Bu seminerle ilgili detaylı bilgi almak ve bir sonraki seminer için yerinizi ayırtmak için aşağıda yer alan iletişim formunu kullanarak DİLGEM uzmanlarına ulaşabilirsiniz.
# | Tarih | İçerik | Süre |
---|---|---|---|
1 | Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu 24.04.2024- 20:30/22:30 | 120dk |
DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition), Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayımlanan ve psikiyatrik bozuklukların tanımlanması, sınıflandırılması ve tanı kriterlerinin belirlenmesi için kullanılan bir kılavuzdur. DSM-5'e göre Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellikle karakterize edilen bir nörogelişimsel bozukluktur. DEHB, çocukluk çağında başlar ve yetişkinliğe kadar devam edebilir. Bu bozukluk, bireyin akademik, iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir.
A. Dikkat Eksikliği: Altı (veya daha fazla) aşağıdaki belirtilerden en az altısı en az altı ay boyunca, bireyin gelişimsel düzeyine uygun olmayan bir derecede sıklıkta ve şiddette görülmelidir:
B. Hiperaktivite ve Dürtüsellik: Altı (veya daha fazla) aşağıdaki belirtilerden en az altısı en az altı ay boyunca, bireyin gelişimsel düzeyine uygun olmayan bir derecede sıklıkta ve şiddette görülmelidir:
C. Bu belirtiler, en az iki farklı ortamda (örneğin, okulda ve evde) gözlemlenmelidir.
D. Belirtiler, sosyal, akademik veya işlevsel alanlarda açık bir bozulmaya neden olmalıdır.
E. Belirtiler, başka bir zihinsel bozuklukla daha iyi açıklanamamalıdır.
DEHB tanısı, kapsamlı bir değerlendirme sürecini gerektirir. Bu süreç, bireyin tıbbi, eğitim ve aile geçmişinin yanı sıra, öğretmenler ve aile üyeleri gibi diğer kaynaklardan toplanan bilgileri de içerir. Tanı, genellikle çocuk psikiyatristleri, psikologlar veya diğer sağlık profesyonelleri tarafından konulur.
Uzm.Dr. Hazal Tonya, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Hekimidir. Tıp fakültesini eğitimini 2009-2015 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde aldıktan sonra 2016-2021 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanında uzmanlık eğitimini tamamladı. Bu eğitim süreci boyunca bebek, çocuk ve ergenlik dönemi ruhsal, zihinsel ve davranışsal sorunlarına dair çok sayıda hasta ve danışan görerek poliklinik hizmeti verdi. 2021 yılında pandemi döneminde çocuklardaki ruhsal problemlerle ilgili tezini tamamladıktan sonra uzman doktor ünvanını aldı. Ardından Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 2021-2023 yılları arasında mecburi hizmetini yaptı. 2023 yılında İzmir’de kendi kliniğinde danışan ve hasta görmeye başlamıştır.
Dr. Abdülkadir Özbek Psikodrama Enstitüsü’den Psikodrama terapistliği eğitimi (ko-terapistlik), Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR terapisi eğitimlerini aldı. Genel tedavi yaklaşımı olarak çeşitli psikoterapi yöntemlerini, anne baba eğitimlerini ve gerekli durumlarda ilaç tedavilerini kullanmaktadır.
İlgilendiği başlıca alanlar; Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü (disleksi) ve otizm gibi nörogelişimsel bozukluklar, sınav anksiyetesi, panik atak, kaygı bozuklukları, sosyal fobi, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, ergenlik dönemi ve kimlik bocalaması, ebeveyn-çocuk ilişkisinde yaşanan zorluklar.