Türkçe Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemi (TADİS) Sertifika Programı

  • Dr. Ertan Görgü
  • 16/10/2022 09:30
  • 4s 0dk
  • tr
  • Online Seminerler
+KDV

Bu seminerle ilgili detaylı bilgi almak ve bir sonraki seminer için yerinizi ayırtmak için aşağıda yer alan iletişim formunu kullanarak DİLGEM uzmanlarına ulaşabilirsiniz.

Paylaş Paylaş

# Tarih İçerik Süre
1Türkçe Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemi (TADİS) 16/10/2022 09.30-13.30240dk

“Tadis” programı konuşamayan ve iletişim problemleri yaşayan nöroçeşit/farklı gelişen bireyler için tasarlanmış bir “alternatif iletişim” sistemidir. Bir tablete, cep telefonuna ya da bilgisayara indirilerek kullanılan program resimlerin seslendirilmesinden oluşmuştur. Tadis sayesinde konuşma sorunları yaşayan bireyler isteklerini daha önceden seslendirilmiş resimlere dokunarak ifade edebilme olanağına sahip olurlar.

Tadis’in en önemli özelliği, Türkçe dil kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmış olmasıdır. Tadis, Türkçe ilk alternatif ve destekleyici iletişim sistemidir. Tadis’i kullanan kişiler hata yapmadan dili öğrenme şansı yakalarlar. Programda seslendirilmiş 1.000 adet resim bulunmaktadır. Programda bir eğitimci kontrol paneli bulunmaktadır, bu sayede eğitimciler çocukların kullanmasını istediği ya da istemediği resimleri buradan ekleyip çıkarabilir ya da yeni resimler ekleyebilirler. Program istendiği zaman resim çekebilme ve bu resme yazı ve seslendirme ekleyebilme olanağına sahiptir.

Tadis’i ellerini kullanmakta zorlanan bireyler göz takip sistemiyle kullanabilmektedir. Göz takip sistemi için bize ulaşabilirsiniz. Tadis’e farklı kullanıcılar tanımlamak mümkündür ve her bir kullanıcının performans ölçümü alınabilmektedir. Programın etkililiği 5 farklı araştırmada gösterilmiştir.

Alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri The National Clearinghouse on Autism Evidence and Practice (NCAEP) tarafından kanıt temelli uygulamalar statüsüne alınmıştır. Alternatif ve destekleyici iletişim sistemlerini kullanan çocukların iletişim becerileri, dili anlama becerileri artmakta ve en önemlisi ifade edici dil becerileri (konuşma) başlamaktadır. Ayrıca davranış sorunların da azalma görülmektedir.

Program konuşamayan ya da konuşma sorunları olan; otizmli, down sendromlu, serebral palsili, zihinsel engelli çocuk ya da yetişkinlerde kullanılabilir. 

Bu programa katılabilmek için TADİS uygulamasını indirmeniz gerekmektedir.

Dr. Ertan Görgü

Lisans eğitimini 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünde, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Marmara Üniversitesinde erken çocukluk eğitimi alanında tamamlamıştır. Uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi ve Otizm Araştırma ve Uygulama Merkezinde araştırmacı olarak çalışmaktadır. Erken müdahale, otizm, alternatif iletişim sistemleri çalışma alanlarını oluşturmaktadır.

SKU-