuz edilmiş bir kaydını çalardı. Çocuğunuz ayrıca görsel geribildirimden veya kendisinin veya başkalarının ses çıkardığını izlemekten yararlanabilir.

Dokunsal geri bildirim de önemlidir. Doğru artikülasyon, dilin ve diğer ağız yapılarının doğru yerleştirilmesini gerektirir. Ancak, örneğin bir çocuğa dilini belirli bir şekilde yerleştirmesini öğretmek çoğu zaman zor olabilir. Bunun yerine, onunla Konuşma Arkadaşları araçlarını kullanmayı deneyin. Bunlar, dil için bir hedef sağlamak üzere ağza yerleştirilen, bireysel seslere göre özelleştirilmiş cihazlardır.

Artikülasyon Konuşma Terapisi Etkinlikleri

Dokunsal geri bildirime ek olarak, çocuğunuzun konuşma terapisti, belirli sesleri telaffuz etmesine yardımcı olmak için artikülasyon için diğer konuşma terapisi etkinliklerini kullanacaktır. DKT bir kelimeyi açıkça belirtebilir ve çocuğunuzdan onu tekrar etmesini isteyebilir. Bu, çocuğunuza bol bol pratik yapmak için birden çok kez yapılacaktır.

Oyunlar genellikle çocuğu artikülasyon alıştırmalarına dahil etmek için kullanılır. Örneğin, konuşma terapisti çocuk ile fasulye torbası fırlatma oyunu oynayabilir. Çocuk bir fasulye torbasını her fırlattığında, üzerinde çalıştığı hedef sesle belirli bir kelimeyi telaffuz etmelidir. Evde çalışmak için benzer konuşma terapisi etkinlikleri hakkında DKT ile konuşabilirsiniz.

Oral Motor Terapi Teknikleri

Bazı konuşma bozuklukları, oral motor kasların zayıf manipülasyonu ile karakterizedir. Bu, çocuğunuzun sadece konuşmasına değil, yutma ve beslenme yeteneklerine de müdahale edebilir. Kas tonusunu iyileştirmek için oral motor egzersizleri ve yüz masajı kullanılabilir. Konuşma terapisti, sözlü farkındalığı artırmak için çeşitli doku ve sıcaklıktaki yiyecekleri tanıtmaya da çalışabilir. Oral motor terapi teknikleri tipik olarak hareketleri seslerle eşleştiren konuşma terapisi etkinliklerini vurgular. Örneğin, çocuğunuzdan “o” sesini çıkarırken dudaklarının yuvarlanmasına çok dikkat etmesi istenebilir.

Dil Müdahalesi

Konuşma ve dil bozuklukları, bir çocuğun yalnızca net bir şekilde ifade etme yeteneğini değil, aynı zamanda dili anlama ve kendini uygun şekilde ifade etme yeteneğini de etkileyebilir. Bazı çocuklar düşüncelerini kelimelere dökmekte, takip etmekte, yol tarifi vermekte ya da bir hikaye anlatmakta zorlanabilirler. Çocuğunuzun DKT’si kitaplar, rol yapma oyunları ve benzeri konuşma terapisi etkinlikleri kullanarak dil edinimini teşvik edecektir. Çocuğunuz tam cümleler kurmaya, yeni kelimeler edinmeye veya başı, ortası ve sonu olan bir hikaye anlatmaya çalışabilir. Her zaman olduğu gibi, dil müdahalesi için evde yapılacak konuşma terapisi etkinliklerini DKT’ye sormayı unutmayın. American Journal of Speech-Language Pathology’de yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, ebeveynin dil müdahalesine katılımının çocuğun gelişimi için kritik olduğu sonucuna varmıştır.

Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.