Travmatik Beyin Hasarı İşitme ve Dengeyi Nasıl Etkiler?
Travmatik beyin hasarının gücü (sarsıntı ya da kafa travması olarak da bilinir); iç kulağın hassas kemiklerine zarar verebilir ya da yer değiştirebilir, kulak zarını yırtabilir ve beynin işitsel işlemden sorumlu kısımlarını bozabilir. Bir ya da iki kulakta kalıcı bir zil, vızıltı veya tıslama sesi oluşabilir ve bazı TBI hastaları ayrıca sese aşırı duyarlılık olan hiperakuzi bildirebilir. Ek olarak, iç kulaktaki yaralanmalar, başınızın konumu hakkında beyne sinyaller gönderen küçük sıvı dolu kanallardan oluşan vestibüler sistemi etkileyebilir. Vestibüler sistemin parçalarının yerinden oynaması, mekansal oryantasyon bozukluğuna, baş dönmesine, adım atmada veya mesafeleri belirlemede zorluğa ve çevrenizin hareket halinde olduğu hissine yol açar.
Ne Kadar Yaygındır?
CDC, her yıl yaklaşık 1,6 ila 3,8 milyon travmatik beyin yaralanmasının, temas sporları ve diğer eğlence etkinliklerinden kaynaklandığını tahmin ediyor. Bu yaralanmaların %50’ye yakını işitme kaybı ya da ani başlangıçlı tinnitus içermektedir. Travmatik beyin hasarları, özellikle futbolcular arasında yaygındır. Yaşlılarda düşmeler, özellikle kan inceltici ilaçlar kullanıldığında ciddi olabilen travmatik beyin hasarlarının önde gelen nedenidir.
İşitme Kaybı Kalıcı mı?
Travmatik beyin hasarlarından kaynaklanan çoğu işitme kaybı vakası birkaç ay içinde kendi kendine iyileşir. Beyin iyileştikçe, işitsel işlemleme de iyileşir. Bir kemik kırığı meydana geldiyse veya yer değiştirdiyse düzeltici cerrahi genellikle sorunu çözecektir. Nadiren, koklea onarılamaz şekilde hasar görür ve travmatik beyin hasarından kaynaklanan işitme kaybı kalıcı hale gelir. Ancak bu nadirdir.
Tedavi
Travmatik bir beyin hasarı hemen tedavi edilmelidir. Hematom ya da beyinde kanama riski nedeniyle, hasarın boyutunu değerlendirmek için görüntüleme testleri gereklidir. Kulak yaralanması fiziksel ise, bu genellikle bir CT ya da MRI taramasından sonra ortaya çıkar. Nörolojik nedenleri teşhis etmek biraz daha zordur, ancak bir odyolog tarafından yapılan kritik bir değerlendirme ile tanımlanabilir. Travmatik beyin hasarından etkilendiyseniz ve işitme veya dengenizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir odyologtan randevu alınız. Tedavi seçeneklerinizi belirlemenize yardımcı olacak bir dizi test yapacaklardır.
İşitme ve denge, iletişim kurma yeteneğimizin ayrılmaz bir parçası olduğu için, travmatik beyin hasarından sonrası işitme kaybı ile bilişsel bozulmaları ayırt etmek önemlidir.
Önlemler
Travmatik beyin hasarlarını önlemek için, potansiyel olarak tehlikeli sporlar yaparken ve bisiklete binme, kaykay, ata binme gibi eğlence etkinliklerinde bulunurken her zaman kask veya diğer koruyucu başlıkları kullanınız. Araç sürerken ya da araç kullanırken daima emniyet kemerini takınız. Önlemler her zaman travmatik beyin hasarından kaynaklı işitme kaybına karşı en iyi korunma olacaktır.
Makalenin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.
Diğer makalelerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.