Floortime Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey

Floortime Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey

Gelişimsel farklılığı olan bir çocuğun ebeveyni olarak çocuğun gelişim sürecini destekleyici terapi sürecine dahil olmak ürkütücü bir görev olabilir. Google’ın arama tuşuna tıkladığınızda var olan terapi yaklaşımları ve programları hakkında tonlarca bilgiye ulaşabilirsiniz. Ebeveynler sıklıkla kendilerine şu soruyu sorarlar; “Hangi terapi yaklaşımı benim çocuğum için en iyi seçenektir?”

Maalesef, bu sorunun kolay bir cevabı yoktur! Daha ziyade, hangi terapi yaklaşımı çocuğunuzun özelliklerine, tarzına ve kişiliğine daha uygun diye düşünmek gerekiyor.

Aşağıda DIRFloortime ile ilgili bilmeniz gereken 10 önemli bilgiyi veriyoruz.

 

1. DIR Gelişimsel, Kişisel ve İlişki Temelli olarak uygulanabilir.

DIR çocuğun gelişimsel olarak hangi noktada olduğunu, hangi özelliklerinin güçlü olduğunu ve bir sonraki gelişimsel adıma geçebilmek için hangi becerileri üstüne çalışılması gerektiğini belirler. DIR terapisti terapinin etkililiği açısından her bir çocuğun kişisel farklılıklarını dikkatle inceler- bunlar, çocuğun sevdiği ve sevmediği, güçlü ve zorlandığı şeyler bütünüdür. Ek olarak DIR yaklaşımı çocuğun hayatında bulunan kişilerin çocuk ile olan ilişkilerine önem verir; ebeveynler, bakıcılar, öğretmenler ve diğer destek hizmeti veren kişiler. Bu önemli kişiler terapinin başlangıcından bitimine seansların/sürecin önemli parçalarından biri olarak görülürler.

 

2. DIR yaklaşımı tüm çocuklar ile kullanılabilir.

DIR yaklaşımı sadece belirli bir teşhis veya yaş grubuna ait değildir. Bu yaklaşım tüm gelişim farklılığı gösteren çocuklarla herhangi bir yaşta ve herhangi bir sebeple kullanılabilir.

 

3. DIR Öncelikli olarak gözlemsel değerlendirme yöntemini kullanır.

DIR klinisyeni çocuk ile ilk tanıştığında ve devam eden zamanlarda çocuğu daha iyi tanımak için gözlem yaparak ciddi miktarda zaman harcar. Bu ilk ve devam eden gözlemler, terapistin çocuğun hangi gelişimsel becerilerinin geliştirilmesi gerektiğini, geliştirilebileceğini veya hangi gelişimsel becerilerde ustalaştığını anlamasını ve belirlemesini sağlar.

 

4. “Floortime” bir takım belirli terapi teknikleri setine gönderim yapar.

Çocuğun gelişimsel hedefleri belirlendiğinde, çocuğun becerilerinde ustalaşması için terapist ve bakıcı tarafından geniş yelpazede terapi teknikleri oyunlar üzerinden ve günlük aktiviteler içerisinde uygulanır.

 

5. DIR Floortime kanıta-dayalı bir uygulamadır.

DIR Floortime yaklaşımı, dil gelişimi, duyusal süreç, gelişimsel nöroloji ve zihinsel sağlık gibi bir dizi alandan giderek büyüyen bir araştırma yapısına dayanmaktadır. Otizm Spektrum Bozukluğu bulunan çocuklarda temel zorlukların atlatılmasında, bakıcıların stres düzeylerinin azaltılmasında ve ebeveyn-çocuk ilişkilerinin geliştirilmesinde DIR’ın etkinliğini destekleyen güçlü kanıtlar mevcuttur. Ayrıca, heyecan verici yeni beyin çalışmaları, DIR Floortime müdahalesini takiben beynin önemli bölgelerinde artan bağlantılar göstermektedir.

 

6. DIR doğalcı, çocuk merkezli bir yaklaşımdır.

Floortime terapisinde, gelişimsel kapasiteler doğal, anlamlı etkileşimler yoluyla teşvik edilir. Bu, spesifik davranışları hedefleyen davranışsal terapi yaklaşımlarına göre farklılık gösterir. Oyun ve günlük etkileşimler gibi doğal ortamlardaki gelişimsel beceriler üzerinde çalışılarak, çocuğun geliştirdiği sosyal, duygusal ve düşünme becerilerinin yalnızca terapi seanslarında kullanılma ile sınırlı kalmayıp, birçok farklı durumda kullanılması sağlanır.

 

7. Aile ile Terapistler takım olarak çalışır.

Ailelerin çocuklarının gelişiminde hayati bir rol oynadığı iyi bilinmektedir. Profesyoneller her çocuğun gelişimini anlamaya ve desteklemeye yardımcı olmak için bulunurken aileler, çocuğun doğumundan beri hakkında yakından bilgi sahibi olduğu tek insanlardır. DIR yaklaşımı, ailenin bilgisinin ve çocukları hakkındaki tecrübelerinin terapi süreci için çok değerli olduğunu kabul eder.

 

8. Floortime günlük aktiviteleri kullanır.

Bir terapist bir çocukla haftada bir veya iki saat çalışabilirken, her hafta aileler çocuklarıyla etkileşime girdiğinde doğal olarak 40 saat kadar çalışabilirler. Gelişim, doğal, günlük etkileşimlerle en iyi şekilde gerçekleştiği için, DIR Floortime, ailelere, çocuğun gelişimini desteklemek için günlük anları nasıl kullanacaklarını öğretir.

 

9. DIR Floortime Beyin ile iletişim kurmak için duyguları kullanır.

MRG çalışmaları da dahil olmak üzere, duyguların beynin farklı bölümlerini birbirine bağlama konusunda kilit rol oynadığını gösteren kanıtlar vardır. Floortime etkileşimleri aracılığıyla, çocuğun doğal ilgi alanlarına katıldığımızda yeni beyin bağlantıları oluşur. İlgilendikleri şeye katılındığı için, çocuk meşgul olma, ilgilenme ve motive olma gibi doğal duyguları deneyimler ve bu duygular, beynin tüm bölümlerinde yeni bağlantılar kurar.

 

10. DIR Floortime eğlencelidir!

Artık çocukların en iyi oyun yoluyla öğrendikleri, yani öğrendiklerini fark etmediklerinde öğrendikleri iyi bilinmektedir. Çocuğun oyununa katılmak ilk başta biraz garip gelebilir, zaman ve pratikle, Floortime zamanları hem bakıcılar hem de çocukları için eğlenceli ve faydalı bir deneyim haline gelir.

 

KAYNAKÇA:http://www.sensationalkids.com.au/10-things-to-know-about-floortime/