Yürütücü İşlevler: Çoklu Bağlam Yaklaşımı

  • Prof. Dr. Joan Toglia PhD, OTR/L, FAOTA,
  • 17/10/2022 20:00
  • 6s 0dk
  • tr, en
  • Online Seminerler
+KDV

Bu seminerle ilgili detaylı bilgi almak ve bir sonraki seminer için yerinizi ayırtmak için aşağıda yer alan iletişim formunu kullanarak DİLGEM uzmanlarına ulaşabilirsiniz.

Paylaş Paylaş

# Tarih İçerik Süre
1Yürütücü İşlevler: Çoklu Bağlam Yaklaşımı 1. Gün 17/10/2022 20.00-23.00180dk
2Yürütücü İşlevler: Çoklu Bağlam Yaklaşımı 2. Gün 18/10/2022 20.00-23.00180dk

Yürütme İşlevleri (EF), yaşam aktivitelerine katılım, olumlu sonuçlar ve yaşam kalitesi için kritik öneme sahip birbiriyle ilişkili bilişsel yetenekler kümesidir. EF, yeni, bilinmeyen veya yapılandırılmamış durumlara uyarlanabilir yanıtlar içerir ve beceri kazanmada, öz düzenlemede, değişime uyum sağlamada ve öğrenmede kilit rol oynar. Bu 2 seanslık çalıştay (her biri 3 saat, toplam = 6 saat) yürütücü işlevlerin ve kanıta dayalı tedavi stratejilerinin güncellenmiş ve kapsamlı bir görünümünü sunar.

1.Oturum; Yürütme işlevinin ve diğer bilişsel becerilerle ve günlük işlevsel performansla ilişkisinin derinlemesine bir görünümünü sağlar. Terapistler, bilişsel hataları ve semptomları analiz etme pratiği yapacak ve tedavi planlamasının temeli olarak farklı bilişsel semptom türleri ile performans sorunları arasında ayrım yapacaklardır. Oturum 2; işlevsel faaliyetlerde öz izleme becerilerini, öz farkındalığı ve bilişsel strateji kullanımını geliştirmek için kanıta dayalı yöntemlere odaklanacaktır Çok bağlamlı tedavi yaklaşımı, bir üst bilişsel strateji tabanlı müdahale ile klinik vakalara uygulamaları tartışılacaktır. Belirli arabuluculuk yöntemleri ve yapılandırılmış bir üst bilişsel çerçevenin kullanımı gösterilecek ve gözden geçirilecektir. Bitirme sertifikası için her iki oturuma da tam katılım ve ders çalışma sayfalarının teslimi gerekmektedir. Belirli arabuluculuk yöntemleri ve yapılandırılmış bir üst bilişsel çerçevenin kullanımı gösterilecek ve gözden geçirilecektir. Bitirme sertifikası için her iki oturuma da tam katılım ve kurs çalışma sayfalarının sunumu gerekmektedir.

1.OTURUM: Biliş, Performans ve Yürütme İşlevine Genel Bakış

Bu oturum, yönetici işlev becerilerine odaklanarak yaşam süresi boyunca bilişe genel bir bakış sağlar. Yönetici işlev becerileri, yaşam boyu yaşam aktivitelerinde başarının güçlü bir belirleyicisi olarak ortaya çıkmıştır. Örneğin, akademik sonuçlar, sosyal iletişim ve katılım, risk altındaki davranışlar, günlük yaşamın araçsal faaliyetleri, işlevsel sonuçlar, hastaneye yatışlar, yürütmenin işleyişi ile yakından ilişkilidir. EF'deki zayıflıklar, inme, TBI veya beyin tümörü, ruh sağlığı koşulları, kronik hastalıklar ve diğer birçok sağlık durumu gibi edinilmiş beyin hasarı olan gelişimsel veya öğrenme

sorunları olan çocuklarda veya yetişkinlerde görülebilir. Bu sunum, yürütme işlevinin güncellenmiş kavramsallaştırmalarını ve çok çeşitli yaş ve popülasyonlarda işlevin ve katılımın farklı yönleri üzerindeki etkisini tanımlayacak ve betimleyecektir. Yürütme işlevi (EF) becerilerinin derinlemesine gözden geçirilmesi, işlevsel bilişsel performans hatalarının yorumlanması için bir temel sağlayacaktır. Katılımcılar, performans ve tedavi planlamasının yorumlanması için bir temel olarak yazılı vaka senaryoları ve video klipler aracılığıyla, yürütücü işleyen bir çerçeve kullanarak günlük durumlarda ortaya çıkan görev hatalarını ve davranışlarını analiz etme ve yorumlama pratiği yapacaklardır. Katılımcılar, ilgilendikleri klinik popülasyonlarına kavramları uygulama fırsatına sahip olacaklar.

Bu sunudaki bilgiler, Oturum 2 için bir önkoşuldur.

1. Oturum Konu Özeti
  • Yönetici işleyişine genel bakış (EF).
  • EF'nin günlük yaşam aktivitelerine etkisi.
  • EF'nin gelişimi ve gelişimi etkileyen faktörler.
  • Yürütme işlevine ve bellek bileşenlerine, ilgili belirli yeteneklere ve günlük aktivitelerdeki örneklere derinlemesine bir bakış.
  • Klinik sunumlarda varyasyonlar.
  • Video klipler ve klinik senaryolar aracılığıyla çocuklarda ve yetişkinlerde görülen semptomların davranışların ve görev hatalarının analizi ve yorumlanmasında uygulama.
  • Bilişi, yürütme işlevlerini, öğrenmeyi ve işlemeyi etkileyen faktörler.
  • EF, duyusal işleme, motor beceriler, görsel algısal eksiklikler arasındaki ilişki.
  • Öz Farkındalık, metabiliş ve öz yeterlik.
  • Değerlendirme ve Tedaviye Etkileri.

2. OTURUM: Çoklu Metin Yaklaşımı: İşlevsel Bilişi Optimize Etmek İçin Bir Metabilişsel Strateji Müdahalesi

Bu oturum, üst bilişsel strateji eğitim yöntemlerine odaklanır ve çoklu metin yaklaşımına, farklı yaş ve popülasyonlarda yürütücü işlev açığı olanlara uygulanmasına genel bir bakış sunar. Katılımcılar, işlevsel bilişsel tedavi faaliyetlerinin seçimi, analizi ve derecelendirilmesinde yürütücü işlevler bilgisini uygulayacaklardır. Günlük faaliyetlerde strateji kullanımını ve genelleştirmeyi teşvik etmek için metabilişsel strateji teknikleri tanıtılacaktır. Belirli arabuluculuk yöntemleri ve çocukların veya yetişkinlerin bilişsel belirtileri veya davranışları kendi kendine izlemelerine, düzenlemelerine veya yönetmelerine yardımcı olmak için yapılandırılmış bir üst bilişsel çerçevenin kullanılması tartışılacaktır. Bu yaklaşımın diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılması ele alınacaktır.
2. Oturum Konu Özeti
  • Bilişsel rehabilitasyona ve kanıtlara genel bir bakış.
  • Çoklu metin yaklaşımı ve stratejiye dayalı müdahale.
  • Yürütme işlevini desteklemek veya geliştirmek için stratejiler.
  • Yürütmenin işleyişini ve genellemesini teşvik etmek için işlevsel bilişsel faaliyetler.
  • Üst bilişsel bir çerçeve.
  • İstemlerin türleri; yönlendirilmiş sorular ve arabuluculuk yöntemleri.
  • Profesyoneller arası iş birliği.
  • Klinik problemlere ve vaka senaryolarına ilkeleri uygulama pratiği.
  • Tedavi tekniklerinin birleştirilmesi.
  • Özet, uygulama önerileri ve tartışma.

Prof. Dr. Joan Toglia PhD, OTR/L, FAOTA,

Joan Toglia PhD, OTR/L, FAOTA, New York, Dobbs Ferry'deki Mercy College'da Sağlık ve Doğa Bilimleri Okulu'nda Profesör ve Fahri Dekandır. Aynı zamanda Weill Cornell Tıp Koleji'nde Rehabilitasyon Tıbbında Bilişsel Bilimlerde Yardımcı Klinik Profesördür. Dr. Toglia, Ergoterapi alanında 30 yılı aşkın deneyime sahiptir ve uluslararası alanda bilişsel eksiklikleri olan kişilerin rehabilitasyonunda lider olarak tanınmaktadır. Alanında dergi makaleleri, değerlendirmeler, kitap bölümleri ve kitaplar dahil olmak üzere 80'den fazla yayını bulunmaktadır. Ayrıca, farklı yaş ve tanı gruplarında bilişsel işlevi desteklemek ve optimize etmek için teori, değerlendirme yöntemleri ve müdahale stratejilerine odaklanan bilişsel rehabilitasyon konusunda dünya çapında 300'den fazla atölye çalışması ve konferans sunmuştur. En çok Dinamik Değerlendirme ve bilişsel rehabilitasyona Çoklu Bağlam Yaklaşımı konusundaki çalışmalarıyla tanınır.

Eğitim:

Öğretmenler Koleji, Columbia Üniversitesi
Doktora: Ölçme ve Değerlendirme, İnsani Gelişme Bölümü
Columbia Üniversitesi
M.Phil. Ölçme ve Değerlendirme, İnsani Gelişme Bölümü
Columbia Üniversitesi
M.A. Eğitim Psikolojisi, İnsan Bilişi ve Öğrenimi
New York Üniversitesi
B.S. Ergoterapi

Seminer Çıktıları

1. Oturum Seminer Çıktıları:
Katılımcılar;
  • Yürütücü işlev bozukluğunun günlük faaliyetler, sosyal katılım, psikososyal işleyiş ve sonuç üzerindeki etkisini açıklayabilecekler ve en az 3 örnek verebileceklerdir.
  • Yürütücü işleyişin 4 temel bileşenini açıklayabilecek ve her birinin klinik işlevsel bir örneğini verebileceklerdir.
  • Belleğin 4 farklı yönünü tanımlayabilecek ve her birinin klinik işlevsel bir örneğini verebileceklerdir.
  • En az 6 yazılı vaka senaryosu veya video klipten fonksiyonel bilişsel hataların analizine yürütücü işlev ve bellek bilgisini uygulayabilecek ve tedaviye etkilerini tartışabileceklerdir.
  • Farkındalık türleri veya metabilişsel becerilerin analizine ve bilgisine dayanarak en az 2 klinik tanımlamayı yorumlayabilecek ve tedaviye etkilerini tartışabileceklerdir.
2. Oturum Seminer Çıktıları:
Katılımcılar;
  • Çoklu Metin Yaklaşımının temel bileşenlerini tanımlayabileceklerdir.
  • Yürütücü işleyiş bilgisini işlevsel bilişsel etkinlik analizine uygulayabilecek ve belirli EF becerilerine yönelik talepleri artırmak veya azaltmak için etkinlik taleplerini değiştirme yeteneğini gösterebileceklerdir.
  • Strateji kullanımını teşvik etmek için tedavide kullanılabilecek çok çeşitli bilişsel işlevsel etkinlikleri tanımlayabileceklerdir.

SKU-