Yorgun Hissetmek: 10 Tıbbi Neden

Yorgun Hissetmek: 10 Tıbbi Neden

Hepimiz zaman zaman uyku ve dinlenme ile rahatlayabilen yorgunluk yaşarız. Bitkinlik, yorgunluğun genellikle çok fazla  olduğu ve uyku yada dinlenme ile azalmadığı zamandır.Kanser veya felç gibi herhangi bir ciddi hastalık veya tıbbi tedavilerden sonra iyileşmek sizi yorgun hissettirebilir. Ancak bunların dışında diğer hastalıklar da kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. 


Yorgunluğa veya Bitkinliğe Neden Olan 10 Sağlık Durumu

Anemi

Sürekli bitkin hissetmenin en yaygın tıbbi nedenlerinden biri demir eksikliği anemisidir. Tipik olarak, hiçbir şey yapmak istemediğinizi hissedersiniz, kaslarınız ağırlaşır ve çok çabuk yorulursunuz.

Ağır ağdet gören kadınlar ve hamile kadınlar özellikle anemiye yatkındır. Ancak, ülser veya steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) almak gibi mide ve bağırsaklarla ilgili problemlerin daha olası olduğu durumlarda erkekleri ve menopoz sonrası kadınları da etkileyebilir.

B12 vitamini veya folat eksikliği anemisi ile aşırı demir yükleme bozukluğu (hemokromatoz) da yorgunluğa neden olabilir. Bu, 30 ila 60 yaş arasındaki erkek ve kadınları etkileyen nispeten nadir kalıtsal bir durumdur.


Uyku Apnesi

Uyku apnesi, uyku sırasında boğazınızın daralması veya kapanması ve tekrar tekrar nefesinizin kesilmesi durumudur. Bu, yüksek sesle horlamaya ve kanınızın oksijen seviyelerinde bir düşüşe neden olur. Nefes almada zorluk, gece sık sık uyanmanız ve ertesi gün kendinizi bitkin hissetmeniz anlamına gelir. Kilolu orta yaşlı erkeklerde en yaygın olanıdır. Alkol ve sigara içmek durumu daha da kötüleştirir. 


Az Çalışan Tiroid 

Az çalışan bir tiroid bezi, vücudunuzda çok az tiroid hormonu (tiroksin) olduğu anlamına gelir. Bu sizi yorgun hissettirir. Ayrıca kilo almanız, ağrıyan kaslarınız ve kuru cildiniz olması muhtemeldir. Kadınlarda en yaygın olanıdır ve yaşlandıkça daha sık olur. Doktorunuz kan testi yaparak az çalışan tiroidi teşhis edebilir.


Çölyak Hastalığı

Bu, bağışıklık sisteminin glütene tepki vermesinin neden olduğu ömür boyu süren bir hastalıktır. Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir ve makarna, ekmek, kek ve tahıl gevrekleri gibi gıdalarda bulunur. Araştırmalar bu hastalığa sahip birçok kişinin hastalığa sahip olduklarını bilmediğini gösteriyor. Çölyak hastalığının yorgunluk dışında diğer belirtileri ishal, şişkinlik, anemi ve kilo kaybıdır. Doktorunuz çölyak hastalığınız olup olmadığını kontrol etmek için kan testi yapabilir.

Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu (miyaljik ensefalomiyelit veya ME olarak da bilinir), en az 4 ay süren şiddetli ve engelleyici yorgunluktur. Kas veya eklem ağrısı gibi başka semptomlar olabilir.

Şeker Hastalığı

Tip 1 ve tip 2 diyabetin ana semptomlarından biri çok yorgun hissetmektir. Diğer önemli semptomlar çok susamış hissetmek, çok idrara çıkmak (özellikle geceleri) ve kilo kaybıdır. Diyabet semptomlarınız olabileceğini düşünüyorsanız, bir doktor ile konuşun.

Glandüler Ateş

Glandüler ateş, ateş, boğaz ağrısı ve şişmeyle birlikte yorgunluğa neden olan yaygın bir viral enfeksiyondur. Çoğu vaka gençlerde ve genç erişkinlerde olur. Semptomlar genellikle 4 ila 6 hafta içinde düzelir, ancak yorgunluk birkaç ay daha devam edebilir.

Depresyon

Depresyon sizi çok üzdüğü gibi, enerjinizin tükenmiş hissetmesine de neden olabilir. Uyumakta zorlanabilirsiniz veya sabah erken uyanmanıza neden olabilir, bu da gün içinde kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olur.

Huzursuz Bacak Sendromu

Bu, geceleri sizi uyanık tutabilecek, bacaklarınızı hareket ettirmek için ezici bir dürtü hissettiğiniz zamandır. Ayrıca bacaklarınızda hoş olmayan bir his veya derin bir ağrı olabilir. Bacaklarınız gece boyunca kendiliğinden sarsılabilir. Belirtileriniz ne olursa olsun uykunuz bölünecek ve kalitesiz olacağı için gün boyunca kendinizi çok yorgun hissedeceksiniz

Kaygı

Endişeli hissetmek bazen tamamen normaldir. Ancak bazı insanlar, günlük yaşamlarını etkileyecek kadar güçlü, sürekli kontrol edilemeyen kaygı duygularına sahiptir. Doktorlar buna yaygın anksiyete bozukluğu diyor. Erkeklerden biraz daha fazla kadını etkileyen yaygın bir durumdur. YAB olan kişiler endişeli ve sinirli hissetmenin yanı sıra genellikle yorgun hissetmektedirler.

Kaynakça

Bu makale National Health Service (NHS) tarafından yazılmıştır. Orijinal metni buradan okuyabilirsiniz.